Pampiga Brommavillan andas hotellyx och går i en rogivande färgskala

Foto: Lina Östling

Fyra våningar, tre döttrar och en mysig uteplats. I den stora villan, som förändras allt eftersom barnen växer, trivs hela familjen.

Innan familjen flyttade till sitt drömhus bodde de i Stockholms innerstad. När barnaskaran växte ville de flytta till villa men samtidigt ha nära till stan.

– Vi letade, till och från, i sju år och när vi träffade på det här huset var det inte svårt att bestämma sig. Vi hade lärt oss vad det var vi sökte, under våra många husletarår, och det här huset hade alla rätt – till exempel sovrum åt hela familjen på samma våningsplan och insynsskyddad tomt i sydvästläge, berättar familjen.

Foto: Lina Östling

Gammalt och nytt. Familjen trivs med att ha det ljust och rymligt, med mycket bevarad 20-talscharm. ”Vi är intresserade av inredning och tycker om att förnya, men hemmet får aldrig bli opersonligt eller för avskalat. Vi försöker kombinera det nya moderna med en mer klassisk stil.”

Foto: Lina Östling

Det första familjen gjorde var att ta tag i framsidan och entrén som var eftersatt. ”Huset i sig är ganska pampigt men hade inte den inramning det förtjänade från gatan. Vi gjorde ny stensättning, murar, smidesstak, grindar och satte upp ny belysning.”

Den pampiga Brommavillan från sent 20-tal, nära naturen, Mälaren och city, hittade familjen på hösten 2008.

– Skicket var okej även om kök och badrum hade hängt med ett tag. Det första vi tog tag i var framsidan och entrén som var eftersatt. Några år senare var det baksidans och uteplatsens tur. Förutom ytskikten tog det några år innan vi renoverade något större inne i huset.

Foto: Lina Östling

Köksrenoveringen fick dröja några år. ”Det blir en annan känsla när man har levt i huset ett tag och det kan kännas fel att stressa fram förändringarna.”

Foto: Lina Östling

Från sällskapsrummet kliver man ut via altandörrarna mot den insynsskyddade baksidan med kvällssol, familjens favoritplats. Här är det infravärme under markisen för att kunna sitta ute sent och mysa.

Foto: Lina Östling

Familjen ville ha en planare yta på den bergiga naturtomten, så en hel del sten fick tas bort när trädäcket lades. En trädgårdsarkitekt hjälpte till med planeringen av trädäck och tomt. ”Vi tog hjälp eftersom vi insåg att vi inte kan ha något som kräver massor med underhåll, samtidigt som vi vill ha växtlighet och att det inte blir för avskalat. Vi blev jättenöjda och hade aldrig förstått själva hur mycket växter som behövs för att det ska bli lättskött. Tyvärr har vi kanske inte lyckats fullt ut att förvalta det fina resultatet

År 2015 drog de i gång ett jätteprojekt med omgörning av kök, badrum och vind samtidigt. Väggar flyttades och hela huset var upp och ner.

– Det var en lång tid med papptallrikar, kylen i vardagsrummet och disk på lilla gästtoaletten. Med facit i hand hade man kanske tjänat på att inte dra i gång på så många ställen samtidigt. De flesta husprojekten har kommit igång väldigt snabbt, mest för att en av de vuxna är bra på att projektleda och gärna vill kunna bocka av saker.

– Ibland har det gått så fort att själva idéskaparprocessen har gått parallellt med att hantverkarna börjat, men vi har lyckats ro det i land utan större bekymmer. Vi tror också att man kan drunkna i alla de oändliga alternativ och val som finns. Ibland är det nog bättre att ha lite tidspress så att det blir lättare att bestämma sig.

Foto: Lina Östling

En hel del möda har lagts ner på belysningen. ”Den är enormt viktig. Både för hur ett rum inreds men också för att kunna anpassa ljuset beroende på aktivitet. Vi har dimmers i de flesta rum och har även en del automatisk belysning, så att det till exempel i badrummet slås på en svag belysning när man går upp på natten.”

Foto: Lina Östling

I fyravåningshuset finns sovrum åt hela familjen på samma våningsplan; ett av skälen till att de köpte huset.

Man kan drunkna i alla val. Ibland är det bättre med tidspress, det blir lättare att bestämma sig.

Foto: Lina Östling

Blyinfattade fönster finns i många hus från samma tid i området.

Foto: Lina Östling

Den öppna sällskapsdelen vid köket är en av familjens favoritplatser. Vid det långa matbordet får lätt tio personer plats.

De har gjort förändringar som passar hur de vill leva i huset, utan att ändra känslan och originalstilen för mycket. Huset är stort, med en boyta på 260 kvadratmeter på fyra våningsplan. Plus 100 kvadratmeter biyta. Det blir mycket spring i trappor men också gott om plats.

– Med tre barn i tonåren och äldre, ser behoven annorlunda ut nu än för tio år sedan. Huset är tacksamt med sin yta och sina många våningsplan, det går att förändra så att alla får sitt space. Nästa projekt är att ta hand om en del av entrésidan som är den sista delen utvändigt som behöver ses över.

– Sedan har vi en tonåring som vill flytta ner till källaren för att få vara mer för sig själv, då ryker nog biorummet.

Foto: Lina Östling

Hörnan med de klassiska Barcelonafåtöljerna på övervåningen är som gjord för en lässtund.

Ur Sköna hem nr 7 2019, prenumerera på Sköna hem

Av: Johanna Flyckt Gashi Foto: Lina Östling

 

20 hetaste trendfärgerna 2019!

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.

SE ALLA HÄR!

Foto: Martin Cederblad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!