Foto: Lina Östling

Monika Ahlberg visar upp sin romantiska våning med riktigt drömkök

Matkreatören Monika Ahlbergs hem är fyllt av personliga prylar som skapar hemtrevnad och får agera rekvisita i hennes kokböcker.

Monika Ahlbergs kök är en plats som liksom suger in en. Det är så hemtrevligt och känns så personligt att man bara vill sitta här och umgås. Helst samtidigt som Monika ­lagar något riktigt gott. 

Men i dag räcker tiden bara till en kopp kaffe, intagen tillsammans med en fullkomligt magisk äppelkaka, givetvis hembakad. Vi ska inte snöa in på mat men självklart måste man ställa frågan om vilken sorts mat en av Sveriges mest lästa kokboksförfattare helst kokar ihop här på spisen?

– Åh, det är som att svara på vilken kärlek som är störst, eller vilken blomma som är vackrast, alltid en humörfråga! Jag kan inte välja en rätt! Men jag är mest inne på fisk och skaldjur, även om jag vissa dagar kan få en grym längtan efter en riktigt god köttbit!

I trappan på Thielska galleriet, det vackra konstmuseet på Blockhusudden i Stockholm, där Monika driver kafé. ”Jag tycker om att vara i ett sammanhang, att kaféet är en del av museet precis som kaféet på Rosendal var en del av trädgården.” Foto: Lina Östling
Få andra saker skapar lika personlig trivsel som en fotovägg gör. Här samsas familjeporträtt med bokomslag och minnen från resor. Foto: Lina Östling
Bokhyllan dignar hemma hos Monika. När det gäller de egna böckerna är hon delaktig in i minsta detalj, vilket betalat sig! Hennes Rosendals trädgårdscafé har sålt i 850 000 exemplar. Det är bara Vår kokbok och Sju sorters kakor som har sålt fler!   Foto: Lina Östling
Frestande bakverk på Café Monika Ahlberg på Thielska galleriet. Foto: Lina Östling

Köket ramas in av ett vackert blåvitt kakel, ett kakel med en alldeles speciell betydelse för Monika.

Jag kommer aldrig att skiljas från mitt älskade blåvita handgjorda kökskakel

– Detta är mitt tredje hem med mitt älskade blåvita handgjorda kökskakel. Jag kommer aldrig kunna skiljas från det, och, vem vet, det blir kanske en ­fjärde gång i mitt kök i Marbella!

I varenda vrå finns något att titta på. Från dignande fat med frukt och grönsaker, till en personlig fotovägg och spännande prydnadsföremål. På köksväggen sitter en Jesus inkaklad.

–  Kakelplattan med Jesus sista måltid fick jag med mig från Italien när jag jobb­ade där för 30 år sedan. Nu fick den äntligen en fin plats i ett kök! Mitt kök är min borg och allt jag gör, gör jag personligt, säger Monika.

Monika bodde tidigare i många år med exmaken, skådespelaren och regissören Thommy Berggren och deras tre barn, i ett hus på Djurgården. Där var trädgården viktig för henne. Nu är boendeytan mindre, men hon har ordnat en trädgård mitt i stan och hon har en mysig balkong med krukor och växter.

”Jag tycker om att skapa, kunde lika gärna blivit trädgårdsmästare!” Foto: Lina Östling
”Jag älskar naturen och tar en morgonpromenad här runt Djurgården varje dag. Andas, tar in naturen och hämtar ny energi. Djurgården har en väldigt speciell plats i mitt hjärta.” Foto: Lina Östling
Piedestalen är en gåva från Denise Grunstein och urnan har Monika köpt i Italien, landet som påverkat henne mest. Foto: Lina Östling
Monikas mysiga balkong är fylld av krukor och växter. ”Och så är jag nere i trädgården och gräver. Lägger koskit, planerar och har mig. Och ja, det gläder mina grannar!” Foto: Lina Östling

– Mitt favoritrum är numera mitt kök och öppna vardagsrum som till och med också är sovrum. Jag ville ha stor yta att röra mig på och vi är många som bor här på 90 kvadrat så lösningen fick bli att bygga mindre sovrum till alla ungdomar på ena sidan och öppna upp allt på andra sidan med kök, vardagsrum och en säng som fälls ner till natten, vilket fungerar utmärkt.

Det var kärlek vid första ögonkastet när Monika gick över tröskeln till lägenheten. Året var 2013, det var ljum försommar och Monikas fötter värkte efter en otalig mängd visningar. Skilsmässan från Thommy Berggren var ett faktum men att hitta något som matchade villa­livet på drömska Djurgården var inte det lättaste. 

– Livet tar en ut på olika vägar och efter skilsmässan lockade innerstan. Jag hade gått på massor av visningar. Allt var i det närmaste sönderrenoverat och långt ifrån min stil. Den här lägenheten fick folk att vända i dörren. Det var ett dödsbo, ingen hade bott här på länge och den var totalt inrökt. 

Lägenheten var så ­inrökt att jag fick putsa kakelugnarna med tandborste och Klorin

Trots det smutsgula föll Monika som en fura. Lägenheten var ljus med många stora fönster och få bärande väggar, och även om det krävdes mycket jobb visste hon att här skulle hon trivas.

– Jag kände direkt att det här är en snäll lägenhet, själen var god!

Det slogs bort väggar, togs bort inrökta nålfilsmattor och allt fick saneras.

– Herregud, det var en mardröm! Det var så inrökt. Jag målade om allt och fick putsa kakelugnarna med tandborste och Klorin. 

”Baksidan av dörrar fungerar utmärkt som garderober”, tycker Monika. Framför spegeln står en av hennes många älskade madonnor: ”De kom till mig när jag bodde i Italien, jag jobbade där som dansare för snart 30 år sedan. Allt kom till mig där! Maten, språket, madonnorna.” Foto: Lina Östling
I vardagsrummet agerar kakelugnsspjället skärphängare. ”Jag behöver fler garderober, haha! Vi trängs ganska så många här hemma, jag och barnen, så mina saker får helt enkelt inte plats.” Foto: Lina Östling
Foto: Pressbild

Nu är hemmet fullt med saker. Blommor, ljusstakar, porslin, klänningar på galgar och smycken. Allting blandas på ett härligt sätt i personliga stilleben. En och annan madonna dyker upp lite varstans.

– Jag har en relation till varenda sak i mitt hem och kan berätta en historia om allt. Madonnor har jag alltid varit förtjust i, jag mår bra av dem. Vilken kraft de har, det vet jag inte, men för mig är de viktiga på flera plan. Jag har till och med släpat en två kilo tung madonna till Marbella för att jag tycker att just den ska vara där.

Monika beskriver sin stil som ”shabby chic och romantisk, men ändå lite 1700-tal”. Inredningen är en salig bland­ning Monika hittat, från alltifrån resor och loppisar till ”finbutikerna”.

– Jag vet, jag har väldigt mycket saker. Folk skulle smälla av om de såg min källare! Och jag har fortfarande kvar saker på Djurgården. Jag har allt! Men mina saker är en stor tillgång och behövs när jag ska fotografera mina kokböcker. Och även om det känns som tusentals saker, har jag koll. Jag har ordning i mitt kaos. Varje gång jag städat mitt skrivbord hittar jag ingenting men när allt rullar på, vet jag exakt var allt finns.

Samma ordning gäller när Monika driver Thielska galleriets kafé, vackert beläget ute på Djurgården som är hennes absoluta älsklingsställe.

– Jag älskar naturen och tar en morgonpromenad här runt Djurgården varje dag. Andas, tar in naturen och hämtar ny energi. Djurgården har en väldigt speciell plats i mitt hjärta.

Sturehof är favoritstället i Stockholms krogvärld. Kanske lite för att sonen jobbar där, men inte bara det; stället har en speciell atmosfär som faller Monika i smaken. Foto: Lina Östling
Kakelplattan med Jesus sista måltid fick Monika med sig från Italien för 30 år sedan. Foto: Lina Östling

LÄS MER: Andrea Brodin visar upp färgstarka 70-talsvillan med riktigt bra feng shui
LÄS MER: Hemma hos Magdalena Graaf: ”Terrorattacken var skälet till att vi flyttade”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!