I fotografen och stylisten Johanna Hagbards hem i Göteborg samspelar naturliga material och lekfulla detaljer i lycklig harmoni.

F

ör Johanna och Mattias var det en självklarhet att det var i Majorna de skulle bo. Den klassiska arbetarstadsdelen i Göteborg har förvandlats till en populär och restaurangtät kulturknutpunkt.

– Det är en levande stadsdel med mysiga små butiker och kaféer, och många av våra vänner bor här. Stämningen är avslappnad och dessutom är det nära både till havet, stads-kärnan och härliga Slottsskogen, säger Johanna.

vardagsrum med bord i rotting, eams stol ikea

Milda naturliga toner i vardagsrummet. Taklampan och bordet i mathörnan är från Johannas barndomshem. Stolar av Eames samt från Ikea. Poster från Desenio. I Ikeasoffan ligger kuddar från Fine little day, och en pläd från House of Rym/Koja shop. Taklampa i papper från Rusta. Rottingbordet, liksom tavlor, spegel och väggbonad, är loppisfynd.

DIY bokhylla porslin artelleriet

I vardagsrummet står en hemsnickrad bokhylla av olika stora kuber. Fågel i porslin från Artilleriet.

Johanna, Mattias och sönerna Ruben och Valter, delar livet mellan lägenheten i Majorna och soldattorpet i Sätila.

Efter att ha bott på såväl rivningskontrakt som i andrahandsboenden, och även hunnit med ett år i Nice, kände paret att de ville hitta en trygg punkt. I samma veva föddes deras första barn Valter, nu 5 år.

– Vi ville flytta till större och kollade efter treor i Majorna, och först ratade vi denna lägenhet, badrummet var så litet. Men när den dök upp på Hemnet några veckor senare och dessutom till lägre pris, valde vi ändå att gå på visningen. Lägenheten var tom och hade knappt några lampor, men vi såg möjligheterna och dessutom rymdes priset inom vår budget.

matbord öglanstol

Lilla matplatsen. Blocketfyndat bord med klassiskt Virrvarrmönster. Pall och stol i naturträ, från Ikea, likaså den vita Öglanstolen. Lampa från Lagerhaus.

stringhylla i kök mon amie iittala

Blåblommigt porslin Mon amie från Rörstrand. Vita skålar från Lagerhaus. Vinglas från Iittala. Övrigt på hyllan är loppisfynd.

köksredskap

Gamla och nya husgeråd i skön förening.

Lägenheten på 60 kvadratmeter ligger i ett för området typiskt landshövdingehus från 1943. Paret fick tillträde våren 2012 och det första de gjorde när de flyttade in var att renovera köket och fräscha upp ytskikten, samt lägga in nytt brädgolv överallt då originalgolvet var i väldigt dåligt skick.

Även färgvalen i lägenheten behövde ses över eftersom de inte riktigt matchade parets smak.

– Köket var ljusblått med en citronmönstrad bård, sovrummet grönt och vardagsrummet hade en psykedeliskt mönstrad tapet i brunt och beige.

vardagsrum majorna

Vy från vardagsrummet mot balkongen. Det rymliga 30-talsskåpet skänktes bort på Blocket och gömmer i dag familjens tv – smart och snyggt! I taket hänger en taklampa från Rusta tillsammans med en ampel från Lagerhaus och egenvikt origami.

kruka svenskt tenn

Ovanpå står mässingsblomkruka från Svenskt tenn och en fin samling loppisfyndade glasflaskor.

balkong majorna

Ovan: Balkonglycka under vimplarna med växter, träbänk från Ikea och vattenkanna från loppis. Kudde och pläd från House of Rym/Koja sho

Ganska långt ifrån den ljusa färgskala lägenheten har i dag alltså.

– Vi gjorde det lätt för oss och körde vitt överallt, det är ju trots allt en väldigt bra grund. Men efter flera år med vita väggar är jag nu sugen på en massa färg och blommiga tapeter. Men det måste vara lugna dova färger, vilsamma för ögat och lätta att matcha till inredningen.

Johanna arbetar som fotograf och stylist, och har öga för detaljer. Lägenheten präglas av en personlig mix av äldre möbler, spännande prylar och inslag från naturen. Annorlunda förvaringslösningar, omgjorda loppisfynd och mängder av DIY-pyssel vittnar om en kreativitet utöver det vanliga. Det märks att familjen trivs, och att det är ett hem där barnen får ta plats. För två år sedan föddes Ruben.

hemmakontor kontor hemma eames ikea

Härligt hemmakontor. Lampa, lådhurts och bockben från Ikea. Träskiva i furu från bygghandel, stolen DSW från Eames.

nattduksbord sängbord i sovrum

Mattias och Johannas sovrum. Sängborden är gamla lådor som använts i textilindustrin. Blåvitt fat med smycken från keramikern Frida Mälarborn Hoshino.

– Vi har inga dyra eller ömtåliga grejer. Barnen måste få leka utan att man behöver vara nervös att något ska gå sönder.

Trots att familjen är inbitna stadsbor som gillar att ha nära till jobb, dagis, vänner och nöjen, när de också en längtan efter naturen och lugnet. Lösningen är ett soldattorp från 1800-talet i Sätila, strax sydost om Göteborg.

barnrum skrivbord väggdekoration

Valter och Rubens rum har en tapet från Mr Perswall. Säng, matta, skrivbord och rockringar i trä från Ikea. Randig korg från Housedoctor.

– När vi hoppar ur bilen och möts av skogsdoften och den fantastiska utsikten över sjön är det som om axlarna sjunker ett par centimeter. Men när vi sedan på söndagskvällen, efter en helg i torpet, öppnar dörren till lägenheten där alla bekvämligheter finns, och vetskapen att allt man kan önska finns runt hörnet, sjunker de kanske ännu mer.

Läs mer:

Svindlande vackert tapetserade rum hemma hos tapethuset De Gournays dotter

Traditionell skånelänga utanpå – men insidan är en riktig wow-upplevelse

Spana in ettan som upplevs som en trea – tack vare smart planering

Maxa vinsten när du säljer!

  • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
  • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
  • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
  • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)