Som hämtad ur en Astrid Lindgren-saga. Sådan är miljön i Djurgårdsstaden där Caroline Endre har inrett sitt hem i 1700-talsstil, med matta pasteller och många auktionsfynd.

Smala gränder, låga trähus med brutna tak, små fruktträdgårdar bakom höga träplank. Inte en bil så långt ögat kan nå. Man förväntar sig nästan att se Madicken och Lisabet komma skuttande runt hörnet, men året är 2014 och idyllen alldeles på riktigt, i en gränd i Djurgårdsstaden på Kungliga Djurgården i Stockholm.

Det är en kulturbostad i två våningar med välbevarade detaljer från mitten av 1800-talet, och läget och utsikten tar in ganska många av Stockholms mest kända vyer. Här ser man hela inloppet där de vita Waxholmsbåtarna passerar jämte de enorma Finlandsfärjorna som tornar upp sig som i Gevaliareklamen. Man ser Södermalm, Gamla stan och Blasieholmen, och åt andra hållet har man utsikt över Skansen, ett par kvarter därifrån ligger Gröna lund.

Vardagsrum

Baljstolar omklädda, från auktio. Stolen med rutig klädsel är ärvd, liksom ljuskronan som hängde i ägarens barndomshem. I bakgrunden biblioteket, med gardiner i sidentaft från Manuel Canovas och en sittpuff från Jio möbler. Mattorna i sisal och ull ligger överallt utom i köket.

Soffbord i plåt från Walles & Walles samt soffa Mio. 1700-talsmålningen med dam, Bukowskis i Helsingfors. Runda speglar, Bohem. Planterbara lampfötter, Oscar & Clothilde. Randig tapet, Ralph Lauren/Bohem. Byrån från auktion, ovanpå en vas från Oscar & Clothilde, ljusstakar och spegel är ärvda.

Kök

Koket är original, liksom keramikhon och kranen. Handslaget kakel från Gysinge och bänkskivor i matt carraramarmor. Matta från Vandra rugs.

Matplats

I matrummet står ett halvdussin målade Lindomestolar, auktionsfynd, runt ett slagbord från Familjen Fogelmarck. Kristallkrona i rokoko från antikaffär.

Hall/dressingroom

I hallen på övervåningen är väggarna vid garderoberna klädda med toiletyg. Mattan är inte heltäckande utan avpassad och tejpad, i slitstark sisal blandat med ull för att mjuka upp. Längst bort arbetsrum med tapet från Ralph Lauren/Bohem.

Sovrum

Sovrummet är inrett i lugna, pudriga nyanser. Sänggaveln är klädd i samma toiletyg som på hallväggarna. Från sängen har man utsikt mot Slussen, Saltsjön och Gröna Lund. Turkisk bomull i täcke och kuddar, rosa kashmirpläd från Haremlique. Vitt överkast köpt i Frankrike, morgonrock från Good morning co.

Detaljer

Rokokoskrivbord och rokokostol, antika. Fjäder i glaskupa, från Posh living.

Publicerad i Sköna hem nr 10, 2014.

Inspirerad? Läs också:

Stilrent ekohus med en minst sagt oväntad fasad

Hästgård i New England-stil med influenser från Thailand

Klassisk amerikansk inredning fint mixat med Skandinaviska detaljer