Foto: Madeleine Söder

Paolo Roberto: Det är en filosofisk princip att inte ha soffa – jag har brottarmatta!

När Paolo Roberto skilde sig för tre år sedan byggde han ett nytt arkitektritat hus åt sig själv i Nacka – bredvid det gamla där exfrun bor kvar. En utmärkt lösning, tycker han, trots kraxet från olyckskorparna.

Geometriskt stramt, med fönster från golv till tak och där mellanrummen ger en illusion av pelare, Paolo Robertos nybyggda hus påminner om ett romerskt tempel, om än i modern tappning. Det var precis det Paolo eftersträvade när han för två år sedan stegade in på arkitektkontoret och gjorde sin beställning.

– Jag sa att jag ville ha ett hus som påminde om en italiensk tågstation från 1930.

Fasaden är helt i betong och glas, material som även dominerar inomhus, tillsammans med detaljer i stål. Köksdelen påminner om ett restaurangkök med stora arbetsytor och öppen förvaring – och så en gasspis från Bertazzoni, en spisarnas Ferrari.

– Jag har tänkt ”industri” när jag har inrett. Stål och betong, allt ska vara funktionellt. Inget lullull, säger Paolo. Det var faktiskt de gamla romarna som uppfann betongen, men sedan föll materialet i glömska fram till våra dagar.

Boytan på 100 kvadratmeter är fördelad på ett stort sovrum till barnen, ett mindre till Paolo, ett stort allrum med köksdel och … ja, man skulle kanske kunna kalla det gymdel. Köksdelen domineras av ett robust långbord i trä, bestående av två indiska bröllopsbord. Till detta lite udda stolar i stål.

– För mig är middagsbordet hemmets mysplats. Det är här vi samlas och pratar, jag och ungarna. Även min exfru Lena trillar ner ibland när det vankas god mat.

Köksavdelningen är inredd med öppna hyllor och gasspis från Bertazzoni. Det långa matbordet består av två ihopsatta indiska bröllopsbord köpta på Fat cat. På bordet en samling snygga lådor, bland annat Paolos farfars gamla cigarraskar. Till vänster statyetter som fått följa med hem från resor till Afrika, Foto: ©Madeleine Söder

Filippinerna och Thailand.

I andra änden av rummet domineras den enda väggen utan fönster av en bokhylla i stål och en stor vedeldad pizzaugn. En lite udda detalj i ett hem, kan man tycka. Att man missar mysfaktorn i att se elden är inget som bekymrar Paolo.

– Om man får välja mellan mys och pizza väljer man såklart pizza!

Jag sa att jag ville ha ett hus som påminde om en italiensk tågstation från 1930

Soffmys verkar inte vara vad Paolo prioriterat när han inrett sitt hem. Där de flesta skulle ha haft en soffgrupp och en tv, har Paolo i stället en brottarmatta med diverse träningsredskap och ett par romerska ringar som hänger från taket.

Paolos nybyggda hus i Nacka känns väldigt modernt med sin fasad helt i betong och glas, och bär drag från antiken med sina pelarliknande väggpartier. Foto: ©Madeleine Söder
I stället för soffgrupp har Paolo en brottarmatta där han kan träna och köra yoga. Mattan och de romerska ringarna är köpta på Nordic budo. ­Böckerna förvaras i begagnade stål­hyllor från ett ­restaurangkök. Den vedeldade och platsbyggda ­pizzaugnen är den inredningsdetalj Paolo lagt mest pengar på – totalt 80 000 kronor. Foto: ©Madeleine Söder

– Det är lite av en filosofisk princip att inte ha soffa och tv. De flesta av oss sitter väldigt mycket, ofta hela dagarna, och det är inte alls nyttigt för kroppen.

Brottarmattan, berättar han, är något av en attraktion i grannskapet. I alla fall bland barnens vänner.

– De brukar köra ”alla mot Paolo” på den. Och ungarna älskar de romerska ringarna, de är jätteskickliga! Det kommer naturligt så jag behöver inte ens visa.

Ungarna ja, Enzo och Elisa bor hos pappa Paolo tre dagar i veckan och hos mamma Lena fyra dagar. I övrigt kommer och går de som de vill.

– Ibland förhandlar vi lite så att exempelvis Enzo sover en extra natt hos mig, om vi kanske vill spela tv-spel tillsammans.

I hallen har Paolo inrett en liten arbetshörna i vintagestil. Pall och bord har han köpt i favoritinredningsbutiken Fat cat på Södermalm. ”Här svarar jag på mejl och skriver mina böcker, men max en timme i taget. Sedan måste jag ut och springa.” Foto: ©Madeleine Söder

Barnens mamma Lena bor praktiskt nog bara tjugo meter ifrån Paolo, snett ovanför på den branta, bergiga tomten i deras före detta gemensamma hus – en klassisk trävilla som verkligen kontrasterar mot Paolos strama nybygge. Mellan husen har de byggt en mur för att minska insynen, något som blivit väldigt omskrivet i pressen men som Paolo tycker är en praktisk lösning utan dramatik.

– När jag och Lena var nyskilda bodde vi växelvis inne i stan och varannan vecka i huset med barnen. Men så småningom la vi vapnen åt sidan, snackade igenom saken nyktert och kom på den här lösningen. Vi hade ju faktiskt en stor tomt vi kunde utnyttja.

I sovrummet står den kalla betongen i kontrast till de mustiga färgerna i de indiska kuddarna och överkastet. Sängen har en ryggvänlig Tempurmadrass. Foto: ©Madeleine Söder
Bredvid sängen har Paolo en liten ”religiös hörna”, där han samlat ­madonnastatyetter och ett par ­ikoner föreställande San Michele som är hans ­italienska hembys skyddshelgon. Foto: ©Madeleine Söder

Skilsmässan var relativt odramatisk, de tröttnade på varandra samtidigt och inte för att någon av dem träffat någon annan, menar Paolo.

– Både för mig och Lena är barnen det viktigaste, och vi ville lösa situationen så bra som möjligt för dem. Dessutom äger vi företag ihop, så det var inte bara att säga ”far åt helvete”.

Vänner varnade Paolo för att det aldrig skulle fungera att bo på samma tomt som Lena, speciellt inte om någon av dem får en ny partner.

– Folk säger alltid ”tänk utanför boxen”, men när man väl gör det verkar många bli närmast provocerade. Egentligen tror jag de är avundsjuka på hur praktiskt vi har ordnat det för oss.

– För tillfället är jag inte intresserad av att träffa någon ny, jag har inte riktigt tid. Men plötsligt kanske man blir kär ändå och då blir allt annat oviktigt. Jag har levt tillräckligt länge för att veta att man kan ha en jädrans massa planer, men så kommer livet emellan …

Utegymmet består av en stor sandlåda och en stålställning Paolo själv designat och som byggjobb­arna svetsat ihop. Foto: ©Madeleine Söder

Utomhus pågår fortfarande en del markarbeten, men Paolos utomhusgym är i det närmaste klart.

– Vad är ett hem utan ett utegym? Fjantigt! Här kan man brottas i sanden, göra ”chins” och en massa andra övningar för hela kroppen.

Paolo demonstrerar och det är inget snack om att han är en väldigt spänstig 46-åring. Så börjar han också varje dag redan vid halvsexsnåret med yoga eller en löparrunda i de vackra omgivningarna.

Vad är ett hem utan ett utegym? Fjantigt! Här kan man brottas i sanden, göra ›chins‹ och andra övningar.

– Jag trivs i Nacka, har ett naturreservat om knuten, en sjö två minuter bort och havet ligger bara fem minuter härifrån. Det är superhärligt att vara ute i naturen, men jag älskar stan också och har bara en mil in till Slussen, jag springer dit ibland. Som både svensk och italienare, dessutom skotte på mammas sida, ligger det i min natur att gilla många olika saker.

Paolo vet inte hur länge han kommer att bo i sitt nya hus, han har fått blodad tand och är redan sugen på att bygga något nytt.

– Det sägs ju att man ska bygga tre hus innan man blir riktigt nöjd. Tills vidare skulle jag kunna tänka mig att bygga på en våning. Men då måste jag först komma överens med grannen, hon snackar något om förlorad utsikt, haha!

Paolo odlar såväl zucchini som pumpor i trädgården. Vid Sköna hems besök ­skördar han zucchiniblommor som han friterar som tillbehör till antipaston. Foto: ©Madeleine Söder
I sitt prunkande växthus odlar Paolo bland annat tomater, chili och kryddväxter. ”Jag är självförsörjande vad gäller tomater från juli till november” förklarar han stolt. Foto: Madeleine Söder

Skulle det ändå bli en övervåning, skämtar Paolo om att han skulle vilja ha en klättervägg och en brandstationsstång i stället för trappa.

– När jag sa det till arkitekten, invände han: ”Tänk om du får hem en tjej som inte är så bra på att klättra, och du har sovrummet på ovanvåningen?” Kan man inte klättra får man inte ligga, sa jag.

Hans främsta tips till alla som vill bygga nytt är att hålla tidsplanen.

– Börjar det bli försenat får kanske elektrikern vänta, och då hoppar han på nästa jobb och har inte tid igen förrän om en månad, och så fortsätter det … Ett bra tips är också att bjuda på kaffe och mat. Om du blir polare med den som bygger blir det garanterat bättre byggt.

Ur Sköna hem 2015

Av PÄR JONASSON Foto MADELEINE SÖDER

Läs också:

Roy Fares – sötsakernas konung – visar sitt sekelskiftshem på Östermalm, kika in!

Amelia Adamos vackra villa på Dalarö är något kontroversiell – gå husesyn!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!