Drömmig Östermalmsvåning där alla rum bytt plats (sovrummet blev smashing)

Det här är historien om hur man gifter ihop ett kök med en salong. Och en inredningsstil som vurmar för den amerikanska.

Rockaden var tvåfaldig. Dels flyttade köket in i matsalen mitt i sexrummaren – lite diskret, eftersom det inte var tal om att den viktorianska kristallkronan skulle flyttas. Sexrummaren ifråga ligger på Linnégatan i Stockholm och här bor Pål Hodann med hustrun Alexandra, klädinköpare på H&M, och deras döttrar Franka, 8, Christa, 5, och Julia, 2 år. Första ombyggnaden ägde rum för fem år sedan när Alexandra väntade Christa. De lämnade en trea på Brahegatan i tron att arbetena på Linnégatan skulle gå fort. Det gjorde de inte.

– Vi bodde länge hos Påls mamma. Det vi gjorde då var att slå ihop jungfrukammaren med köket och ta en bit av serveringsgången till badrummet. Det var en typisk östermalmsvåning med bibliotek och arbetsrum, men knappt några sovrum.

– Vi gjorde en barnfamiljsrenovering, ordnade fler sovrum och större lekyta. Förra året, sedan tredje dottern fötts, behövdes ett fjärde sovrum. Valet stod mellan att flytta familjen ännu en gång eller flytta köket. Eftersom de trivdes så bra, föll valet på köket.

– Vi tänkte redan när vi köpte att köket borde ligga centralt, i matsalen, men det blev en för stor apparat att dra om ledningar och allt. Nu gjorde vi slag i saken och flyttade vårt sovrum till köket – vid det laget hade vi väl sovit i alla rum utom där – medan köket fick flytta in i matsalen. Matsalen skulle behålla sin salongskänsla och samtidigt fungera som kök. Rockaden gick att genomföra tack vare ytan– matsalen fick låna ut ett hörn till ljusgrå köksskåp, vita marmorbänkar och Ilvespis med mässingsdetaljer. Beslag, blandare, belysning, fläktfront – allt är i mässing.

– Jag ritade köket med hjälp av Påls syster som är arkitekt, egentligen var det mest en moodboard. Sedan platsbyggdes köket av Tadas Purlys, han plockade på pricken upp våra tankar. Köket/matsalen utökades också med ett gammalt auktionsfyndat vitrinskåp, renoverat och gråmålat av Andreas Standar. I övrigt finns det gamla kvar, matsalsmöbeln i bambu, det antika sidobordet från Bukowskis market och kristallkronan.

– Vi ville absolut ha kvar den i matrummet. Vi köpte den i en gammal antikhandel på Grevgatan som tyvärr inte längre finns kvar. Handlaren kom själv bärande med kronan på en pinne.

Annars är vi stora fans av den amerikanska stilen. Första gången vi var inne i Jonathan Adlers butik i New York: Gud vilka snygga grejer! Sedan vet jag hur otroligt mycket tyg och färg betyder eftersom jag jobbar med kläder. Grått och blått har varit inne länge, nu går vi mot mörkare toner. Vi har grafitgrå sovrumsväggar och gula och lila tapeter i andra rum.

Hallspegeln på 1,5 x 1 meter är venetiansk och köpt på Blocket. Gråblå 1800-talsbyrå, Rehns antik, kruka Svenskt tenn, ljusstakar, Greco, strutsägg, amerikanska ebay. Matta Layered.

På den handmålade kakelugnen står prydnader från Oscar & Clothilde. Vas av Åsa Lindström, doftljus Victor Vaissier.

Porträtt i olja är av Påls mormors mor, konstnären Dagmar Lindström. Månbordet ropades in på Bukowskis market, lampan är från Oscar & Clothilde, kruka Svenskt tenn, doftljus, Victor Vaissier.

Här bor en tvååring. Barnmöbler Zara home, tapet Manuel Canovas, spjälsäng, Ikea, matta (ovanpå heltäckningsmattan) från Layered. "Vi tyckte att mattan gick bra ihop med de ljusgröna detaljerna i tapeten".

Här låg köket innan det flyttades till matsalen. Nu är det sovrum (med fransk balkong och köksingång). "Vi sover jättebra med de granitgrå väggarna." Garderobsväggen med speglar är byggd efter en inspirationsbild, knoppar, Byggfabriken. Sänggavel, hemgjord, överkast, Linum, kudde Interiör, sänglampa, Lampe Berger i Paris.

Foto: Anne Nyblaeus

Fotograf: Anne Nyblaeus

Publicerad i Sköna hem nr 1, 2016

Fler inspirerande hem:

Skamlöst överdåd eller bara en livsdröm – moderna Versailles väcker känslor

7 tips som kommer göra underverk i ditt vardagsrum (du kommer trivas bättre)

5 hemligheter till det perfekta vardagsrummet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!