Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Modernt fort av glas och betong i pittoreska alpstaden – se Alejandros drömhem

När Alejandro Madero flyttade från Stockholm till Salzburg tog han med sig sin utsökta smak för konst och skandinavisk design till den pittoreska alpstaden. Sitt nya drömhem skapade han i ett supermodernt fort av betong och glas.

Foto: Anne Nyblaeus

Efter en uppslitande skilsmässa från konsthandlaren Jan Eric Löwenadler bestämde sig Alejandro Madero för några år sedan för att flytta till Salzburg i Österrike, ett av Europas stora kulturcentrum. Efter ett antal hem på exklusiva adresser i Stockholm, New York, Provence och Los Angeles stod han inför en ny möjlighet att inreda sitt hem precis som han ville.

- Det finns många klassiska barockbyggnader i Salzburg, och jag tycker att det är vackert med den stilen, men jag var helt inställd på ett modernt hem. En avskalad miljö blir en perfekt grund för konst och möbler som är mitt stora intresse.

Jag älskar det industriella uttrycket med betong och glas, men det var viktigt att också få in en känsla av värme

Alejandro skrev på köpekontraktet innan våningen ens var byggd, en treplansvåning med öppen planlösning och takhöjd på drygt tio meter. Ett byggprojekt som likaväl kunde ha varit ett industriloft i New York. Det blev en del ändringar från de ursprungliga ritningarna. Alejandro hade många synpunkter på de standardiserade lösningarna.

- Jag älskar det industriella uttrycket med betong och glas, men det var viktigt att också få in en känsla av värme, vilket jag lyckades med genom att klä väggar och golv med just detta golv. Jag lade ner mycket energi på att hitta rätt ton och en levande ådring. Det blev en dyr investering men det ger mitt hem en unik karaktär. Det är just kontraster jag tycker om och som utmanar mig som inredare.

I den magnifika salongen ligger en ovanlig Märta MååsFjetterström-matta. På den, Josef Franks karmstolar med originalklädsel i konjaksfärgat läder med mässingsnitar samt Philip Arctanders karmstol klädd i vit ullbouclé från 1944. Josef Frank-lampor, bland annat Kinalampan. I vänster hörn en samling stengods av Wilhelm Kåge och Berndt Friberg.
I den magnifika salongen ligger en ovanlig Märta MååsFjetterström-matta. På den, Josef Franks karmstolar med originalklädsel i konjaksfärgat läder med mässingsnitar samt Philip Arctanders karmstol klädd i vit ullbouclé från 1944. Josef Frank-lampor, bland annat Kinalampan. I vänster hörn en samling stengods av Wilhelm Kåge och Berndt Friberg. Foto: Anne Nyblaeus
Detaljer från Alejandros dressingroom, där väggarna har panel av valnötsträ
Detaljer från Alejandros dressingroom, där väggarna har panel av valnötsträ Foto: Anne Nyblaeus
Stengods och keramik från Wilhelm Kåge, och en afrikansk skulptur. Målning av Andreas Hofer.
Stengods och keramik från Wilhelm Kåge, och en afrikansk skulptur. Målning av Andreas Hofer. Foto: Anne Nyblaeus
Alejandro Madero klär sig gärna lika färgstarkt som han inreder.
Alejandro Madero klär sig gärna lika färgstarkt som han inreder. Foto: Anne Nyblaeus

De vackra breda golvtiljorna i douglasgran kommer från danska företaget Dinesen och har inga skarvar i de 15 meter långa plankorna. Utöver den visuella effekten ger golven och väggarna med sina 35 millimeter tjocka plankor en bra akustik - mycket viktigt för musikälskaren Alejandro! Musiken är en betydelsefull komponent i hans hem, och här finner vi både cd-spelare och stora högtalare.

Alejandro är till hälften mexikan med spanskt ursprung och till hälften svensk. Han anser sig vara starkt präglad av båda kulturerna, med det strama, praktiska och funktionella tänket från Skandinavien, samsat med det mer okonventionella, spontana, en smak för hetta och passion. Alejandro är inte rädd att ta ut svängarna, och älskar färg och uttryck i vågade kombinationer.

Unik design är som ett gift, en passion för mig, och jag njuter av de vackra föremålen

På nedre planet hittar vi hallen, sovrummet, det öppna köket, matsalen och salongen som leder ut till en inglasad terrass.

Det italienska köket, från företaget Varenna, har kökslådor i massiv valnöt specialgjorda efter Alejandros ritningar. Det öppna köket ligger i direkt anslutning till matsalen. Det är rymligt, praktiskt och planerat för stora middagar.

- Jag älskar att hålla stora middagar, och mitt kulturella engagemang i Salzburg har gett mig ett stort socialt umgänge, vilket är underbart! Jag går på klassiska konserter minst tre gånger i månaden. Dessutom kommer många gäster och hälsar på utifrån utöver min härliga familj från både Stockholm och Madrid.

I Alejandros arbetsrum står stolklassiker som Arne Jacobsens Ägget, Hans Wegners karmstolar, en Eameskontorsstol som Alejandro låtit klä om i österrikisk gråbrun nubuck samt fladdermusfåtöljen Papillon av Dennis Marquart. På golvet, en Märta Måås-Fjetterström-matta. Spadarna som pryder hyllorna kallas för Ricasso och målades av Alejandros vän Rico Zermeno som även var vän med Picasso.
I Alejandros arbetsrum står stolklassiker som Arne Jacobsens Ägget, Hans Wegners karmstolar, en Eameskontorsstol som Alejandro låtit klä om i österrikisk gråbrun nubuck samt fladdermusfåtöljen Papillon av Dennis Marquart. På golvet, en Märta Måås-Fjetterström-matta. Spadarna som pryder hyllorna kallas för Ricasso och målades av Alejandros vän Rico Zermeno som även var vän med Picasso. Foto: Anne Nyblaeus
På den inglasade terrassen står olika modeller av Eamesstolar, Vitra. I den vita lädersoffan ligger plädar från spanska Ezcaray, som Alejandro säljer i sin butik. Ovanför, ett konstverk av tyska konstnären Philipp Fürhofer, som Alejandro representerar.
På den inglasade terrassen står olika modeller av Eamesstolar, Vitra. I den vita lädersoffan ligger plädar från spanska Ezcaray, som Alejandro säljer i sin butik. Ovanför, ett konstverk av tyska konstnären Philipp Fürhofer, som Alejandro representerar. Foto: Anne Nyblaeus
Gästrummets elefantgrå väggfärg harmonierar fint med det turkosa sängöverkastet i mohair. Ovanför sängen hänger ett konstverk av Edgar Esser. Sängborden är gamla telefonbord av Josef Frank som pryds med keramik av Stig Lindberg.
Gästrummets elefantgrå väggfärg harmonierar fint med det turkosa sängöverkastet i mohair. Ovanför sängen hänger ett konstverk av Edgar Esser. Sängborden är gamla telefonbord av Josef Frank som pryds med keramik av Stig Lindberg. Foto: Anne Nyblaeus

För sex år sedan öppnade Alejandro butiken Madero collectorsroom som är specialiserad på skandinavisk möbeldesign från 30- till 70-tal. Här finns ett stort och selektivt utbud av möbler och föremål av ikoniska formgivare.

- Jag började uppskatta skandinavisk möbeldesign när jag flyttade från Sverige. Jag har inrett många hem, framför allt under mina och Jan Erics 23 år tillsammans. Han älskade Josef Frank och Svenskt tenn. Då förstod jag mig inte riktigt på den stilen utan tyckte den var gammalmodig och för äldre människor. I dag ser jag storheten. Efter att ha inrett med möbler och design från hela världen kan jag konstatera att skandinaviska formgivare har en klar tanke bakom sin design, och är genialiska i sin förmåga att kombinera formskönhet med bekvämlighet. De vackraste möblerna gjordes mellan 1930- och 70-talen med Bruno Mathsson, Josef Frank och Alvar Aalto i spetsen. Det är dessa jag försöker introducera i Österrike. Tyska Architectural Digest skrev en artikel där min butik blev omnämnd som en av de bästa för skandinavisk retrodesign i alla tysktalande länder. Det var stort!

Speglarna i matsalen bidrar till att skapa en intim miljö i den öppna planlösningen

Inte bara design utan även konst har en central roll i Alejandros liv.

- Sedan jag skilde mig från Jan Eric har jag byggt upp min egen konstsamling. Den grundar sig på unga och mindre kända konstnärer, men jag har också en del museiverk som får hjärtat att slå en extra volt. Om Jan Eric var konsthandlare är jag utan tvekan en samlare, säger Alejandro.

Våningens hela nedre plan är komponerad som ett skönt klingande musikstycke. Varje pryl, varje möbel, varje konstverk står i samklang med varandra. Matsalsgruppens bord och stolar av Hans Wegner, i originalutförande, står på en matta av Märta Måås-Fjetterström, en grå Salerno. De två höga speglarna hittade Alejandro på Bukowskis.

- Speglarna i matsalen bidrar till att skapa en intim miljö i den öppna planlösningen. Jag brukar sitta vid huvudändan och tittar då in precis i skarven mellan speglarna vilket gör att jag inte ser mig själv men däremot alla mina gäster.

På salongens panelade väggar hänger oljemålningar av Ann Edholm och amerikanen Carter. På bordet står Alvar Aaltos vågformade glasvas från 1920-talet, den ursprungliga modellen till dagens moderna version. Den gröna runda vasen är en fiskgraalvas av Edward Hald.
På salongens panelade väggar hänger oljemålningar av Ann Edholm och amerikanen Carter. På bordet står Alvar Aaltos vågformade glasvas från 1920-talet, den ursprungliga modellen till dagens moderna version. Den gröna runda vasen är en fiskgraalvas av Edward Hald. Foto: Anne Nyblaeus
Matsalen är en förlängning av salongen i den öppna planeringen. Matbord och stolar av Hans Wegner i originalskick. Mattan är en grå Salerno av Märta Måås-Fjetterström. På de träklädda väggarna sitter två ovanliga speglar inköpta på Bukowskis.
Matsalen är en förlängning av salongen i den öppna planeringen. Matbord och stolar av Hans Wegner i originalskick. Mattan är en grå Salerno av Märta Måås-Fjetterström. På de träklädda väggarna sitter två ovanliga speglar inköpta på Bukowskis. Foto: Anne Nyblaeus
Ovan t h: Alejandros matporslin är från exklusiva ungerska porslinshuset Herend. Varje porslinsdel är handmålad och glaserad med 17 lager glasyr. Priset är därefter, och säljs i Alejandros butik, Madero collectorsroom.
Ovan t h: Alejandros matporslin är från exklusiva ungerska porslinshuset Herend. Varje porslinsdel är handmålad och glaserad med 17 lager glasyr. Priset är därefter, och säljs i Alejandros butik, Madero collectorsroom. Foto: Anne Nyblaeus

Den finaste konsten finns på nedre plan. Här gör sig också Josef Frank påmind på flera ställen med rullvagn, lampor, salongsbord och textilier. I Skandinavien förknippar vi främst Josef Frank med klara färger och mönsterglädje. Hemma hos Alejandro får Josef Frank ofta ett mer nedtonat uttryck, gärna i jordiga färgtoner.

I salongen står två unika Josef Frank-karmstolar i originalskick samt en Philip Arctander-stol från 40-talet, av det slag som betingar ansenliga belopp på de internationella auktionshusen. På det runda Josef Frank-soffbordet står en alldeles unik Alvar Aalto-vas från 20-talet.

- Unik design är som ett gift, en passion för mig, och jag njuter av de här vackra föremålen. Jag erkänner att jag är en samlare och har svårt att göra mig av med saker.

Att måla om är en enkel åtgärd som skapar en dramatisk förändring – och jag tycker om förändring!

I anslutning till salongen ligger en inglasad terrass med åtta meter högt i tak. Här har Alejandro inrett med Eamesstolar i armégrått som smälter in i den råa betongmiljön, ett stort konstverk från en av Alejandros tyska protegéer och en stor inbjudande soffa. Stora generösa plädar från hans syster Marianas agentur, Ezcaray, är draperade på karmarna.

- Det här rummet är som ett andningshål för mig. Jag älskar de stora höga fönstren som ger känslan att man lever i symbios med naturen. Jag är friluftsmänniska och åker så ofta jag kan upp till mitt chalet i Badgastein för att klättra i bergen och åka skidor.

Alla rum smälter samman med varandra och det finns inga dörrar på nedre plan förutom till gästtoaletten och huvudentrén. Alejandros sovrum ligger i anslutning till hallen. Förkärleken för Josef Franks textilier märks även här. Sänggaveln är klädd med ett stormönstrat Josef Frank-tyg som fortsätter utmed hela väggen. Från sovrummet leder en öppning in till ett smart uttänkt dressingroom och vidare till ett badrum målat i lejongult. Badkaret är tillverkat i en lokal svart skiffersten med en oputsad yta som skapar en spännande kontrast mot den avskalade interiören.

Köket är från italienska Varenna och helt platsbyggt enligt Alejandros önskemål. På den violetta väggen hänger en målning av den polska konstnären Marcin Maciejowski, föreställande Georgiens tidigare president Micheil Saakasjvili.
Köket är från italienska Varenna och helt platsbyggt enligt Alejandros önskemål. På den violetta väggen hänger en målning av den polska konstnären Marcin Maciejowski, föreställande Georgiens tidigare president Micheil Saakasjvili. Foto: Anne Nyblaeus
Även Alejandros sovrum är målat elefantgrått. Här kombinerat med varma och färgstarka textilier. Sänggaveln är klädd i klassiska Josef Frank-mönstret Baranquilla och går längs hela väggen vilket skapar en inbonad känsla. Över sängen hänger ett fotografi av amerikanska konstnären Kerry Tribe.
Även Alejandros sovrum är målat elefantgrått. Här kombinerat med varma och färgstarka textilier. Sänggaveln är klädd i klassiska Josef Frank-mönstret Baranquilla och går längs hela väggen vilket skapar en inbonad känsla. Över sängen hänger ett fotografi av amerikanska konstnären Kerry Tribe. Foto: Anne Nyblaeus
Konsten, keramiken och designföremålen har letat sig in även i badrumsregionerna.
Konsten, keramiken och designföremålen har letat sig in även i badrumsregionerna. Foto: Anne Nyblaeus
Väggarna är här målade i lejongult vilket kontrasterar snyggt mot den svarta stenen, en lokal österrikisk skiffer, som klär in tvättställ och badkar.
Väggarna är här målade i lejongult vilket kontrasterar snyggt mot den svarta stenen, en lokal österrikisk skiffer, som klär in tvättställ och badkar. Foto: Anne Nyblaeus
Alejandros dressingroom ligger i direkt anslutning till badrummet. Ytterst hänger en klassisk ”tracht”, en österrikisk kavaj som används flitigt i Salzburg vid festligheter. Lampa i vit silikon av designern Jürgen Reichert, som Alejandro representerar.
Alejandros dressingroom ligger i direkt anslutning till badrummet. Ytterst hänger en klassisk ”tracht”, en österrikisk kavaj som används flitigt i Salzburg vid festligheter. Lampa i vit silikon av designern Jürgen Reichert, som Alejandro representerar. Foto: Anne Nyblaeus

En trappa upp ligger Alejandros kontor. Här hänger Josef Frank-gardiner från det cirka sex meter höga taket och skapar en varm och mysig atmosfär i det industriliknande rummet. Bakom skrivbordet har Alejandro låtit klä en klassisk Eameskontorsstol i brun hjortskinnsmocka av det slag man ser i österrikarnas jaktkavajer. Själv har han ett par uppsättningar med österrikiska mockakavajer, eller ”tracht” som de kallas i Salzburg. De är kraglösa, har vackra silverknappar och ska gärna vara snyggt slitna.

- I Salzburg, Bayern och München är det kutym att bära en tracht när man går ut på stan och självfallet även på fest. På så vis är det väldigt konservativt i Salzburg. Det är ett bra sätt att ställa sig in hos folk att bära tracht, säger han med ett skratt.

På 80-talet, när Alejandro bodde i New York, utbildade han sig till setdesigner och gick även på teaterskola vilket har varit en fördel i hans arbete i dag. Genom butiken har Alejandro kommit i kontakt med både österrikare och inflyttade som vill ha hjälp med sina hem. Inredningsuppdragen har blivit allt fler under åren.

Utmaningen ligger i att hitta färger som passar och framhäver konsten

- Jag älskar färg och form, och har målat om minst tre gånger sedan jag flyttade hit. Det är en enkel åtgärd som skapar en dramatisk förändring - och jag tycker om förändring! Utmaningen ligger i att hitta färger som passar och framhäver konsten. Jag vågar nog påstå att det är en av mina styrkor, säger Alejandro.

Alejandro kommer själv från en ultrakonservativ familj i Mexiko med förankring i politiken. När han är på besök i sitt hemland samlas man på familjens stora ”finca”. Förväntningarna på honom var att han också skulle bli politiker. Men det var långt ifrån vad Alejandro ville. Politik och diplomati har alltid intresserat honom men det är som kreatör och konstälskare han ser sig själv.

- Jag har aldrig tyckt om att stå vid frontlinjen utan står hellre bakom kulisserna och drar i trådarna. Jag tycker om att skapa förändring. Att verka, men inte synas!

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool

LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen