Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mysigt till max hemma hos möbelfamiljen Englesson – kika in!

Hos Camilla och Michael Englesson, delägare i möbelföretaget Englesson, är det ombonat och hemtrevligt som gäller. Det blev ännu mer av det härliga när huset byggdes ut och blev dubbelt så stort.

Mitt i Djursholm, precis vid Roslagsbanan, ligger möbelföretaget Englessons huvudkontor och butik. Ett stenkast därifrån bor en av familjerna med samma namn. Michael Englesson är nästan jämngammal med företaget som hans pappa startade på 60-talet och där han nu själv är delägare. Hustrun Camilla Englesson var med att startade butiken Englesson & company för 17 år sedan, och jobbar nu med inredning och som reseinspiratör för Tour pacific.

Paret Englesson köpte sitt hus i Djursholm för 23 år sedan. Här bor de med tre pojkar på 18, 20 och 22 år och två golden retrievers. Eller snarare, sönerna är på väg att flyga ur boet eller har redan gjort det och numera är det gott om plats i huset. Men så var det inte runt millennieskiftet när tredje barnet var på väg. Planlösningen var inte tipptopp och rummen för små.

– Min man ville ha en bastu. Jag ville ha ett stort vardagsrum med öppen spis, säger Camilla.

Så 200 kvadratmeter blev raskt 200 till, uppdelade på tre våningar.

Jag vill inte skapa återvändsgränder utan man ska kunna gå igenom rummen.
På nedervåningen har Camilla inrett ett Afrikainspirerat rum. Neutrala väggar i grå nyans blandas med diskreta mönster på gardiner och stoppmöbler. Den starkt blå färgen på mattan blir som en serverings-bricka till hela möblemanget, kudde och sittpuff i orange är pricken över i. Howard-soffan är klädd i tyget Shanghai, fåtöljerna i tyget Namibie, båda Pierre Frey. Soffbord från Frankrike. En vikskärm i metall med spegelglas reflekterar ljuset på olika sätt och ger extra spänning åt rummet.
På nedervåningen har Camilla inrett ett Afrikainspirerat rum. Neutrala väggar i grå nyans blandas med diskreta mönster på gardiner och stoppmöbler. Den starkt blå färgen på mattan blir som en serverings-bricka till hela möblemanget, kudde och sittpuff i orange är pricken över i. Howard-soffan är klädd i tyget Shanghai, fåtöljerna i tyget Namibie, båda Pierre Frey. Soffbord från Frankrike. En vikskärm i metall med spegelglas reflekterar ljuset på olika sätt och ger extra spänning åt rummet. Foto: Anne Nyblaeus
Pall från Jio möbler. Fåtöljen är från Oscar & Clothilde, klädd i linnetyg från Englesson. Mattan är en turkisk matta som är blekt och sedan infärgad på nytt.
Pall från Jio möbler. Fåtöljen är från Oscar & Clothilde, klädd i linnetyg från Englesson. Mattan är en turkisk matta som är blekt och sedan infärgad på nytt. Foto: Anne Nyblaeus
Sovrum under snedtaket i husets nya del. Sidenspända väggar, La Ménagerie från Braquenie,  ger en ombonad och exklusiv känsla. Gardinen är sydd av tyget Isabella Paisley från De le Cuona, pall från Jio möbler klädd i tyget Sereno velvets från Osborne & Little, påslakan från Libero home, sänglampor från Svenskt konsthantverk. Överkastet som är sytt i lappteknik ger extra karaktär åt sängens bäddning.
Sovrum under snedtaket i husets nya del. Sidenspända väggar, La Ménagerie från Braquenie,  ger en ombonad och exklusiv känsla. Gardinen är sydd av tyget Isabella Paisley från De le Cuona, pall från Jio möbler klädd i tyget Sereno velvets från Osborne & Little, påslakan från Libero home, sänglampor från Svenskt konsthantverk. Överkastet som är sytt i lappteknik ger extra karaktär åt sängens bäddning. Foto: Anne Nyblaeus
Michael och Camilla Englesson har bott i huset sedan 1996.
Michael och Camilla Englesson har bott i huset sedan 1996. Foto: Anne Nyblaeus

– Det var inte meningen att det skulle bli så mycket, men vi tänkte att vi tar i litegrann när vi skickar in bygglovsansökan. Och kommunen sa: varsågod, så ...

Utbyggnaden levererades som färdiga element i en byggsats från Polen. Det är där företaget Englesson har sin möbelfabrik, och grannfabriken är praktiskt nog en hustillverkare, så kontakten var lätt att etablera. Camilla försäkrade sig om att alla detaljer i den nya delen skulle se likadana ut som i den gamla från 1913. Lister, fönster, ja allt. Utifrån är det svårt att se skillnad på den gamla husdelen och den nya.

Hela mellanplanet i huset blev en stor öppen yta med vardagsrum, lantkök, matsal och tv-rum. Enbart vardagsrummet är 60 kvadratmeter stort.

– Vi blev jättenöjda, säger Camilla.

Djur och djurmönster är en röd tråd. Zebramönstrad fåtölj i arbetsrummet, leopardfläckiga stolar i matsalen.

Utbyggnaden skapade också nya flöden i huset, precis som Camilla ville. Förr var matsalen lite bortglömd i ett hörn. Nu har rummen bytt plats med varandra i en stor karusell, och man måste gå igenom matsalen för att nå tv-rummet. På så sätt har matsalen hamnat mer i centrum. Samma sak gäller det nya vardagsrummet, som man direkt når via trappan upp från den stora entrén i nya husdelen.

– Jag vill inte skapa återvändsgränder utan man ska kunna gå igenom rummen, säger Camilla.

Textilklädda stolar i tyget Wilde blue från Colefax & Fowler gör att man sitter extra skönt på middagar hos paret Englesson. Tavlan är ett roligt minne som Michael fick av sin bror och svägerska i 50-årspresent. ”Det sägs att Mona Lisa stals i Paris på 30-talet och att tjuven tog in på hotellet Da Vinci med det stulna verket, innan det så småningom återbördades till Louvren. Under en mässa i Paris råkade vi hamna på samma hotell. Därför hänger en kopia av Mona Lisa i vår matsal.”
Textilklädda stolar i tyget Wilde blue från Colefax & Fowler gör att man sitter extra skönt på middagar hos paret Englesson. Tavlan är ett roligt minne som Michael fick av sin bror och svägerska i 50-årspresent. ”Det sägs att Mona Lisa stals i Paris på 30-talet och att tjuven tog in på hotellet Da Vinci med det stulna verket, innan det så småningom återbördades till Louvren. Under en mässa i Paris råkade vi hamna på samma hotell. Därför hänger en kopia av Mona Lisa i vår matsal.” Foto: Anne Nyblaeus
Köket var två små rum från början men familjen slog ut väggar och skapade ett nytt lantkök. ”Spisen till höger, är ny, den lät jag mura upp när jag sett en likadan på tv. Jag åkte till Nacka byggnadsvård och köpte vedspisen”, säger Camilla. Det platsbyggda köket, tillverkat av Möbelkvalité Taxinge, har förvaringen i lådor man enkelt drar ut för god överblick.
Köket var två små rum från början men familjen slog ut väggar och skapade ett nytt lantkök. ”Spisen till höger, är ny, den lät jag mura upp när jag sett en likadan på tv. Jag åkte till Nacka byggnadsvård och köpte vedspisen”, säger Camilla. Det platsbyggda köket, tillverkat av Möbelkvalité Taxinge, har förvaringen i lådor man enkelt drar ut för god överblick. Foto: Anne Nyblaeus
Den äldre delen av huset döljs delvis bakom de jättelika cypresserna som Camilla och Michael planterade i slutet av 90-talet. ”Det var inte tänkt att de skulle bli så stora”, säger Camilla. Till vänster syns utbyggnaden, som är på 200 kvadratmeter i tre plan.
Den äldre delen av huset döljs delvis bakom de jättelika cypresserna som Camilla och Michael planterade i slutet av 90-talet. ”Det var inte tänkt att de skulle bli så stora”, säger Camilla. Till vänster syns utbyggnaden, som är på 200 kvadratmeter i tre plan. Foto: Anne Nyblaeus

När familjen är delägare i ett möbelföretag är det ganska naturligt att hemmet blivit lite av en experimentverkstad.

– Normalt sett byter jag soffor varje år i vardagsrummet. Och köket har säkert sin fjärde omgång gardiner. Det är bra att prova att både möbler och tyger funkar. Väldigt mycket av vår inredning har jag hittat på olika mässor i Europa som jag besökt i jobbet. När man gillar något vill man ta hem det också.

Men vissa saker händer bara. Som den lila soffan i köket.

– Det var en beställning som blev fel på jobbet. Tygleverantören Manuel Canovas har även en liten möbelkollektion som man beställer från broschyr. När soffan kom blev kunden inte nöjd, och vi tog hem den, men den gick inte att få in i vardagsrummet, så den hamnade i köket, säger Camilla.

Inget problem med det. Nu är den jättelika soffan en av centralpunkterna i köket. I den kan flera personer lätt hänga och titta på tv och prata med den som lagar mat. Den andra centralpunkten är bardisken.

Jag byter soffor varje år i vardagsrummet. Och köket har sin fjärde omgång gardiner

– Det här köket byggde vi för fem-sex år sedan. Förut hade vi en mycket mindre bardisk, och ett köksbord som ingen satt vid. Nu har vi bara en stor bardisk och vi älskar den. Den är gjort i ett enda stycke så vi fick lyfta in den genom fönstret med en lyftkran. Sex man stod beredda härinne för att ta emot den.

Köksbordets avskaffande ledde också till att matsalen kom till användning lite mer ordentligt.

– Nu äter vi i matsalen mycket mer, när vi äter middag på riktigt.

Camilla kör en egen stil i sin inredning. Det ska vara hemtrevligt, med mycket värme och ordentligt med färg.

– Jag ser på trender, men hänger inte på dem. Nu är det ju avskalat modernt som gäller, men jag vill att det ska vara mer ombonat. Alla som kommer hem till oss ska få en skön känsla.

I det generösa vardagsrummet blir öppna spisen det centerpiece hela möblemanget är placerat omkring, allt i symmetri. Hissgardinerna är sydda i tyg från Threads, fåtöljerna är klädda i sammetstyget Torridon dove/Taupe från Mulberry. Bordslampan kommer från engelska Porto Romano. Glasbord Sirius med metallunderrede från Englesson.
I det generösa vardagsrummet blir öppna spisen det centerpiece hela möblemanget är placerat omkring, allt i symmetri. Hissgardinerna är sydda i tyg från Threads, fåtöljerna är klädda i sammetstyget Torridon dove/Taupe från Mulberry. Bordslampan kommer från engelska Porto Romano. Glasbord Sirius med metallunderrede från Englesson. Foto: Anne Nyblaeus
Djurmönstren går igen överallt. Howardfåtöljen i zebramönstrat Ralph Lauren-tyg står framför Fornasettitapeten i Camillas arbetsrum.
Djurmönstren går igen överallt. Howardfåtöljen i zebramönstrat Ralph Lauren-tyg står framför Fornasettitapeten i Camillas arbetsrum. Foto: Anne Nyblaeus
Badrummet i carraramarmor ligger i den gamla delen av huset och är nyligen omgjort. De blyinfattade fönstren är original. ”Från början såg man bara ett av fönstren inifrån. Det andra var inbyggt i en garderob i det som tidigare var vårt sovrum”, säger Camilla Englesson.
Badrummet i carraramarmor ligger i den gamla delen av huset och är nyligen omgjort. De blyinfattade fönstren är original. ”Från början såg man bara ett av fönstren inifrån. Det andra var inbyggt i en garderob i det som tidigare var vårt sovrum”, säger Camilla Englesson. Foto: Anne Nyblaeus

Djur och djurmönster kommer igen hela tiden. Camilla har en zebramönstrad fåtölj i arbetsrummet, leopardfläckiga stolar i matsalen och Mulberrytyg med hjortmönster.

– Jag är lite hooked på djur. Jag är en djurmänniska och har haft hund i hela mitt liv. Och jag gillar dödskallar också – den kombon, säger hon om några beniga detaljer i vardagsrummet.

I markplanet fortsätter det trivsamma med ett helt Afrikainspirerat rum, ett andra vardagsrum med brända toner och bord i kolonialstil.

– Jag gjorde om där för fyra-fem år sedan. Jag ville åka till Kenya, men min man var inte så sugen, så jag tänkte att ett Afrikarum kunde inspirera honom. Sedan åkte vi ändå och hade med oss tavlor och fler prydnadssaker hem.

Inredningsanalys: Mysigt till max

Detta är vad vi brukar kalla ett påklätt hem. Som en gentlemans kostym med skjorta, väst, matchande trumpor och slips, har Englessons villa all den textila omsorg man kan önska.

Av Charlotte Pettersson

1. Möbler

I stort sett alla möbler är klädda. Här kan man slå sig ner på mjuka plymåer klädda med linne, bomull eller sammet. Alla i lagom matchade textilier, vilsamma för ögat. Färgerna går i den ljusare naturskalan med inslag av blått eller bränd orange på nedervåningen medan övervåningens sovrum går i grått. Sänggaveln är givetvis klädd, och till och med badrummet har fått en klädd pall!

Foto: Anne Nyblaeus

2. Gardiner

Foto: Anne Nyblaeus

Fransk diskho med blandare från Tapwell. Ur vänstra kranen kommer kolsyrat vatten.

Fönster är som husets ögon – gardiner är som deras makeup. De ramar in och förskönar (speciellt när vädret är sämre). Här finns både hissgardiner sydda efter fönstrens mått och generösa längder. Att tänka på när man själv syr gardiner är att gärna ha dubbla längder så att det inte blir för lite tyg, och att fodra gardinerna för att få ett tyngre fall. I sovrummet hänger till och med två olika textilier i samma våd.

3. Mattor

Foto: Anne Nyblaeus

Självklart är alla rum försedda med mattor. Rejält tilltagna så att hela möblemang får plats på en enda, eller heltäckande. Mjuka, stora mattor är, förutom att de är sköna att gå på och dekorativa, också ljuddämpande och skapar en mjukare ljudnivå.

Ur Sköna hem nr 8 2019, prenumerera på Sköna hem

Foto ANNE NYBLAEUS  Text JOHANNA ANKARCRONA

LÄS OCKSÅ:

Pampiga Brommavillan andas hotellyx och går i en rogivande färgskala

Spännande materialval och smart förvaring hemma hos grundaren av Granit

Familjen bakom Vipp visar sin makalösa glasvilla – varje rum är en minimalistisk dröm