Micaels älsklingsställe

I sitt arbete som festfixare och pr-konsult ställer Micael Bindefeld stenhårda krav på sig själv, han är perfektionist och vill ha snabba resultat. Men i det lilla växthuset ute på lantstället kan han koppla av. Här odlar han bland annat pelargoner, tomater och gurka, och har lärt sig att allt måste få ta sin tid.

För drygt tre år sedan ändrades reglerna om friggebodar och växthus. Nu skulle det gå bra att låta dem vara 15 kvm i stället för 10 som tidigare, utan att behöva ansöka om bygglov. Det gav festfixaren och pr-konsulten Micael Bindefeld chans att förverkliga en dröm han länge burit på. Han skulle bygga ett litet växthus ute på sitt lantställe på Värmdö. 

 – Dels skulle det fungera som ett lusthus på sommaren och dels som en övervintringsplats för alla mina pelargoner, säger han. Jag har över hundra olika sorter. Och här ställer jag även in mina fuchsior, jasminväxter och olivträd, inte ens när det är som kallast ute går temperaturen ner under sju plusgrader här. 

 Ända sedan Micael var barn har han fascinerats av trädgårdar. Det var hans älskade morfar som lärde honom att odla växter på fönsterbrädan i stan och ute på landet. Hur viktigt det till exempel är att se till tomatplantorna varje dag och nypa bort alla tjuvskott.

– Han hade gröna fingrar och behandlade mig som en vuxen. Det var av morfar jag fick mitt första växthus, ett litet i plast som hade satts ihop med en häftapparat. Han gick tyvärr bort när jag bara var åtta år. Men jag tror att han har haft ett vakande öga över mig sedan dess. 

 Micael har själv ritat sitt växthus, i samarbete med arkitekten Magnus Dahl. Det ligger vackert uppe på en liten bergsknalle, är vitmålat och förvandlas på sommarhalvåret till en plats för socialt umgänge. Åtta personer kan sitta och äta middag runt bordet, omgivna av en frodig grönska som sträcker sig ända till taket. Mest är det nyttoväxter, sådant som går att äta – det vill säga tomater, paprika, gurka och chilifrukter. 

 – På somrarna har jag mängder av tomater här, fortsätter Micael. Jag brukar ha runt sex sorter som jag börjar dra upp från frö redan i februari och behåller ända till slutet av november. Det blir så mycket att jag nästan har svårt att göra mig av med allt, trots att jag lägger in, syltar, gör ketchup och lagar tomatsoppa.

Men Micael tar inte bara tillvara det som finns i växthuset utan även det som växer  i trädgården. Han har gott om fruktträd och bärbuskar som förser honom med äpplen, röda och svarta vinbär, krusbär och hallon. Varje september tar han med sig alla äpplen till Värmdö musteri. 

 – Det har blivit en årlig utflykt. Jag brukar kunna fylla två hela frysar med äppelmust.

Micael gillar att laga mat och bjuder gärna hem vänner till växthuset. Det kan bli allt från grillat till pajer, kall rabarbersoppa och pannacotta. Men han dricker inte alkohol, något som han ofta blir tvungen att förklara. Han tycker helt enkelt inte att det är gott. 

 – Jag är en omvittnat urusel festprisse, och kan nästan inte hålla mig vaken efter midnatt, som han själv berättade när han var sommarpratare. 

 Mycket av det glas och porslin som Micael dukar med både privat och i arbetet har han hittat under sina resor runt världen. ”Jag skulle kunna öppna en egen pryl- och porslinsaffär.” Han besöker gärna länder som anses svårtillgängliga, till exempel Syrien, Zimbabwe, Libyen, Burma och Sudan. Det är en kittlande nyfikenhet på det okända som han har burit med sig i över 20 års tid. 

 – När jag är ute i sådana här sammanhang är jag fullständigt orädd och fatalistisk. Något kan ju hända oavsett om jag befinner mig i Papua Nya Guinea eller på Stureplan.

 Det är också när Micael är utomlands som han utökar sin redan enorma samling av pelargoner. Han snor med sig skott från intressanta plantor han stöter på. Vid det här laget har det nästan blivit som ett sjukligt behov, men han är alltid så diskret som möjligt för att inte väcka ont blod. Han lindar in skottet i lite fuktigt hushållspapper och tar hem det i en petflaska. Sedan gör han ett nytt, friskt snitt och sätter ner det i jord som ska hållas fuktig. 

 – Jag har hittat pelargoner i de mest fantastiska färger och former. Det finns så otroligt många arter och sorter, och alla har sin egen personlighet. Jag har fått en speciell relation med var och en av dem och har lärt mig vad de gillar och behöver.

Micael beställer även hem sticklingar från den engelska familjeägda plantskolan The Vernon geranium nursery. Det går alldeles utmärkt att handla växter på nätet. Eller också åker han till någon plantskola i Stockholm, till exempel Zetas trädgård i Segeltorp. Men trädgårdsintresset sträcker sig inte bara till det privata, även när Micael ordnar sina fester och event använder han sig av växter  i stor skala. 

 Vid Vattenfalls 100-årsfirande lät han rulla ut en hel gräsmatta i Blå hallen i Stockholms stadshus, och 215 meter långa girlanger av asparagus fick slingra sig runt pelarna. Inför en galamiddag som Qatar airways höll specialbeställde han 2 150 djupröda rosor från Sydamerika. De prydde sedan kandelabrar och guldpelare i Gyllene salen. För att förgylla dukningen vid en Afrikafest på Tyrol lät han importera 600 kokosnötsskålar från Bali och massor av exotiska frukter och bär användes som dekorationer.

– Jag älskar mitt jobb och är känd för att vara perfektionist, säger han. Men de största kraven ställer jag på mig själv och inte på andra. I hela mitt liv har jag haft en liten djävul på min axel, som ifrågasätter och kritiserar allt jag gör.

 Det är just trädgården som har blivit hans räddning. Här är han tvungen att följa naturens långsamma och nyckfulla rytm. När han ser sig omkring på allt det vackra inser han att det ofta ligger minst två eller tre misslyckanden bakom varje framgångsrik planta.

 – Det är kontemplativt att arbeta med växterna och jag har lärt mig så mycket, framför allt att ha tålamod, säger han. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!