Franska antikviteter, rosa howardsoffor och heltäckande bokhyllor. Villan i nationalromantisk stil hör till Saltsjöbadens pampigaste – och har fått ny spänstig inredning som matchar husets pondus.

I Saltsjjöbaden utanför Stockholm, på en hög udde med utsikt över Baggensfjärden, ligger villa Viksborg. Det 700 kvadratmeter stora vitrappade huset ritades 1906 av arkitekt Carl Westman, och är ett fint exempel på nationalromantisk arkitektur typisk för perioden.

Här bor idag en familj med fyra barn. När huset skulle om och totalrenoveras 2008 anlitades arkitekten Per Öberg. Det tog två år att restaurera Villa Viksborg och utgångspunkten var att bevara så mycket av det gamla som möjligt. De kompletteringar som var nödvändiga byggdes i husets stil. Varje detalj planlades och utformades omsorgsfullt i samarbete med arkitekten.

Vardagsrum

I det ljusa vardagsrummet täcks golvet av antika mattor som passar in i färg och textur med den engelska soffgruppen, klädd i sammet och linne. Soffbord och takkrona från franska Mis en demeure. Målning Objudna gäster av Erns Billgren.

Hall

Kyrkklockan på väggen gjord av trä och bly köptes på en antikmarknad i södra Frankrike. Den pampiga franska spegeln är antik liksom marmorbordet bredvid. Antika lampfötter från Det franska testamentet. Vas Garbo interiors.

Matplats

I matsalen reser sig platsbyggda bokhyllor, tillverkade av ett snickeri i Västerbotten. Matsalsbordet Colliander, stolar från Blanc d´Ivoire.

Kök

Spis i rostfritt gjutjärn kommer från franska La Cornue. Golvet är mönstermålad ekparkett.

Sovrum

Klädskåpet i sovrummet är köpt på auktion och rymmer mycket, intill står en engelsk fåtölj i rosa linne.

Walk in closet

Familjens dressingroom är ljust och luftigt och knyter ihop tre intilliggande rum.

Badrum

Badrumsinredningen är platsbyggd och ritad av arkitekt Per Öberg. Badkar från The water monopoly i London. I taket hänger en liten antik ängel.

Publicerad i Sköna hem nr 14, 2013.

Läs också:

11 viktiga detaljer när du ska skapa ett franskt bistrokök

13 vackra badrum i viktoriansk stil

Symmetri i sovrummet med maffiga sänglampor