Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin

Molly & Sebastian renoverade 1800-talshuset – med hjälp av gamla bilder

En anteckningsbok med handskrivna berättelser och inklistrade bilder. Ett instagramkonto med nästan 10 000 följare. Båda handlar om gården på Överön, ett rött hus med vackert gula dubbeldörrar i ett snötäckt Ångermanland.

Vackert belägen med utsikt över åkrar och vatten ligger gården i Överön som Molly Åkerstedt och Sebastian Latvala renoverat från grunden. Resultatet är ett både modernt och praktiskt boende, stilmässigt inspirerat av husets historia.

- Gamla hus har en själ som nya hus saknar, säger Molly. De känns mer levande. Jag har alltid varit intresserad av gamla möbler, samlat och renoverat saker jag tyckt om. Att köpa och renovera ett gammalt hus är därför något jag länge drömt om.

Molly öppnar anteckningsboken hon fått av husets tidigare ägare. Här har händelser och detaljer om huset samlats för att föras vidare till de nya ägarna.

Det är så mycket arbete som inte ens syns. Ibland har det varit så kallt att vi jobbat med dubbla underställ.

- När vi först klev in här kände jag direkt att ”här vill jag bo”, berättar Molly. Våra föräldrar undrade om vi verkligen förstod hur mycket jobb det skulle innebära. Men jag tyckte det kändes fridfullt. Eftersom jag är intresserad av husets själ bad jag den tidigare ägaren skriva ner vad hon visste om huset.

Tomten som Mollys och Sebastians hus står på har som mest haft sju byggnader, den första troligtvis från 1600-talet. I dag är drygt 8 000 kvm av den ursprungliga tomten avstyckad och Mollys och Sebastians hus är det enda som är kvar. Byggnaden stod klar i mitten av 1800-talet och var från början endast ett sommarhus. Det ”riktiga” huset stod på andra sidan vägen som passerar alldeles vid husknuten.

Huset på Överön var till en början ett sommarhus. Julfirandet var ett undantag. Då värmdes huset upp och i finrummet dukades upp till fest. En tradition de nuvarande ägarna, Molly och Sebastian, gärna håller liv i. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Molly Åkerstedt och Sebastian Latvala tog sig an ett riktigt renoveringsobjekt. Vill du se mer av gården på Överön och parets historia i huset kan du följa kontot @gardenoveron på Instagram. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Dags för julfirande i det stora köket. Udda stolar, olika höga ljusstakar och färska tallkvistar blir charmigt inbjudande. Köksinredningen är från Ikea och har försetts med beslag från Specialbeslag. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Sovrumstapeten Sence of silence är från Boråstapeter. Himmelssängen, från Ellos, fyller samma funktion som gardiner. Ett gammalt sofflock och åtta stolsben har Molly förvandlat till en bänk vid sängens fotända. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin

Även om Molly tilltalas av det gamla, valde paret att börja från grunden. De rev ut allt och fick ett skal bestående av väggar och tak.

- Ibland har det varit så kallt att vi jobbat med dubbla underställ, berättar Sebastian med ett leende. Det är så mycket arbete som inte ens syns. Som tur är har våra familjer hjälpt till mycket. Vi har också kunnat bo hos våra föräldrar, hos min farfar och i en husvagn på gården.

Det första som möter besökaren är hallen där Molly och Sebastian har sparat den råa träväggen i trappan upp till övervåningen. Det anger en ton för hela huset och visar dess ålder på ett vackert och rustikt sätt. Dörren till toaletten är en gammal spegeldörr som sparats och fint matchar tapeten från William Morris.

Gamla hus har en själ som nya hus saknar, de känns mer levande

- Jag blev överlycklig när jag tog bort masoniten som var fastspikad på dörren och fann den vackra spegeldörren. Det är ett projekt för framtiden, att skrapa och göra i ordning den, berättar Molly.

Öppningen till köket har fått pardörrar med nyproducerade glaspartier som imiterar handblåsta gamla fönsterglas.

- Jag är väldigt förtjust i dubbeldörrar, säger Molly. De här hittade jag efter att ha efterlyst sådana genom P4 Västernorrlands radioprogram Sök & finn. De gamla pardörrarna mellan sovrummet och vardagsrummet har en helt annan historia. De hittade jag under en promenad med min mamma och stod i ett övergivet torp i skogen. Jag frågade ägaren om jag fick ta dem och det fick jag. Nu är de en del av vårt hem.

Öppningen mellan vardagsrum och sovrum har anpassats. Den fick flytta åt sidan för att Molly skulle få plats med en stor golvspegel hon köpt via Blocket.

I hallen och trappan tittar den råa timmerväggen fram, och bidrar till att ge huset gammaldags charm. Den härliga julbuketten kommer från butiken Blomman i Själevad. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Även i badrummet blandas gammalt och nytt. Det går utmärkt att skapa ett funktionellt badrum där loppis och auktionsfynd samsas med moderna bekvämligheter. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Hyllan på hjul i vardagsrummet kommer från klassiska företaget Docksta som har sin skofabrik i närheten. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Skrynkligt linne, tallkvistar, nötter och tända stearinljus ger en lantligt rustik festdukning. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin

I sovrummet sitter specialbeställda, nyproducerade element från Lenhovda. De är monterade under två av fönstren som når ner mot den låga, lite enklare boaseringen.

Molly och Sebastian har valt gardinfritt i hela huset för att släppa in så mycket ljus som möjligt. För att de ska kunna sova under de ljusa sommarnätterna blev lösningen i sovrummet en himmelssäng i stället för gardiner. Sängen dominerar rummet, och avgränsas i fotänden med en bänk som Molly tillverkat av ett sofflock och fyra återanvända stolsben.

- Jag tror att vissa höjde på ögonbrynen när jag ropade in sofflocket för 30 kronor på auktion, berättar Molly. Men jag visste att det skulle komma till användning på något sätt.

Mycket i huset är möbler och saker Molly och Sebastian hittat, eller köpt på auktioner och loppisar.

För att de ska kunna sova under de ljusa sommarnätterna blev lösningen i sovrummet en himmelssäng i stället för gardiner

- Det handlar både om kostnad och om att jag tycker om gamla saker. Många möbler har följt med länge. Byrån i sovrummet till exempel, har jag haft sedan jag gick i nian.

Tapeterna i köket är från Boråstapeter, och köksinredningen från Ikea, vilket inte är helt självklart vid en första anblick. Sebastian har fixat och trixat för att anpassa Ikeaköket så det passar till den övriga inredningen. Stommen är osynlig. I stället har lådor och skåp monterats sida vid sida. Tillsammans med de specialbeställda beslagen från Specialbeslag skapas intrycket av en gammaldags köpmansdisk.

All renovering sker i brytpunkten mellan Sebastians och Mollys viljor. För Sebastian är det viktigaste att inredningen är funktionell. För Molly handlar det om stil och känsla. Det är en lyckad kombination. Ett exempel är hur handtag på kyl och frys har placerats långt ner i mitten på dörren, enligt Mollys önskan. Och öppnas enligt Sebastians önskemål åt var sitt håll, kylen till vänster mot köket och frysen åt höger. Ett stort köksbord med sex udda stolar och en barnstol intill spelar huvudrollen i rummet.

Molly har under flera år samlat gamla möbler och ting från loppisar och auktioner. Nu har sakerna fått sin plats och funktion. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Molly är uppväxt på landet, Sebastian i ett bostadsområde närmare stan. Nu har de båda hittat hem på Överön några minuters bilfärd från centrala Örnsköldsvik. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Familjens bulldog Eda sitter på entrétrappan för att välkomna besökarna in i värmen. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Fem ljushållare i mässing med levande ljus sprider värme och julstämning. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin
Med vidunderlig utsikt över åkrar och vatten står huset på Överön. Molly och Sebastian har inte bara hittat hem, de har tillsammans skapat det hem de båda önskat sig. Foto: Elin Nerpin / Elin Nerpin

- Köket är ett socialt rum, säger Molly. Jag vill att det ska finnas gott om plats för många människor att umgås. Därför får bordet ta plats, och vi har också det sparat gott om utrymme att röra sig på.

Molly och Sebastian har låtit färger och stil binda ihop hela nedervåningen. Den grå nyansen på boaseringar i kök och sovrum har tagits fram med hjälp av Colorama med utgångspunkt i halltapeten.

Alla trägolv, förutom i hall och badrum, är handsåpade med vitpigmenterad linoljesåpa. Molly ville ha det, även om omgivningen avrådde, på grund av fördelarna med hur repor och annat, som kan uppstå i en familj med husdjur och barn, trollas bort när golvet torkas.

Eftersom jag är intresserad av husets själ bad jag den tidigare ägaren skriva ner vad hon visste om huset

Molly och Sebastian köpte huset 2017 och kunde flytta in ett och ett halvt år senare. Sedan dess har familjen utökats med lille Oswald. Det var då 83 år sedan det senast föddes ett barn i huset - nämligen just husets förra ägare som upplevt mycket här och var noga med vem som tog över.

Molly har kommit till den sista skrivna sidan i anteckningsboken som den tidigare ägarinnan lämnat över.

- Här är en bild på vardagsrummet, visar hon. Den tidigare ägarinnan blev rörd över att hur mycket vi behållit som det var då. Här ser man golvlisterna som vi med stor möda lyckades montera loss och sedan sätta tillbaka. Jag är så glad att hon har tagit sig tid att berätta för oss om husets historia. Nu är det vår tur att skriva vår egen historia här.

Ur Sköna hem nr 14 2020

LÄS MER: Julmys i Cathrines hundraåriga stuga – kika in i lantliga drömhemmet
LÄS MER: Jul i slottet med anor från 1600-talet – välkommen hem till Tove & Benjamin! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!