Hemma hos Pernilla Wahlgren – jag har gått från Designers guild till jordnära färger

Hälsa på hemma hos Pernilla Wahlgren i det gula stenhuset på Lidingö. Här bor Pernilla Wahlgren med fyra barn i ett charmigt kaos. Det är alltid öppet för kompisar, och Pernilla älskar att bjuda på middag. Men en perfekt husägare är hon inte.
Jag fastnade för den vackra naturen och alla fina miljöer på Lidingö

Jordnära och luftigt i Pernilla Wahlgrens vardagsrum.

Matplats.

Pernilla Wahlgrens nästa stora projekt är att renovera köket.

Det är inte speciellt svårt att hitta hem till Pernilla Wahlgren på Lidingö utanför Stockholm. Hon bor i ett stort, gult sekelskifteshus i ett helt vanligt bostadsområde, med full insyn för alla som promenerar förbi. Trots att hon är en av de mest välkända och omskrivna artisterna i landet har hon en befriande distans.

Pernilla Wahlgren har en välbesökt blogg

Kändisskapet är något hon har fått leva med sedan barnsben och inte orkar göra något stort väsen av. Hon drar sig varken för att ha öppet hus för barnens alla kompisar eller driva en jättepopulär blogg om sin vardag som singelmamma. Varje dag är det 24 000 personer som går in och läser om henne på nätet.

– Jag var på Lidingö jättemycket när jag och Niclas spelade in barnprogrammet Nicke och Nilla och fastnade för den vackra naturen och alla fina miljöer, säger Pernilla. Sedan såg jag en bostadsannons där det här huset var till salu och flyttade hit efter att ha bott i lägenhet på Östermalm i tre år. Egentligen är jag ingen fixartyp, jag tycker varken om att snickra eller hålla på med trädgården, men det underlättar att bo i hus när man har barn. Jag behöver inte gå iväg till en park på helgerna utan kan bara öppna ytterdörren.

Mitt på tomten finns en studsmatta, och när man kommer in i huset väntar ett charmigt kaos inne i hallen, med skor och tvätthögar huller om buller. Det märks att här bor en stor familj som förutom Pernilla består av Oliver, 19 år, Bianca, 14, Benjamin, 12, och Theodor, 2. Fullt ös hela tiden, men de som brukar ställa till mest hemma är inte de minsta, utan tonåringarna.

– Oliver är skyldig mig pengar för han har spräckt högtalarna, och Bianca var nog också med på ett hörn, säger Pernilla och skrattar. Vilken tur att jag är så luttrad! De spelade så högt att grannarna i huset bredvid klagade.

[adSpace placement="auto"]

Älskade Designers guild

När Pernilla bodde i sitt allra första hus var hon tokig i Designers guild och hade svampade väggar och en färgstark inredning. Men med åren har hon bytt smak och har möblerat med lugna jordfärger i vitt, beige och brunt som bas och lampor och kuddar i lila och svart. På bottenvåningen ligger kök och vardagsrum med matsalsdel, och en trappa upp ett litet teverum, sovrummen och ett separat dressingroom.

– Vad jag framförallt föll för var den jättelika glasrutan som går från golv till tak i vardagsrummet, de spröjsade originalfönstren och att köket har burspråk och öppen spis. Familjen som bodde här innan mig hade inrett helt i vitt, och det var också fint. Men jag hade de flesta av mina möbler med mig från mitt förra hem och tyckte att stilen passade in lika bra i det här huset.

Längst in i ett hörn står ett apelsinträd som Pernilla har fått i present av Ernst Kirchsteiger. Men det är torrt som fnöske och bortom all räddning. Hon har aldrig haft några gröna fingrar och lyckas inte hålla krukväxterna vid liv mer än några veckor. Rabatterna ute på tomten får sköta sig på egen hand eller också tar hon hjälp av sina båda hustomtar, pappa Hans och kompisen Susanne.

– Min pappa ser när utemöblerna behöver oljas eller grinden har gått sönder, och då hjälper han mig med det, och utan Susanne skulle nästan ingenting bli gjort här hemma. Hon är otrolig på att sy, måla och tapetsera, och hjälper mig med allt från att sätta upp gardiner till att rensa i köksskåpen. Det är guld värt att ha sådana kompisar!

Nästa stora inredningsprojekt hemma hos Pernilla är att renovera köket. Hon älskar att laga mat och bakar minst en gång i veckan. Men det nuvarande köket fungerar dåligt och har ont om förvaring. Det har resulterat i flera besök hos en och samma köksleverantör, och nu har hon valt blanka, vita köksskåp och bänkskivor i laminat. Diskbänken ska flyttas så att Pernilla kan stå och titta ut genom fönstret när hon diskar, och så vill hon fortfarande ha en köksö i mitten. Men den största förändringen är att en vägg ska slås ut mot vardagsrummet och att det ska beredas plats för två stora matbord i stället för bara ett.

– Jag är väldigt social och tycker att det är kul när mina kompisar kommer spontant och ringer på dörren. Många av dem har ett fritt liv precis som jag, och inte ett nio-till-fem-jobb, och det finns alltid någon som vill äta lunch eller stanna över på middag. Jag har överhuvudtaget lätt för att vända på dygnet och kommer aldrig i säng före klockan ett. Det är inte ovanligt att jag lägger mig halv tre och går upp halv sju, och klarar mig på bara fyra timmars sömn.

Pernilla har en intensiv arbetsperiod bakom sig. Först har hon jubileumsturnerat med Christer Sjögren som firar 40 år som artist, och sedan har hon varit med i farsen Bruden som visste för lite på Fjäderholmarna i somras. Höstens stora projekt är nypremiären av musikal­komedin The Producers, som flyttas från Chinateatern i Stockholm till Lorensbergsteatern i Göteborg. Hon tar över rollen som det blonda bombnedslaget Ulla efter Christine Meltzer.

[adSpace placement="auto"]

– Ulla är ett riktigt våp som söker en roll i en musikal och får jobbet bara för att hon är så dålig, berättar Pernilla. Det beror på att musikalens producenter vill att föreställningen ska gå omkull, eftersom de har sålt andelar och kan tjäna massor av pengar. Men helt oväntat blir det i stället en stor succé.

I år är det exakt 30 år sedan Pernilla gjorde sin scendebut, i musikalen ­Annie på Folkan i Stockholm. Under sin långa karriär har hon gjort allt från att spela på privatteatrarna till att ställa upp

i Melodifestivalen och ge ut sju egna album. Men hon har också haft roller

i långfilmer och tv-produktioner, dubbat tecknade barnfilmer, varit programledare i tv och sommarpratat i p 1.

– Men samtidigt njuter jag oerhört av de dagar jag är helt ledig. Jag är ingen partybrud och har aldrig varit det! När man har hus är man gärna bara hemma och skrotar eller så tar jag långa promenader runt Lidingö. Jag tycker om att strosa längs vattnet och sätta mig ner på någon av bryggorna eller powerwalka ut till Långängens herrgård för att ta en fika med en kompis.

Allt vad Pernilla behöver finns på ön. Hon hamstrar frukt och grönsaker på torget i Lidingö centrum, går på massage på skönhetssalongen, köper leksaker, blommor och inredning i favoritbutikerna i sina hemkvarter. Om hon någon gång slutar jobba som artist är hennes dröm att öppna just en inredningsaffär. När vi går runt tillsammans med fotografen passar hon på att handla på nästan varje ställe. Det är en tröja till yngste sonen Theo, presenter till kompisar som fyller år, en turkos vas att ha i badrummet och en vit orkidé att ställa i köksfönstret.

Hon har precis haft sin första lediga helg på fyra månader men har varken orkat tokstäda eller springa i affärer.

– Jag är en obotlig tidsoptimist och urdålig på att passa tider, säger hon. Mitt ständiga problem är att jag tror att jag ska hinna med mycket mer än vad jag gör. Jag har inte ens orkat läsa min mejl på länge så nu har jag 400 oöppnade meddelanden och mejlboxen är full. Det är bara så att jag förtränger det!

Fakta Pernilla Wahlgren

Namn: Pernilla Wahlgren.

Ålder: 41 år.

Familj: Singel med barnen Oliver, 19 år, Bianca, 14, Benjamin, 12, och Theodor, 2.

Bor: Villa på Lidingö utanför Stockholm. Boytan är ca 400 kvm, fördelad på två våningar och en ­inredd vind.

Yrke: Artist.

Förebild: Shirley MacLaine, ”i alla fall när jag var yngre”.

Favoritkrogar: Berns, Teatergrillen och Story hotel i Stockholm.

Aktuell med: Nypremiär av succémusikalen The Producers på Lorensbergsteatern i Göteborg den 24 september.

Publicerad i Sköna hem nr 10, 2009.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu! 4 nr av Sköna hem för endast 169 kr. Köp nu!