Mörkt trä och italiensk elegans – huset på klippan andas sofistikerad lyx

Den putsade, tillbyggda villan är följsamt placerad bland klipporna. Invändigt öppnar sig en sofistikerad värld av mörkt trä och italiens elegans. Och överallt: den fria utsikten över Skagerrak.
Inspirationen kommer interiört från Italien och exteriört från Grekland

Den klippiga tomten har påverkat såväl arkitektur som tillbyggnader. Huset är byggt i suterräng över klipphällarna, och de tre uteplatserna är byggda med hänsyn till de naturliga förutsättningarna. "Vi ville att de skulle smälta in i naturen eftersom vi tycker att den är så vacker som den är."

Vi hade bott in oss ett tag innan vi byggde uteplatserna. Vi visste att vi skulle behöva flera eftersom det alltid blåser någonstans här.  

Vi har nog hämtat mycket inspiration i Grekland – där gillar man raka linjer, enkelhet, sten och puts. Hus som smälter in i naturen. 

Förvaringsmöbeln är ritad och platsbyggd av gode vännen Mattias Stafsing. I den ligger modeböckerna prydlig travade. Illustration av Stina Persson. Nagelljusstaken har köpts i omgångar på Bukowskis och i antikaffärer. Vaser, Nordiska galleriet. Golv Väderbiten ek, Kährs.

Enhetlig elegans. Soffa, fåtöljer och soffbord från Slettvoll. Lampor från Guax/Rue verte. Gardiner i italienskt linnetyg, Gårda textil. Matta, A & co. Djurhorn köpt i Köpenhamn. Vaser, Nordiska galleriet. Kupa, Guaxs/Rue verte i Köpenhamn. Bricka, A & co. Pläd, Hermès. Grå kuddar, Rue verte.

Det mörka träet och de jordiga tonerna är genomgående i huset. Tavlor, Bohem, porträttfoto med Brigitte Bardot, av Terry O'Neill. Liggfåtöljer och sidobord, Slettvoll. Matta, A & co. Golvlåda, Ikea. Skulptural lampa med bollar, Vaughan/Christian inredning. Grå kuddar och pläd, Rue verte, Köpenhamn.

I vardagsrummet finns en hörna med två liggfåtöljer precis vid fönsterväggen ut mot havet. Bord i mässing med speglar, Dis. Antik kinesisk häst.

Dold förvaring i dressingrummet med garderobssystem från Kvik. Sittpuff, Slettvoll. Bricka, Rue verte, matta från A & co.

Sovrummet går i samma harmoniska toner som övriga hemmet. Sänggaveln har paret ritat själva. Sängkläder och boxar, Slettvoll. Överkast, Christian inredning. Zebrakuddar, Ralph Lauren. Vägglampa, Astro light. Gardini italienskt linnetyg, Gårda textil.

Köket, Arredo 3 från Vi & design, är byggt runt en stor kökö vilket skapar ett naturligt "varv" i rummet. Vinkyl, Gaggenau. Kaffemaskin, Nespresso. Espressomaskin, Isomac. Glasvaser köpta i Belgien. Brödrost, Dualit.

Golv, väggar och tak klädda i brun marmor, Dark Emperador, köpt på Stencenter i Göteborg. Duschar från Dornbracht.

Huset på den klippiga tomten  med den vidunderliga utsikten över Skagerrak, strax söder om Göteborg, byggdes på 50-talet. Då var det en liten sommarstuga i trä. På 70-talet fick den tillökning med en del i mexitegel, och blev nästan dubbelt så stor, 330 kvadratmeter. Paret som bor här idag köpte huset 1998 och såg till att båda huskropparna fick enhetligt putsade fasader. Men den stora renoveringen väntade de med , till fram för två år sedan.

Paret, båda i modebranschen, utarbetade på egen hand en ny planlösning. De tog lite hjälp av en arkitekt för att bedöma vilka väggar som var bärande och var man kunde öppna upp för dörrar och fönster. Desto mer hjälp har paret fått av gode vännen och inredaren Mattias Stafsing. Han har, förutom att rita kök och inbyggda vitrinskåp, varit ett stort stöd i hela inredningsfasen.

– Vi har haft vår vita "seahouse"-period. När vi renoverade kände vi att det var dags att verkligen göra något nytt. Vi ville blanda organiska inslag och få en känsla av hav och sten, men ändå ha en ganska minimalistisk stil. Vi gillar italiensk design och den talar ju ganska mycket för sig själv. Mattias är vår mentor när det kommer till materialval, och han har hjälpt oss att hålla en röd tråd.

Av: Charlotte Frey Svidén Foto: Jonas Gustavsson

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Sköna hem + 4 rödvinsglas från Iittala. Köp nu!