Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Musteri med havsutsikt norr om Österlen – se Ann och Gunnars vackra skånelänga

I ett rofyllt hörn av Skåne har Ann och Gunnar skapat ett eget paradis. Här är äpplena inte förbjuden frukt utan står i centrum för gårdens verksamhet och parets liv efter pensionen.

Foto: Carolina Romare

Vi befinner oss i trakten av Maglehem i östra Skåne, precis norr om Österlen. Här bjuder landskapet på både frodig grönska och öppna vidder, samt en strålande utsikt över Hanöbukten bort mot Stenshuvud. Här hittade Gunnar Bohman sitt paradis år 2002, lite utanför själva bykärnan och i lagom ostört läge med få grannar.

- Det var min förra fru och jag som köpte gården, berättar Gunnar. Vi hade letat i tio år innan vi stötte på den här vackra lilla äppelgården. Jag var helt fascinerad av de eleganta alléerna med äppelträd, 1 000 träd, 5 meter mellan träden och 5 meter mellan raderna, mycket estetiskt.

Gunnar lät bygga om det befintliga bostadshuset, som enbart använts som fritidsboende under många år, och skapade en vacker skånelänga med frontespiser.

Gunnar Bohman köpte gården i östra Skåne för snart 20 år sedan. 2005 byggdes huset om och till. Gårdens 7 hektar mark breder ut sig åt alla håll, här är vyn från baksidan.
Gunnar Bohman köpte gården i östra Skåne för snart 20 år sedan. 2005 byggdes huset om och till. Gårdens 7 hektar mark breder ut sig åt alla håll, här är vyn från baksidan. Foto: Carolina Romare
Vägghyllorna är gjorda av golvplankor från 1600-talet som Gunnar räddade när de revs ut från en lägenhet i Gamla stan. Fönsterkappa med tyg från franska Souleiado.
Vägghyllorna är gjorda av golvplankor från 1600-talet som Gunnar räddade när de revs ut från en lägenhet i Gamla stan. Fönsterkappa med tyg från franska Souleiado. Foto: Carolina Romare
Ann brukar alltid ha blå kylskåp i sina kök, detta är från Smeg. Köket är byggt av Ikeastommar med luckor från Lillaforssnickeriet i Degeberga efter en modell från Marbodal. Den väggfasta bänken är populär att ligga på och är klädd med en matta
Ann brukar alltid ha blå kylskåp i sina kök, detta är från Smeg. Köket är byggt av Ikeastommar med luckor från Lillaforssnickeriet i Degeberga efter en modell från Marbodal. Den väggfasta bänken är populär att ligga på och är klädd med en matta Foto: Carolina Romare
Ann Stevens och Gunnar Bohman med springerspanieln Smilla njuter av tiden då äppelträden står i blom.
Ann Stevens och Gunnar Bohman med springerspanieln Smilla njuter av tiden då äppelträden står i blom. Foto: Carolina Romare

- Jag ritade alla bygglovshandlingar själv, berättar han. Jag gillar att driva projekt där jag kan lära mig efter hand och har nog haft lite nytta av min forskarinställning när jag har tagit mig an de olika delarna på gården.

Samma sak med äppelträden. De arrenderades av en äldre ålafiskare, och Gunnar gick i lära hos honom när han tog över driften av gården. Nu är odlingen Krav-certifierad och man kan köpa Maglehems musteris drycker på Systembolaget.

- Det är verkligen jättekul med äpplen som vi kan göra så mycket gott av. Vi gör i dag ett alkoholfritt vin, ett mousserande vin och ett lite sötare aperitifvin som ligger på ekfat i två tre år. Äpplet är undervärderat för vinproduktion, vi använder alla våra äpplen och har en hel del äldre sorter som Cox Pomona, Cox Orange, Ingrid Marie och Ribston vilka ger mer och djupare smak.

2016 flyttade Ann Stevens och Gunnar ihop när de båda gick i pension. Gunnar är psykolog och psykoterapeut och har under senare år arbetat som universitetslektor med utbildning och handledning. Ann är psykoterapeut och sjukgymnast.

Köket sitter ihop med matplatsen i vinkel. Bordet och stolarna har Gunnar fyndat i en antikhandel på Roslagsgatan i Stockholm. ”Jag sa till säljaren att om han kunde få in alla stolar i bilen, så köper jag dem. Han lyckades, och jag fick en trång resa ner till Skåne!” Bonaden är från Anns mormor, lerkrukan från Småland
Köket sitter ihop med matplatsen i vinkel. Bordet och stolarna har Gunnar fyndat i en antikhandel på Roslagsgatan i Stockholm. ”Jag sa till säljaren att om han kunde få in alla stolar i bilen, så köper jag dem. Han lyckades, och jag fick en trång resa ner till Skåne!” Bonaden är från Anns mormor, lerkrukan från Småland Foto: Carolina Romare
Från husets tillbyggda veranda når utsikten ända till havet. Mycket av landskapet är orört tack vare försvarets skjutfält i närheten, där nybyggnation inte är tillåten.
Från husets tillbyggda veranda når utsikten ända till havet. Mycket av landskapet är orört tack vare försvarets skjutfält i närheten, där nybyggnation inte är tillåten. Foto: Carolina Romare
I vardagsrummet står den nygjorda kakelugnen. Gungstolen i thonetstil hittade Gunnar i Brösarps antikaffär, och den blå allmogestolen är ett av Anns många fynd.
I vardagsrummet står den nygjorda kakelugnen. Gungstolen i thonetstil hittade Gunnar i Brösarps antikaffär, och den blå allmogestolen är ett av Anns många fynd. Foto: Carolina Romare
Soffan är Gunnars gamla, nu omklädd. Soffbordet hittade Ann i Paris och körde hem det på biltaket. Taklampan föreställande hängande veteax köpte hon för länge sedan på Svenskt tenn, därifrån kommer även de båda golvlamporna.
Soffan är Gunnars gamla, nu omklädd. Soffbordet hittade Ann i Paris och körde hem det på biltaket. Taklampan föreställande hängande veteax köpte hon för länge sedan på Svenskt tenn, därifrån kommer även de båda golvlamporna. Foto: Carolina Romare

- Jag har också en kreativ och estetisk bakgrund, berättar hon. Började på Märthaskolan och Tillskärarakademin i Stockholm, hamnade sedermera i Falsterbo där jag drev butiken Ebba Anderssons eftr. Där höll jag i agenturen för de franska tygerna från Souleiado bland annat. Vi gjorde inredningar, målade möbler och hade utställningar.

Hemmet är fyllt av personliga möbler och dekorativa föremål.

- Det var två bohag som skulle bli ett, berättar Ann. Vi började med att sortera ut vad vi verkligen ville behålla och sedan fick vi försöka få det att passa ihop med den andres favoriter.

- Vi gjorde även lite nya projekt i huset, flikar Gunnar in. Som verandarummet, husets ljusaste rum.

- Och det trevligaste, fyller Ann i. 

Hemmet innehåller en hel del möbler från Svenskt tenn, formgivna av Josef Frank, och även andra saker som skaparen av Svenskt tenn, Estrid Ericson, köpte in till butiken.

- Formgivningen är utsökt från Josef Frank, hans möbler passar in varsomhelst, säger Ann.

I verandarummet står ett mindre vitrinskåp som en snickare byggt av det gamla golvvirket från Gamla stan. Bredvid står vasen Janushuvud av Anna Petrus, Svenskt tenn. Den stora röd-bladiga jättebegonian härrör från Sigmund Freuds hem i England, ”en vän tog en stickling därifrån som jag fick”, berättar Ann.
I verandarummet står ett mindre vitrinskåp som en snickare byggt av det gamla golvvirket från Gamla stan. Bredvid står vasen Janushuvud av Anna Petrus, Svenskt tenn. Den stora röd-bladiga jättebegonian härrör från Sigmund Freuds hem i England, ”en vän tog en stickling därifrån som jag fick”, berättar Ann. Foto: Carolina Romare
I fönsternischen på övervåningen står en miniatyrbyrå som Ann har dekorationsmålat: Även lampan i keramik är gjord av henne.
I fönsternischen på övervåningen står en miniatyrbyrå som Ann har dekorationsmålat: Även lampan i keramik är gjord av henne. Foto: Carolina Romare
I trädgården har Gunnar arbetat hårt med att skapa ordning och nya stengärdsgårdar.
I trädgården har Gunnar arbetat hårt med att skapa ordning och nya stengärdsgårdar. Foto: Carolina Romare
Verandarummet är en favoritplats med ljuset som kommer in från alla håll. Anns favoritdesigner Josef Frank har ritat stolen 2025 i rött, pallen 647 med tyg Aristidia, och rummets samtliga lampor. Temat i rött fortsätter i den ommålade antika stolen till höger. Soffbordet består av ett allmogetråg som Ann hittade i stenlängan, och en snickare har gjort underredet av de gamla brädorna från huset i Gamla stan.
Verandarummet är en favoritplats med ljuset som kommer in från alla håll. Anns favoritdesigner Josef Frank har ritat stolen 2025 i rött, pallen 647 med tyg Aristidia, och rummets samtliga lampor. Temat i rött fortsätter i den ommålade antika stolen till höger. Soffbordet består av ett allmogetråg som Ann hittade i stenlängan, och en snickare har gjort underredet av de gamla brädorna från huset i Gamla stan. Foto: Carolina Romare

Den stora växten i rummet är en jättebegonia som kommer från Sigmund Freuds hem i London. Ann fick en stickling av en vän som fick lov att ta den därifrån. Med sitt stora intresse för form och inredning har Ann tillsammans med Gunnar skapat ett trivsamt hem. Särskilt glad blev hon när hon fick syn på de vackert slitna brädorna Gunnar hade i stenlängan. Dessa lade han beslag på när han bodde i Gamla stan i Stockholm.

- Grannen renoverade sin lägenhet och ställde ut gamla brädor i trapphuset som han tänkte slänga, berättar Gunnar. Jag frågade om jag kunde få dem och det gick bra. Det var vackra slitna brädor från 1635. Av dem har vi låtit göra hyllor som sitter över fönstren i köket, och underredet till ett soffbord. Även det lilla vitrinskåpet på verandan är tillverkat av de gamla brädorna. Det är så här vi jobbar med vår inredning. Man hittar något här och något där, det får växa fram.

Gunnar har lagt ner mycket möda i skapandet av huset och trädgården där raka och fina häckar har planterats och stengärdsgårdar byggts runt huset.

- Det fanns i stort sett ingenting här förut förutom äppelträden när jag kom hit, berättar han.

I gästrummet finns en härligt grönskande tapet som Gunnar har använt i många av sina hus.
I gästrummet finns en härligt grönskande tapet som Gunnar har använt i många av sina hus. Foto: Carolina Romare
Från sovrumsfönstret har man utsikt över äppelodlingarna. Rottingstolen är en ovanlig gungstol från Svenskt tenn som Estrid Ericson köpte in, liksom taklampan med en bukett veteax. Mattan från Svenskt tenn av Margit Thorén heter Schackrutan.
Från sovrumsfönstret har man utsikt över äppelodlingarna. Rottingstolen är en ovanlig gungstol från Svenskt tenn som Estrid Ericson köpte in, liksom taklampan med en bukett veteax. Mattan från Svenskt tenn av Margit Thorén heter Schackrutan. Foto: Carolina Romare
Josef Frank-soffan 678 med tyg Magnolia från GP & J Baker.
Josef Frank-soffan 678 med tyg Magnolia från GP & J Baker. Foto: Carolina Romare

Nu arbetar han heltid med äppelodlingen och vintillverkning.

- Jag lät bygga till den här delen av stenlängan som nu innehåller musteriet, berättar han. Hit kommer alla äpplen och sorteras, sköljs, pressas och lagras i de stora tankarna, samt pastöriseras för hållbarheten.

Musteriet är imponerande rent och snyggt, här finns det en rationell estetik som är tilltalande, med de stora ekfaten och de rostfria cisternerna.

- Och sedan buteljeras musten, kapsyler sätts på och etiketter klistras. Det är Ann som skapar etiketterna, berättar Gunnar. Här har hon också ett sidoprojekt med att tillverka äppelsirap som smakar mycket bra.

- Vi siktar på att kunna ta emot besök för provning av våra produkter inom en snar framtid. Vi fortsätter också att utveckla fler drycker, berättar Gunnar.

Styling: Anette Mörner

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Genuin, lantlig atmosfär

Vi ser en rustik inredning i en gammal gård. Eller, är det så rustikt egentligen? Här samsas nytt och gammalt i en charmig mix som får allmogekänslan att kännas levande i nuet.

1. Blanda friskt

Rött upplevs som en sann allmogefärg när den används i en lantlig miljö. I det inglasade rummet samsas Josef Franks klassiska stol och pall med en enklare stol med flätad repsits. Visst får man Carl Larsson-vibbar? Kökets bulliga kylskåp i dalablått för tankarna till fristående målade antika skåp.

Verandarummets röda tema har en allmogekänsla även om möbelstilarna varierar här.
Verandarummets röda tema har en allmogekänsla även om möbelstilarna varierar här. Foto: Carolina Romare

2. Gamla idéer blir som nya

Länstol är ett gammalt uttryck för en stol med arm- och ryggstöd och finns i en uppsjö modeller av äldre datum. Norrgavels variant uppdaterar formen men behåller funktionen. Fållbänken är en annan gammal fiffighet värd att förvalta. I detta hem är det skåpluckor i fronten på en platsbyggd bänk. Vila och förvaring i ett!

Både stilren och komfortabel är länstolen med fotpall av Nirvan Richter, från Norrgavel.
Både stilren och komfortabel är länstolen med fotpall av Nirvan Richter, från Norrgavel. Foto: Carolina Romare

3. Behåll och bevara

Gamla orörda golv och takbjälkar sätter så mycket prägel på ett hus att det borde krävas väldigt starka skäl för att förändra och förvanska sådant.

Måla inte över, och ta inte bort viktiga detaljer!

Gamla patinerade golv och synliga takbjälkar berättar ärligt och öppet om husets konstruktion och historia.
Gamla patinerade golv och synliga takbjälkar berättar ärligt och öppet om husets konstruktion och historia. Foto: Carolina Romare

LÄS MER: Christina köpte lägenheten ingen ville ha: ”Uselt skick”

LÄS MER: Så förvandlade Gustav den gamla ruinen till ett häftigt hem