Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Minst en gran i varje rum – se familjens gröna jul i 1800-talsskolan

Med högt i tak och enormt ljusinsläpp var den gamla skolan en perfekt tom kanvas när inredningsfotografen flyttade in. Här kunde Mari äntligen förverkliga alla sina inredningsdrömmar.

Foto: Mari Magnusson

På en höjd utanför Enköping, i det gamla jordbrukslandskapet som gav stockholmarna grönsaker på den tiden när de flesta transporter gick vattenvägen, ligger den gamla skolan. Här hittade det svensk-franska paret Mari och Finn Magnusson, efter idogt letande, sitt drömhus.

Familjen, som även består av de tre sönerna Milo, Misha och Noah, flyttade hit 2006 efter flera år utomlands. Då hade de bott i London och Melbourne, och Mari hade i sitt arbete som inredningsfotograf sett de mest fantastiska hem. Nu kliade det i fingrarna att äntligen få inreda sitt eget.

Skolan är byggd 1893 och var nu ett riktigt renoveringsobjekt, men med många charmiga originaldetaljer bevarade. Här fanns spegeldörrar, kakelugnar, pärlspont och fönster med handblåst glas. Till och med den gamla skamvrån fanns kvar.

Ett av skolans gamla klassrum använder Mari numera som fotoateljé. Det tre meter långa bordet köptes på Blocket när familjen flyttade in. I juletid dukas jullunchen upp här. Alla väggar i hemmet är vitmålade. Mari har samlat på sig många föremål så det behövs en lugn bakgrund. ”En gång kom en dam på besök och frågade om jag hade affär hemma när hon såg alla saker”, berättar Mari.
Ett av skolans gamla klassrum använder Mari numera som fotoateljé. Det tre meter långa bordet köptes på Blocket när familjen flyttade in. I juletid dukas jullunchen upp här. Alla väggar i hemmet är vitmålade. Mari har samlat på sig många föremål så det behövs en lugn bakgrund. ”En gång kom en dam på besök och frågade om jag hade affär hemma när hon såg alla saker”, berättar Mari. Foto: Mari Magnusson
Bordet är pyntat med granris. Tallrikarna kommer från Himla och ljusstakarna är loppisfynd.
Bordet är pyntat med granris. Tallrikarna kommer från Himla och ljusstakarna är loppisfynd. Foto: Mari Magnusson
Mari har gjort kransarna över bordet genom att böja två olikstora ringar av grov ståltråd, koppla ihop dem med en tunnare ståltråd och fästa enris runtom. Hon har även gjort kransarna av mossa på skåpsdörrarna – egentligen en skänk och ett vitrinskåp som ställts på varandra.
Mari har gjort kransarna över bordet genom att böja två olikstora ringar av grov ståltråd, koppla ihop dem med en tunnare ståltråd och fästa enris runtom. Hon har även gjort kransarna av mossa på skåpsdörrarna – egentligen en skänk och ett vitrinskåp som ställts på varandra. Foto: Mari Magnusson

Två års intensiv renovering tog vid för att göra huset beboeligt, och alltsedan dess har Mari fortsatt att finslipa på miljön hon nu använder i sitt jobb som fotograf och influerare. På sitt instagramkonto @anangelinmyhome visar hon upp hemmet. Huset hyrs även ut till reklamfilmsinspelningar och hon arrangerar workshops med människor med intressanta kunskaper hon själv är nyfiken på (läs mer på marimagnusson.se).

- Ibland kan man undra vad man gett sig in på, men så ser man sig omkring, slås av den vackra platsen och tankarna skingras. Det är en ynnest att få bo så här. Sådana här hus har man till låns.

Jag börjar fundera över vilket julpyssel jag ska göra redan i oktober

Det första som slår besökaren i dag är husets härliga ljusinsläpp och rymd. Huset är på 400 kvm och med en takhöjd på fyra meter - men har kanske inte den bästa planlösningen för en trebarnsfamilj, och de stora rummen är svåra att dela av.

På nedervåningen, där rummen ligger i fil, finns två stora klassrum, badrum, kök och en stor ankomsthall för de dåtida skolbarnen. Ett av klassrummen används av Mari som fotoateljé. På ovanvåningen ligger alla sovrum och det badrum som nu är under renovering. Här finns även ett stort allrum där familjens tonårssöner huserar.

Inbäddad i ett härligt snötäcke ligger skolhuset som byggdes 1893. När familjen köpte det hade det fungerat som församlingsgård för Vallby kyrka i över 40 år.
Inbäddad i ett härligt snötäcke ligger skolhuset som byggdes 1893. När familjen köpte det hade det fungerat som församlingsgård för Vallby kyrka i över 40 år. Foto: Mari Magnusson
Glöggen med kanelstång sprider en härlig doft av jul i köket.
Glöggen med kanelstång sprider en härlig doft av jul i köket. Foto: Mari Magnusson
Spegelväggen är ett hopplock av loppisfynd från England, Frankrike och Australien.
Spegelväggen är ett hopplock av loppisfynd från England, Frankrike och Australien. Foto: Mari Magnusson

Huset är fullt med möbler som paret köpt på sina resor och platser där de bott.

- Vi tog med oss alla möbler vi köpte i Australien, berättar Mari.

Det blev 13 containrar! I Australien var det bästa Mari visste att gå upp klockan 6 varje söndagsmorgon och bege sig till den stora loppmarknaden Camberwell market.

- Allt var billigt och sakerna genuint gamla. Australien är ett fantastiskt loppisland, secondhandbutikerna där är stora som varuhus. Australiensarna har sparat på allt. Den slit-och-släng-mentalitet vi har i Sverige är inte hållbar och verkligen inte bra för vår planet.

Finn är fransman och somrarna tillbringar familjen i Frankrike. Mari tar varje tillfälle i akt att gå på loppmarknader även där. Resultatet är ett hus fyllt med äldre möbler som har en historia.

Hela familjen samlad! Mari och Finn med sönerna Milo, Misha och Noah.
Hela familjen samlad! Mari och Finn med sönerna Milo, Misha och Noah. Foto: Mari Magnusson
Mari gör varje år en adventskalender till barnen, fylld med julgodis och någon liten leksak.
Mari gör varje år en adventskalender till barnen, fylld med julgodis och någon liten leksak. Foto: Mari Magnusson
Ateljén är 70 kvm stor och det är högt i tak. Då är det lätt hänt att inredningen ser ut som dockskåpsmöbler. För att få lite höjd i möblemanget har ett vitrinskåp placerats ovanpå en skänk – billigare än att köpa ett stort, dyrt skåp. Lamporna i taket är gamla Pialampor som följde med i köpet av huset. Mari tog av det gamla trasiga tyget och hängde lamporna i grupp för ett modernare uttryck.
Ateljén är 70 kvm stor och det är högt i tak. Då är det lätt hänt att inredningen ser ut som dockskåpsmöbler. För att få lite höjd i möblemanget har ett vitrinskåp placerats ovanpå en skänk – billigare än att köpa ett stort, dyrt skåp. Lamporna i taket är gamla Pialampor som följde med i köpet av huset. Mari tog av det gamla trasiga tyget och hängde lamporna i grupp för ett modernare uttryck. Foto: Mari Magnusson

- Jag tycker inte det gör något om saker är slitna om de har något som tilltalar mig. Det viktigaste är att hemmet blir personligt och att man omger sig med saker man tycker om, säger Mari.

Inredningen är lantligt romantiskt med en touch av industri, och allt har en härlig patina. Mari är väldigt förtjust i vitt och grått i olika nyanser, och i att skapa vackra blickfång.

Julen är en tid då Mari med stor entusiasm dekorerar hemmet.

- Jag börjar fundera över vilket julpyssel jag ska göra redan i oktober. Hemma hos oss brukar julen vara vit och grön. Årets gran blev ovanligt färggrann. När vi skulle pynta den tog 8-åringen nämligen upp en röd kula och sa: ”Den här kan vi inte hänga upp för du gillar inte rött, eller hur?” Då smälte mammas hjärta, det var ju klart barnet skulle ha en röd julgran!

Den gamla vedspisen i gjutjärn sprider en härlig värme i köket. Växter är viktiga stämningsskapare på julen. Mari har köpt lummer och lagt på spiselkransen och planterat amaryllis i en vit soppskål. Soptunnan är ett kärt minne från Australien, där den stod ute på trottoaren för tömning.
Den gamla vedspisen i gjutjärn sprider en härlig värme i köket. Växter är viktiga stämningsskapare på julen. Mari har köpt lummer och lagt på spiselkransen och planterat amaryllis i en vit soppskål. Soptunnan är ett kärt minne från Australien, där den stod ute på trottoaren för tömning. Foto: Mari Magnusson
I den stora hallen där eleverna förr strömmade in står i dag ett slagbord dekorerat med en liten gran i en zinkburk. Stolar från Tolix. Över bordet har Mari hängt en stor gren som hon dekorerar efter säsong. Nu i juletid har hon hängt upp silverfärgade kulor i olika former.
I den stora hallen där eleverna förr strömmade in står i dag ett slagbord dekorerat med en liten gran i en zinkburk. Stolar från Tolix. Över bordet har Mari hängt en stor gren som hon dekorerar efter säsong. Nu i juletid har hon hängt upp silverfärgade kulor i olika former. Foto: Mari Magnusson
Köksskåpen i original från 20-talet, men två extra lådor har tillverkats och allt har vitmålats. Bänkskivan är utbytt och man har satt in en ny porslinsho. Blandaren har Mari beställt från England, och köksön lät hon en hantverkare snickra ihop. Den vita emaljhinken används som kompostbehållare. Industrilamporna och hyllan är köpta på olika loppisar. Matbordet är från Australien och tillverkat av återvunnet trä.
Köksskåpen i original från 20-talet, men två extra lådor har tillverkats och allt har vitmålats. Bänkskivan är utbytt och man har satt in en ny porslinsho. Blandaren har Mari beställt från England, och köksön lät hon en hantverkare snickra ihop. Den vita emaljhinken används som kompostbehållare. Industrilamporna och hyllan är köpta på olika loppisar. Matbordet är från Australien och tillverkat av återvunnet trä. Foto: Mari Magnusson

Hon skapar sina dekorationer av naturmaterial och saker hon redan har hemma. Med naturen runt knuten är det inte svårt att få tag i mossa och grankvistar. Hon åker också gärna till secondhandbutiken för att köpa material. Återbruk och hållbarhet är viktigt för henne. 

Finn har släkt på tre kontinenter, och Maris syster bor i England sedan många år. Det spelar inte så stor roll var julfirandet sker - bara familjen är tillsammans. Och det är viktigt med traditioner. Sedan barnen var små gör Mari en adventskalender till barnen, med lite godis eller en leksak. Varje år ser de olika ut. Nu blev det små vita paket med röda snören som hänger i ett fönster.

På tomten har familjen byggt ett hus åt Maris mamma.

- Det är i dag ovanligt med generationsboende men för oss fungerar det utmärkt. När mamma blev ensam var det mycket mer praktiskt att ha henne nära. Det är härligt för barnbarnen att ha mormor i trädgården och bara kunna springa över när de vill.

Pepparkaksbaket med mormor några veckor innan jul är tradition. Då samlas hela familjen för att baka och dekorera pepparkakor medan man lyssnar på julmusik.

Yngste sonen Noah bakar pepparkakor.
Yngste sonen Noah bakar pepparkakor. Foto: Mari Magnusson
Alla golv i huset har slipats, lutats och behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja. Målet var att efterlikna såpskurade golv – fast utan arbetsinsatsen. Skåpet har hantverkare tillverkat med fönster från Maris mormors och morfars hus. Ljuskronan är secondhand från Australien.
Alla golv i huset har slipats, lutats och behandlats med vitpigmenterad hårdvaxolja. Målet var att efterlikna såpskurade golv – fast utan arbetsinsatsen. Skåpet har hantverkare tillverkat med fönster från Maris mormors och morfars hus. Ljuskronan är secondhand från Australien. Foto: Mari Magnusson
Mari tröttnade på att leta efter en tallrikshylla som passade så till slut lät hon sina hantverkare göra en precis som hon ville ha den. Halvmånebordet är fyndat på Blocket, trädgårdsstol från en auktionssajt. Jullökarna har planterats i gamla sopterriner fyndade på loppis. Kransen på stolen har Mari bundit av granris.
Mari tröttnade på att leta efter en tallrikshylla som passade så till slut lät hon sina hantverkare göra en precis som hon ville ha den. Halvmånebordet är fyndat på Blocket, trädgårdsstol från en auktionssajt. Jullökarna har planterats i gamla sopterriner fyndade på loppis. Kransen på stolen har Mari bundit av granris. Foto: Mari Magnusson

- Jag vill att julen ska dofta, så i varje rum finns hyacinter och amaryllis i gamla skålar med mossa. Dofterna bär på så många julminnen.

Granarna hämtas hos en bonde med egen skog, men den stora granen på tre meter som står i ateljén köps på torget i Enköping. Julgranen kommer på plats dagen före julafton och pyntas tillsammans med barnen. Det är olika teman varje år. Helt vitt, silver - eller rött som i år.

- Julen ska kännas speciell. Det ska vara mysigt att komma ner på julaftonsmorgonen, hitta sin strumpa med en frukt, julgodis och en liten present. Julfrukosten intas vid det vackert dukade långbordet i ateljén, säger Mari.

Julen ska dofta, så i varje rum står hyacinter och amaryllis i gamla skålar med mossa

Sedan blir det Kalle Anka, julmiddag och julklappsutdelning. Resten av kvällen tar man det lugnt, pratar och spelar spel.

Mängder av levande ljus hör julen till, likaså de vita pappersstjärnorna i fönstren. De ger ett så härligt sken att de får sitta kvar året om i vissa norrfönster som inte syns mot gatan.

- Annars tycker mormor att det är så pinsamt att vi inte tagit ner juldekorationerna. Ett år tog jag ner det sista julpyntet i mars, skrattar Mari.

Överallt syns färgstämda stilleben. Här ett hörn av den stora hallen. Allt är från loppis.
Överallt syns färgstämda stilleben. Här ett hörn av den stora hallen. Allt är från loppis. Foto: Mari Magnusson
I varje rum i huset finns minst en gran, stor eller liten. Det gröna blir effektfullt mot den vita fonden.
I varje rum i huset finns minst en gran, stor eller liten. Det gröna blir effektfullt mot den vita fonden. Foto: Mari Magnusson

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

I det enkla bor det vackra, heter det. Hemma hos Mari stämmer det till punkt och pricka. Visst bidrar den gamla skolans charm, men i den fina inredningen finns inspiration också för den som bor i en vanlig lägenhet.

1. Så vitt vi vet

Att måla väggar och trämöbler i radikalt helvitt skapar en lugn och harmonisk miljö. Och när julen kliver över tröskeln i form av gröna detaljer blir de extra anslående mot den vita fonden.

2. Infall med utfall

Enkla ideér kan vara nog så effektfulla. Som de nakna lampskärmarna som hänger tillsammans i salen - en bra idé om man råkar ha en lampskärm med trasigt tyg, och användbar för både golv- och bordslampor. En spegelsamling blir ett konstverk på väggen, och en vanlig naken trädgren är bästa upphängningen för julkulorna.

3. I all enkelhet

Det är inte några dyra finantikviteter vi ser här, utan rejäla gamla möbler med en viss lantlig touch. Allt uppblandat med enkla, arketypiska möbler och rena bruksföremål som stegar. Tillsammans med bekväma soffor för familjeliv blir hemmet mysigt och levande.

Ur Sköna hem nr 14 2020

LÄS MER: Julmys i Cathrines hundraåriga stuga – kika in i lantliga drömhemmet
LÄS MER: Pool med utsikt över berg och olivlundar – se Mads och Mercedes magiska Mallorcahem