260 kvadratmeter övergiven skånegård tog 10 år att renovera. Men det har gjorts noga och försiktigt. Plastmattor och eternittak fick ge vika för trä och vass, linolja och tidsenliga fönster.

Gården Ludvidsdal ligger i Mellan-Grevie i skånska Vellinge kommun. I begynnelsen ägdes Ludvigsdal av danska armén – Skåne tillhörde ju Danmark fram till freden i Roskilde 1658. Sedan togs gården över av adelssläkten Ramel och blev en skattebefriad ”frälsegård”. Under 1700- och början av 1800-talet ägdes den av olika friherrar och rådmän. Sitt namn fick gården i mitten av 1800-talet efter lantbrukaren Nils Ludvig Persson, vars släkt nuvarande ägare köpte den avstyckade gården av.

Matplats
Trappan mellan matplats och kök leder till det stora sovrummet. Runt matbordet står antika franska metallstolar från en antikhandlare i Helsingborg. Linneduk, Ikea.

Veranda
Verandan byggdes till på 50-talet men är nu renoverad. Loppisfåtöljen i hörnet har överdrag av gamla linnetyger från Ungern och Frankrike. På soffan, köpt på auktion, överdrag från numera nedlagda Who found Otto. Golvkuddarna är importerade från Indonesien, även teakpallarna kommer därifrån.

Hall
Hallen har inbyggda garderober i lantlig stil och till vänster en originaldörr som går ut till verandan.

Sovrum
Linneöverdrag och kudde från numera nedlagda Who found Otto. Matta från Isle of Sweden.

Sovrum
Sovrummet har vackra originalfönster från början av sekelskiftet, linnelakan från Hemtex och fårskinn från en fårfarm i norra Skåne. Vita förvaringsenheter från Ikea.

Sovrum
Helvitt och lantligt sovrum. Förvaringstunnor i zink från Ilva och trasmatta från Isle of Sweden.

Publicerad i Sköna hem nr 10, 2015.

Mer inredningsinspiration på Sköna hem: 

8 smarta tips när du ska inreda ditt sovrum 

Förändra med tyger – härlig inspiration om du älskar färg och mönster 
NUVARANDE Renoveringen av skånegården blev en livsstil – men vilket resultat!
NÄSTA Förändra med tyger – härlig inspiration om du älskar färg och mönster