"Fina saker behöver inte kosta så mycket"

Färgstarka skådespelerskan Pia Johansson bor i en söderidyll i Stockholm med gudbarnen vägg i vägg och ett eget litet paradis på gården. Välkommen in på ett besök bland loppisfynd och helgonbilder.

Hon beskriver sig som en ”hemmamus” trots att skådespelerskan Pia Johansson egentligen inte tillbringar så mycket tid hemma. Sedan arton år tillbaka bor hon på Hornsgatan i Stockholm, högst upp i ett kulturhus från 1737, i en lägenhet på ett rum och kök. 

 Pias fäbless för starka färger är tydlig, inte minst i köket. Roströda skåpsluckor, färgglad mosaik ovanför diskbänken, en solgul teservis med djungelmotiv på köksbordet. Katten Eucharisto, som annars gärna sover i byrålådan, hoppar upp i Pias knä och kurar ihop sig. På kylskåpsdörren sitter ett kort med ett Buddhacitat: ”Nothing is forever, except change.”

 – Man måste vara beredd på förändringar. Acceptera sig själv sådan man är och sådan man kommer att bli. Att befinna sig i nuet och inte i det förflutna är jätteviktigt, säger Pia och berättar att det sättet att tänka också ligger i improvisationens natur.

Foto: ©Madeleine Söder

”Det är väl när man kommer upp i femtioårsåldern som man ska bli intresserad av att renovera köket. Men det tänker inte jag göra. Vart ska man ta vägen då?”, säger Pia.

Hon vet vad hon talar om. Snabbtänkt och avväpnande har hon improviserat  i På minuten på radio och i TV 4:s Parlamentet. Efter 25 år på  Stockholms stadsteater tillhör hon landets mest etablerade skådespelare.  Hon har spelat Shake­speare, revy, komedi. Yrkesglädjen är påtaglig.  Men några favoritroller minns hon inte att hon haft.

 – Det är alltid den roll jag spelar för tillfället som är den viktigaste.

Pia minns att hon flyttade in i sin 50 kvadratmeter stora lägenhet på Maria Magdalena-dagen. Betydelsefullt eftersom Pia i dag är katolik och Maria Magdalena är hennes katolska namn. Jungfru Maria är dessutom hennes skyddshelgon. Hon hade en stark barnatro, minns Pia. Redan som liten upplevde hon att allt var besjälat – stenarna, granarna i skogen. Numera försöker hon hinna med att gå i högmässan i katolska kyrkan varje vecka. 

 Hemmet utstrålar både andlighet och jordnära humor. På hyllor i köket samsas helgonbilder av Gabriel, Franciscus och Maria Magdalena med färgfoton av Pias gudbarn. En och annan dekorativ fjäril och trollslända får också plats.

Foto: ©Madeleine Söder

”Int ­oslög” står det på tavlan. Ett uttryck från Pias hemtrakter i Väster­botten, som kort och gott kan översättas till ”händig”.

Ovanför soffan sitter en tavla med orden ”Int oslög”. Uttrycket är hämtat från Pias hemtrakter i Västerbotten.

 – Att vara slög betyder att vara händig. Något positivt alltså. Men i Norrland ska man ju helst inte förhäva sig så därför sätter man ett o framför slög och säger int oslög. Inte ohändig alltså! På samma sätt säger man: Int’ var det här så äckligt, i stället för att säga: Vad gott det var, säger Pia och skrattar.

 I det kombinerade sov- och vardagsrummet tronar en romantiskt inbjudande himmelssäng från Ikeas gustavianska serie. Till den har Pia sytt förhängen i vit tyll med små trollsländor. På himmelssängens tak ligger en prinsesskrona målad i guld, en gåva från vännen Mark Levengood. 

 – Min inredningsstil är: följ hjärtat! Färger höjer energin i ett hem och fina saker behöver inte kosta så mycket, säger Pia Johansson och pekar på en cerise vas på fönsterbänken. Den där vasen hittade jag på en loppis på vår gård!

Foto: ©Madeleine Söder

Pias altare med Mariastaty från Katolsk bokhandel. Radbandet bredvid kallas Rosenkrans. Vasen från en Konsumbutik i Åsele.

Foto: ©Madeleine Söder

Katten Herr ­Eucharisto har levt lika länge som Pia bott i lägenheten på Hornsgatan. ”Katter skapar en väldigt fin hemkänsla. Skaffa katt och det bli trevligare att ­komma hem”, tipsar Pia.

Foto: ©Madeleine Söder

Mycket i Pias vardag kretsar kring Mariatorget. Ett snabbt fotdopp i fontänen, sedan blir det en fika med kompisar på kafé Rival eller matinköp på Konsum på Hornsgatan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!