Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så blev Anna av med kommoden – se smarta lösningen i egendesignade badrummet

Hon var tjugo år och bestämde sig för att leva livet fullt ut. Den lilla tvåan på 39 kvm i Lärkstaden blev dj:n Anna Korsgrens trygga bo när världen var hennes arbetsplats.

Foto: Patric Johansson

Det är den första riktigt kalla vinterdagen i Stockholm det märkliga året 2020. Anna Korsgren är ute och promenerar medan intervjun inför detta reportage görs över telefon. Vi pratar om lägenheten på Bragevägen i Lärkstaden som hon köpte 2007, strax efter att hennes pappa gått bort.

- Lägenheten har varit min trygga plats i över tio år. Jag läste någonstans att det människor oftast ångrar på dödsbädden är att de inte levde fullt ut som unga. Så jag bestämde mig för att åren mellan tjugo och trettio skulle jag resa över världen.

Sagt och gjort. De senaste åren har Annas arbete som dj tagit henne till olika musikmetropoler runtom i världen och in i klubbkulturen av elektronisk musik.

Vildvinet ramar in entrén till Annas hus i Lärkstaden.
Vildvinet ramar in entrén till Annas hus i Lärkstaden. Foto: Patric Johansson / Patric Johansson
Anna använder mattan som en rumsavdelare för att markera gränsen mellan kök och vardagsrum. Bordet heter Newton och är designat av Staffan Holm och Dan Sunaga, från Karl Andersson & söner. På bordet står en vit vas från butiken By Binett och fatet är från Georg Jensen. Taklampan kallar Anna för en modern kristallkrona, från Habitat. Tavlan med balettdansöser är målad av Bo Beskow och har följt med från Annas föräldrahem.
Anna använder mattan som en rumsavdelare för att markera gränsen mellan kök och vardagsrum. Bordet heter Newton och är designat av Staffan Holm och Dan Sunaga, från Karl Andersson & söner. På bordet står en vit vas från butiken By Binett och fatet är från Georg Jensen. Taklampan kallar Anna för en modern kristallkrona, från Habitat. Tavlan med balettdansöser är målad av Bo Beskow och har följt med från Annas föräldrahem. Foto: Patric Johansson
”Sideboardet har jag designat själv! Fick specialbeställa spegelblank plåt, knoppar och ben och sedan hjälpte Henrik på Picky living mig att få till det. Vas från H&M Home, staty från By Binett, tavlorna är antika print. ”De har jag låtit rama in professionellt. Älskar att hitta unik konst och lägga pengar på fina ramar.
”Sideboardet har jag designat själv! Fick specialbeställa spegelblank plåt, knoppar och ben och sedan hjälpte Henrik på Picky living mig att få till det. Vas från H&M Home, staty från By Binett, tavlorna är antika print. ”De har jag låtit rama in professionellt. Älskar att hitta unik konst och lägga pengar på fina ramar. Foto: Patric Johansson

- Det har varit industrilokaler i Berlin och djungelfester i Tulum i Mexiko. Jag är otroligt intresserad av resor och hur musiken för människor samman. Det här året har jag fått uppleva hur hela min bransch gått under.

Anna reflekterar över att nattlivet alltid har fått oförtjänt mycket kritik, att många inte ser värdet och den viktiga funktion det faktiskt fyller.

- På dansgolvet är vi alla jämlika, musiken förenar människor, och en av anledningarna till att vi i coronapandemin inte kan gå på klubb och dansa är just för att här träffas folk som annars inte skulle ha träffats.

På dansgolvet är vi alla jämlika, musiken förenar människor

Själv längtar hon efter en tid när det återigen blir säkert att kunna dansa med främlingar. Anna renoverade sin lilla tvåa i det vackra tegelhuset 2019, en inredningsresa hon berättar entusiastiskt om.

- Jag bodde här länge utan att renovera. Tänkte att man behöver bo in sig först för att veta hur man vill ha det, hur man rör sig och vilka funktioner som behövs. För två år sedan hade jag också kommit till en punkt då jag kände mig redo att ”jorda” mig, var trött och hade jobbat intensivt.

Tavlan med Vasarely-trycket har Anna ärvt och hon tycker att den asymmetriska mattan passar bra ihop med motivet.
Tavlan med Vasarely-trycket har Anna ärvt och hon tycker att den asymmetriska mattan passar bra ihop med motivet. Foto: Patric Johansson
Anna vid den lilla matplatsen. Bordet från Hay har en grågrön nyans för att ge upplevelsen att flyta in i väggen. ”Stolarna hittade jag på en billighetssajt och valde dem för att deras färg liknar ekgolvets. De smälter in i miljön bra, extra viktigt när man bor litet.” Vägglampa från Byon.
Anna vid den lilla matplatsen. Bordet från Hay har en grågrön nyans för att ge upplevelsen att flyta in i väggen. ”Stolarna hittade jag på en billighetssajt och valde dem för att deras färg liknar ekgolvets. De smälter in i miljön bra, extra viktigt när man bor litet.” Vägglampa från Byon. Foto: Patric Johansson
Vid fönstren finns takhängda gardiner liksom i sovrummet. Rummet domineras av den generösa blå soffan som Anna köpte av en vän, och kommer från en nu nerlagd butik. ”Soffan gör mig glad, den är lite dekadent, inte så svensk och lagom.” Asymmetrisk blockmönstrad matta från brittiska made.com.
Vid fönstren finns takhängda gardiner liksom i sovrummet. Rummet domineras av den generösa blå soffan som Anna köpte av en vän, och kommer från en nu nerlagd butik. ”Soffan gör mig glad, den är lite dekadent, inte så svensk och lagom.” Asymmetrisk blockmönstrad matta från brittiska made.com. Foto: Patric Johansson

Huset är från sent 1910-tal och beläget i den villastad som enligt dåtidens ideal ritades av stadsplanerare Per Hallman. I dag är många av Lärkstadens villor och townhouses omvandlade till flerfamiljshus och flera ambassader finns i området.

Annas lägenhet behövde ett kreativt öga och speciallösningar, och hon tog hjälp av inredaren Frida Näslund på DN bygg & inredning.

- Alla skulle ha en Frida i sina liv! Hon var en stor tillgång och ritade köket tillsammans med mig.

Jag bodde här länge utan att renovera, tänkte att man behöver bo in sig för att veta hur man vill ha det.

Även om Anna designade badrummet själv säger hon att hon inte hade klarat sig utan vännen och inredningsdesigner Madeleine Asplund Klingstedts råd och tankar. Vännen hjälpte henne även med resten av lägenheten, vad gäller materialvalen och den övergripande stilen.

- Jag kan varmt rekommendera att man tar hjälp och vågar involvera experter i processen. Det är så mycket man inte vet som lekman, dessutom kan det vara ganska läskigt att renovera. Det är ett stort projekt, ofta större än man inser.

Köksluckornas ljusgrå färg, som också är genomgående för hemmets alla snickerier, är lite ljusare än den grå väggfärgen. Allt för att ge illusionen av sömlöshet.
Köksluckornas ljusgrå färg, som också är genomgående för hemmets alla snickerier, är lite ljusare än den grå väggfärgen. Allt för att ge illusionen av sömlöshet. Foto: Patric Johansson
Sminkbordet i sovrummet är från Annas föräldrahem och är en Carl Malmsten-möbel, stolen är omklädd i tyg från Astrid.
Sminkbordet i sovrummet är från Annas föräldrahem och är en Carl Malmsten-möbel, stolen är omklädd i tyg från Astrid. Foto: Patric Johansson
På hyllan i massivt trä står karaffer i kristallglas från Orrefors. ”De är så fina, men mest prydnad och används aldrig
På hyllan i massivt trä står karaffer i kristallglas från Orrefors. ”De är så fina, men mest prydnad och används aldrig Foto: Patric Johansson

 

Inredning har alltid intresserat Anna. 

- Jag älskar allt som har med färg och form att göra. Jag minns så väl när jag som barn fick inreda mitt eget rum och målade en fondvägg i mörkt lila. Inte heller i dag räds jag färg men tycker att man ska göra avvägningar, man behöver hitta den röda tråden. Materialvalen är också viktiga. Själv tycker jag om att mixa, till exempel när jag designade badrummet där sten möter krom.

Anna ville ha ett träkök, ”inte billigt men kvalitet”, med stor bänkyta och medger att det var ett pusslande. För att få plats fick det bli två underkylar, med varsitt frysfack, som placerades under bänkskivan, och för att skapa rymd gjordes stänkskyddet i spegelglas.

Eftersom jag inte alls trivs med att se vitvarorna sökte jag efter diskreta lösningar.

- Eftersom jag inte alls trivs med att se vitvarorna sökte jag efter smarta, diskreta lösningar när vi gjorde köket. Fann till slut en grå spishäll och det sista exemplaret av en gammal Smegugn som smälte in i köket helt perfekt.

Köket skulle också flyta ihop med vardagsrummet. Att avsluta köksskåpen med en liten hylla är ett element som knyter ihop. Ett annat, är att köksskåpen handmålades i samma ljusgrå färg som lägenhetens övriga snickerier.

Lägenhetens genomgående ekparkett kallar Annas inredare Madeleine för ”parisiska golv”. ”Det låter så härligt, vi använde en lite mörkare hårdvaxolja på dem.” Sovrummets skjutdörrar är i original. Hissgardinen är fäst i taket och specialsydd i tyg från Astrid.
Lägenhetens genomgående ekparkett kallar Annas inredare Madeleine för ”parisiska golv”. ”Det låter så härligt, vi använde en lite mörkare hårdvaxolja på dem.” Sovrummets skjutdörrar är i original. Hissgardinen är fäst i taket och specialsydd i tyg från Astrid. Foto: Patric Johansson
Det lilla sängbordet är målat i samma nyans som snickerierna. ”Sängbord är förvånansvärt stora, jag fick leta länge efter ett som passade!” Lampan i fönstret och den orange kudden är från en butik runt hörnet, By Binett. Sängkläder från Hästens, ”som en dröm att sova i”, överkast Åhléns, grå kuddar från H&M Home och pläd från Missoni.
Det lilla sängbordet är målat i samma nyans som snickerierna. ”Sängbord är förvånansvärt stora, jag fick leta länge efter ett som passade!” Lampan i fönstret och den orange kudden är från en butik runt hörnet, By Binett. Sängkläder från Hästens, ”som en dröm att sova i”, överkast Åhléns, grå kuddar från H&M Home och pläd från Missoni. Foto: Patric Johansson
Anna gillar inte kommoder och designade själv lösningen med ett inbyggt badrumsskåp som döljs bakom spegeln. Som kontrast till gråbeige sten och kromade rör tyckte Anna att tvättkorgen i jute gav lite liv. Handfat från Globo under vägghängd kran i modell Meta från Dornbracht. ”Badkaret, toalettstolen och handfatet är från tre olika leverantörer, alla är valda efter sin fina ovala form.”
Anna gillar inte kommoder och designade själv lösningen med ett inbyggt badrumsskåp som döljs bakom spegeln. Som kontrast till gråbeige sten och kromade rör tyckte Anna att tvättkorgen i jute gav lite liv. Handfat från Globo under vägghängd kran i modell Meta från Dornbracht. ”Badkaret, toalettstolen och handfatet är från tre olika leverantörer, alla är valda efter sin fina ovala form.” Foto: Patric Johansson

Varumärken spelar mindre roll för Anna, i stället söker hon högt och lågt när hon för sitt inre öga sett hur det ska se ut. Det är känslan, och hur de olika bitarna samspelar, som betyder något.

Musiken då, märks den i inredningen? 

- Jag har några antika tryck med dansare, och en tavla med balettdansöser målad av Bo Beskow som jag ärvt från mitt föräldrahem. Den har följt mig genom livet, precis som dansen. Och visst är den stora blå soffan i rummet lite dekadent ändå?

Men mest har Anna känt att hon behöver ett hem som är lugnt och harmoniskt, kanske till och med stillsamt. Och musiken må höras lågmält på Annas 39 kvadratmeter, men varenda millimeter är välkomponerad.

Styling: Myrica Bergqvist

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen