Nyss ett häststall med boxar och höskulle – i dag ett wow-hem med hisnande rymd

För inte så länge sedan var detta ett häststall med boxar och höskulle. I dag är det ett hem för småbarnsfamiljen Bang. Och bara svalorna som byggde bo på loftet beklagar förvandlingen.

A

ssociationerna leder fel, men faktum är att gården heter Stockholm. Stockholmsgården. Fast det handlar om en superdansk pastoral idyll ett par mil väster om Köpenhamn. En före detta hästgård där det enorma  stallet – 750 kvm – byggts om till bostad åt Mette Marie och Carsten Bang, deras barn Asger, 6, och Ellen, 4 år. Plus hunden Kirsten. (Här finns också höns och får, som barnen lärt sig inte tillhör familjen, ibland måste de slaktas – sådana är villkoren på landet.)

Stallet blev hus. svartmålad fasad, vita fönsterspröjs.

Fasaden är svart­målad och de spröjsade fönstren vita – utan foder. Mycket danskt. Nästa projekt är att bygga en vedeldad badtunna på terrassen.

Bord av plankor, älghuvud och stora fönster. Skandinavisk stil.

Från matbordet är utsikten fri över fälten och tidiga morgnar kan man se vilt beta i skogskanten. Bordet är från plankebord4u.dk, stolarna är en blandning av Tolix och loppisfynd.

grön keramikvas bukett

Keramiken är Mette Maries.

Mette Marie är utbildad skräddare och arbetade tidigare på modehuset Stasia i Köpenhamn. Men sedan några år är hon framgångsrik feministkeramiker med bland annat rosa lerbröst och förgyllda penisar på repertoaren. Bäst säljer de ”imperfekta” brösten.

– Vi är många som vill göra upp med idén om att bröst måste vara fasta och symmetriska. För mig är bröst en stark, vacker och naturlig symbol för det kvinnliga könet. Min dröm är att få göra en installation med en hel vägg keramikbröst i alla storlekar och former.

När stallet byggdes en gång i tiden användes hela tallar som bärande element, i dag har de klätts av sin döljande betong och blivit husets estetiska stomme. Carsten Bang kom på lösningen med gjutna förstärkningar mellan stammarna. Köket är från danska Tvis, spisen är en Falcon som klarar stora jaktmåltider. Barpallar, Ikea, lampor, Design by us, och keramik, Mette Marie Bang.

Skärbrädor av trä kök. Rostfri bänkskiva. skandinavisk stil.

Vackra skärbrädor pryder köket

Vita fronter, rostfri bänkskiva och läderbeslag – skandinavisk köksstil i sin renaste form.

Casper i sin tur har en jaktbutik i Köpenhamn (det var när Mette Marie tog sin jägarexamen som de träffades). Både jakt och keramiktillverkning gör sig bättre på stora, fria ytor än i en Köpenhamnslägenhet. Så när Mette Marie och Carsten för några år sedan åkte och tittade på den gamla hästgården kastade de bara en snabbt blick på boningshuset (där bor Mette Maries mamma i dag) och gick snabbt vidare till det övergivna stallet. Komplett med hästboxar och höskulle.

– Alltihop badade i det vackraste ljus, och vilken utsikt över fälten! Carsten sa ”här måste jag bo!”, och jag blev också helt förälskad i byggnaderna, snickerierna, allt var så vackert. Detta är en välsignad plats, säger Mette Marie.

I dag är det bara ytterväggarna och de bärande (synliga) furustammarna/bjälkarna som minner om tiden som stall. Fast då och då flyger en svala in genom de öppna terrassdörrarna och sätter sig på en bjälke i det sex meter höga taket. Samma svala kanske, eller en ättling, som för några år sedan byggde bo i stallet och inte accepterat att en annan familj flyttat in.

blå soffa ikea skandinavisk stil

En 6–12-manssoffa kräver ett stort rum och det har den här Ikeasoffan. Soffbordet är vintage liksom skinnpuffarna, hunden heter Kirsten. Blå grafik av Mette Maries väninna, konstnären Anne Nowak.

sidobord ikea som växtbord

Växtligheten mår prima på luftiga sidobord med hylla från Ikea.

Krokodilhuvud i vardagsrum

Krokodilen, eller om det är en alligator, sköt Carsten i Florida och lät stoppa upp. Som en annan Mick i Crocodile Dundee gick han ut i träsket och använde sig själv som lockbete.

– Vi hade en idé om vad vi ville göra med huset, men fick anpassa oss efter bärande väggar, avlopp och så vidare, så resultatet blev ett slags slumpmässig perfektion. Huset ritade liksom sig självt och det älskar vi. Att inte allt är jämnt och
regelbundet, säger Carsten.

Orten som Stockholmsgården ligger i heter Stenløse. Härifrån kan Mette Marie ratta sin webbshop mettemariebang.dk och Carsten sin jaktverksamhet. Mest tid tillbringar Mette Marie i keramikverkstan som uppförts i anslutning till
stallet. Just nu försöker hon stilla efterfrågan på rosa bröst med guldbröstvårtor (penisskulpturerna med guldollon säljer inte lika bra).

Från detta skrivbord sköter Mette Marie sin webbshop. På väggen ett par av hennes rosa lerbröst med häng.

sovrum kuddar enkelt

Sovrummet är vitt och spartanskt med souvenirkuddar och vintagetyger. Krönt av naken furustam som ingick i stallets grund­konstruktion.

Bibliotek med bokhylla med stege

Bibliotek med fåtölj, stoppad pall från Sofakom­pagniet och en fin vintagebokhylla.

Mette Marie är en passionerad jägare och samlare.

– Jag har alltid älskat naturen, och att få vara ute i ett bestämt syfte är fantastiskt. För att plocka bär, plantera växter eller jaga. Det ger mig en zenkänsla.

Familjen är självförsörjande på grönsaker, ägg och vilt. De har egen brunn och jordvärme, och snart ett eget litet vindkraftverk så att det kan producera grön energi.

I ett litet hus som matchar stallet värps dagligen tjogtals icke EU-standar­diserade ägg.

Carsten hyllar de stora ytorna, rymden och friheten.

– Vi är en familj som behöver stora ytor för våra projekt och nu har vi det. Barnen kan slå upp ett indiantält i vardagsrummet och det märks knappt. De kan själva springa och hämta färska ägg. De har lärt sig hur naturen fungerar, att fåren måste slaktas och att vi själva odlar maten vi äter. Ibland känns det som vi rullat tillbaka tiden till 1920-talet, även om vi tittar på Netflix.

Ur Sköna hem nr 9, 2018

LÄS MER:

Grundaren av Granit visar upp sitt privata hem – välkommen in!

Familjen bakom danska Vipp visar sin makalösa villa av glas – en minimalistisk dröm!

Drömhus i Öresund med makalöst vackra fönster i alla rum

 

inredningskurs sköna hem

  • Vill du lära dig mer om inredning, få kunskap om färgsättning och kunna se helhetslösningar i ditt eller andras hem?
  • Sköna hem har Sveriges bästa inredningskurser, som hålls med kunniga kursledare i Sköna hems redaktionslokaler.