Rustika, antika trämöbler och generösa soffor att krypa upp i. Kolonialt mörka golv, pelare och små underfundiga konstverk med fåglar här och var. Det är något väldigt australiskt med 1800-talsgården vi har hamnat på. Atmosfären är påkostat exklusiv och avslappnad på samma gång, och mycket av det är inredningsdesignern Adelaide Braggs förtjänst.
Det är hon som står bakom det mesta av både inredningen och renoveringen - eller kanske ska man snarare säga rekonstruktionen - av gården. Den ligger i delstaten Victoria i den allra sydligaste delen av Australien, med en fantastisk utsikt över böljande kullar med får och med Grampianbergen i fjärran.
”Möblerna har olika mönster men passar ändå ihop tack vare sin jordiga färgskala”
Läget var fenomenalt, men bostadshuset lämnade mycket i övrigt att önska, och husägarna gav Adelaide Bragg i uppgift att göra om det för att passa en modern familj. Sovrummen låg i direkt anslutning till hallen och det gjorde att alla besökare behövde krångla sig förbi dessa för att nå resten av huset. Rummen var också små och trånga på viktorianskt vis, och det fanns varken något rymligt kök eller vardagsrum i huset.
- Jag ändrade därför hela planlösningen så att det som ursprungligen var baksidan av huset gjordes om till framsida, berättar Adelaide Bragg.
Uppfarten drogs också om för att i stället leda fram till den nya entrén.
”Material som korg och koskinn skapar en inbjudande känsla i den magnifika hallen”
I hjärtat av huset gjorde hon utrymme för ett rejält sällskapsrum med öppen spis och ett stort kök med plats för hela 16 personer runt ett grovt tillyxat matsalsbord.
Färgskalan lät hon gå i samma toner som det australiska landskapet utanför knuten. Väggar och möbler går nu i alla kulörer från rött och rosa till olika nyanser av brunt och grönt. Naturtemat går vidare i materialvalen där mörka trägolv, koskinn, korgar och sisalmattor skapar extra textur och ger en jordnära känsla. En rolig detalj är tupptavlorna i köket, specialbeställda av husägaren som råkar älska alla slags fjäderfän. För visst finns det plats för humor och värme här, bland allt det storslagna och historiska.
”Det rosa allrummet inreddes efter en älskad antik matta i dämpat rött ”
Inredningsanalys av Sköna hems inredare Marie Wärme
Förutom en sammanhållen färgskala är detta ett hem där symmetri är a och o. Resultatet: Fullständig harmoni från entrén ända in i det allra heligaste.
1. Samling
Två av något blir ett par; tre blir genast en mindre samling! Att samla ihop i stället för att sprida ut är ett vanligt inredartips när det gäller tavlor såväl som andra föremål. Och inte minst gäller det mer personliga samlingar, som ormbunksväxterna här intill satta i identiska ramar, patinerade vattenkannor och ett gäng härliga harar oväntat placerade överst på en hylla. Humor!
2. Stilleben
Vardagliga föremål kan bilda oväntat vackra stilleben. Här håller krokhyllan ihop hattarna i en avslappnad komposition. Det kunde lika gärna varit skor eller scarves. Hitta ditt eget sätt att förvara favoriterna, på ett både praktiskt och dekorativt sätt!
3. Symmetri
Trots öppen planlösning mellan kök, matplats och vardagsrum har man lyckats skapa ett rum i harmoni med symmetrins hjälp. Spiselkransen och de tre armaturerna är i centrum, en tavla på var sida, matbordet mitt i rummet, en vas med kvistar till vänster i förgrunden och en större grön växt till höger, som för ögat blir en pendang och skapar perfekt balans. Hela rummet blir ett vackert stilleben där inredningens symmetri, färger, material och mönster skapar ett lugnt helhetsintryck.
Ur Sköna hem nr 2 2020.
LÄS MER:
Så inreder du lantligt – 6 tips för en lantlig stil
Karin förvandlade mörka trävillan till ett ljust och harmoniskt drömhem
Platsbyggd perfektion i 1800-talsvåningen – totalrenoverad in i minsta detalj