Foto: IB_S_STATUS_COPYRIGHTNOTICE =

Österländsk air

Arkitektur och form med anor från århundradena kring 1000-talet ger Irénes och Bosses vindsvåning en varm känsla av spanskt villaliv.

Den moriska arkitekturen som har mycket växte fram i området kring nuvarande Algeriet och Marocko, och vid den islamiska utbredningen i Spanien och Portugal från 700-talet fram till 1300-talet. Resultatet av de olika kulturernas möten blev en levande blandning som fungerar och inspirerar än i dag. 

Grunddragen i den moriska arkitekturen är symmetriska former och geometriska mönster i klara färger.

Foto: PeterSchumacherPhoto

Arabesker, alltså stiliserade mönster av växter och blad, och  kalligrafiska ornament, liksom frånvaron av avbildade människor, är  också typiska. Regionen Andalusien i Sydspanien är känd för sina  bevarade sevärdheter av den moriska kulturen. Palatsområdet Alhambra i  Granada är ett av flera storslagna exempel. Iréne och Bosse har bott  länge i Spanien och influerats att ta in en bit historia i sitt hem med  en rad väl valda detaljer. Det blir särskilt tydligt i ent­rén till  vindsvåningen i Stockholm, ett rum som knappast lämnar besökaren oberörd.

Möbler och inredning är tillverkade i järn, sten, grova och dova  träslag, och ull och bomull har använts flitigt. En tydlig mönstermix av  paisley och kelim är genomgående i hela hemmet och för också tankarna  till sydligare delar av världen. Här är stilen gen­omförd med  eftertryck, men det finns många sätt att ta in stilen hemma, också i det  lite mindre formatet. Vissa elementskydd har exempelvis mönster som liknar Irénes  ”gallerfönster” i hallen. En fin detalj som samtidigt döljer elementet.

Tydliga kelimmönstrade textiler är självklara alternativ som med fördel  används på mindre möbler som fotpallar och fåtöljer, men även till  kuddar och gardiner. Mattor med liknande mönster blir dekorativa och får  gärna ligga fritt i rummet utan något möblemang ovanpå, så att mattan  blir som en tavla fast på golvet.

Foto: Mikael Bo

Oavsett val av mönster gäller det att välja en textil med rätt storlek   på dekorationerna, så det inte blir för stort på en för liten möbel. En   rappad vägg, stämningsbelysning i vackra lyktor och egna reseminnen   bidrar också till en air av österländska, historiska influenser.

Foto: IB_S_STATUS_COPYRIGHTNOTICE =

 

 

 

Foto: Mikael Bo

 

Foto: EYE Srl

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!