Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så fick den norska stugan hotell-lyx och tidlös klass – missa inte utsikten!

Inredaren Geir Oterkjaer satsar på skönhet och bekvämlighet utan bäst före-datum i familjens sommarhus i Norge. Enkelt, och lika vackert som den magiska utsikten mot sjön ett par steg bort. 

Foto: Mona Gundersen

– I mina inredningar drar jag ofta åt ett kontrastrikt och gediget håll, med mörka trämöbler mot en ljus bas och en klassisk tidlöshet som vilar över alltihop. Det är en känsla som ligger mig nära om hjärtat, berättar inredaren Geir Oterkjaer, som för många Sköna hem-läsare är en välbekant profil. Denna gång har Geir tagit oss med till sin nyrenoverade och nyinredda semesterbostad i hemlandet Norge, beläget på några få stegs avstånd från sjön Nomevann, drygt tre timmar från Oslo. 

Det var viktigt för oss båda att göra det här tillsammans, en gång från grunden, och utan stress.

– Vår pappa Ragnar växte upp i det här området. Han var fantastiskt duktig på att skapa med händerna, köpte en strandtomt och byggde det här huset i början av 70-talet. Det ligger oerhört vackert till i området Ulefoss, med utsikt över vattnet och kanalbåtarna som far förbi, då sjön ansluter till den populära Telemarkskanalen, berättar Geir. 

För några år sedan tog han och systern Tove över huset tillsammans, och de har sedan dess i maklig takt arbetat fram en stil och känsla de båda trivs med. 

Somrigt stileben med blomster i en gammal garnkorg och strandfynd. Svartvitt foto som föreställer pappa Ragnar, taget av Toves dotter Nina.
Somrigt stileben med blomster i en gammal garnkorg och strandfynd. Svartvitt foto som föreställer pappa Ragnar, taget av Toves dotter Nina. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen
Totalt finns här nio sängplatser, alltså gott om plats för vänner och familj som vill komma och hälsa på. Stilen i sovrummen är enhetlig och för att slippa krångel efter en stortvätt – det ska vara enkelt att sköta vardagssysslor här – har Geir köpt exakt likadant sänglinne till samtliga rum. Safaristol köpt second hand och ommålad från rött till svart.
Totalt finns här nio sängplatser, alltså gott om plats för vänner och familj som vill komma och hälsa på. Stilen i sovrummen är enhetlig och för att slippa krångel efter en stortvätt – det ska vara enkelt att sköta vardagssysslor här – har Geir köpt exakt likadant sänglinne till samtliga rum. Safaristol köpt second hand och ommålad från rött till svart. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen
En magisk kväll i vardande, med mat och dryck uppdukat intill bryggan vid sjön. Ljus placerade i enkla stormlyktor av glas lyser upp bordet även om det råkar fläkta lite.
En magisk kväll i vardande, med mat och dryck uppdukat intill bryggan vid sjön. Ljus placerade i enkla stormlyktor av glas lyser upp bordet även om det råkar fläkta lite. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen
Trädäcket med utsikt mot vattnet är nybyggt, därifrån leder en trappa ned till den kuperade tomten. De stora korgarna med olivträd är några av Geirs reafynd offseason.
Trädäcket med utsikt mot vattnet är nybyggt, därifrån leder en trappa ned till den kuperade tomten. De stora korgarna med olivträd är några av Geirs reafynd offseason. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen

Huset är 75 kvadratmeter och är menat att fungera för större umgänge, det finns nio sängplatser och några av dem är placerade i en mindre gäststuga på den stora naturtomten om cirka 2 000 kvadratmeter.

– Jag gjorde fyra moodboards med olika förslag på material och färger och så valde Tove de två hon kände mest för. Hon har en osviklig känsla för färg. Sedan samlade vi med dem som utgångspunkt ihop vad som behövdes. Det var viktigt för oss båda att göra det här tillsammans, en gång från grunden, och utan stress. Två år tog det innan vi kände oss färdiga, berättar Geir, och tipsar:

När man letar inredning som inte har en tydlig trendkänsla är det lätt att göra fynd 'off season'

– När man letar inredning som inte har en tydlig trendkänsla utan är mer allmänt gångbar över tid är det också lätt att göra fynd ”off season”. De stora flätade krukorna på altanen hittade jag till rena vrakpriset under en vinterrea. Så länge man inte har bråttom är det en bra idé att vänta in sådant.

Det lackade furugolvet i vardagsrummet har Geir låtit vara i sitt originalskick. "Jag brukar säga att ingen tänker på golvet ändå när de ser hur jag inrett" - säger Geir och skrattar gott. En matta från Ikea gör känslan varm och ombonad. Fåtöljer med svarta karmar och soffbord köpta på Blocket.
Det lackade furugolvet i vardagsrummet har Geir låtit vara i sitt originalskick. "Jag brukar säga att ingen tänker på golvet ändå när de ser hur jag inrett" - säger Geir och skrattar gott. En matta från Ikea gör känslan varm och ombonad. Fåtöljer med svarta karmar och soffbord köpta på Blocket. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen
På en antik bricka står ett enkelt arrangemang med ljus att tända till skymningen och en glasvas med ormbunksblad från tomten. Taklampa med glasskärm och dubbla armaturer, från Ellos. Slagbordet och stolarna, cirka 1940-tal, köpte Geir och Toves pappa Ragnar och sandblästrade och vitpigmenterade för att få fram den mjuka looken på träet.
På en antik bricka står ett enkelt arrangemang med ljus att tända till skymningen och en glasvas med ormbunksblad från tomten. Taklampa med glasskärm och dubbla armaturer, från Ellos. Slagbordet och stolarna, cirka 1940-tal, köpte Geir och Toves pappa Ragnar och sandblästrade och vitpigmenterade för att få fram den mjuka looken på träet. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen
Utemöbler vid altanen och på bryggan köpta på Bauhaus. Den gråmålade fasaden gör att huset smälter in väl i omgivningen.
Utemöbler vid altanen och på bryggan köpta på Bauhaus. Den gråmålade fasaden gör att huset smälter in väl i omgivningen. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen

En annan sak som var viktig för Geir och som är klokt i de flesta renoveringssammanhang var att följa husets karaktär. Bråkar inredningsstilen för mycket med arkitekturen blir det inte behagligt.

– Det här var från början en klassisk norsk ”hytte” med mycket raka, grovhuggna linjer och omålat furuträ, och egentligen har vi inte gjort några större förändringar mer än målat allt enhetligt. Huset håller också en unison stil genom rummen, exempelvis har jag använt samma typ av spegel, krok, sängkläder och hissgardin i de olika sovrummen för att få till en enhetlig känsla, lite hotell-lyxig i det lilla. Upprepning är skönt för ögat, säger Geir, som nu har många vackra kvällar i huset vid strandkanten att se fram emot under kommande somrar.

Ett lika vackert som lättskött sommarställe. Här är sparsamt med rabatter och planteringar, naturen är betagande nog.
Ett lika vackert som lättskött sommarställe. Här är sparsamt med rabatter och planteringar, naturen är betagande nog. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen
Köket är litet men smart planerat. En sisalmatta mjukar upp det strama intrycket och är samtidigt både vacker och slittålig, perfekt för exempelvis kök och hall. Kökslösning från Ikea.
Köket är litet men smart planerat. En sisalmatta mjukar upp det strama intrycket och är samtidigt både vacker och slittålig, perfekt för exempelvis kök och hall. Kökslösning från Ikea. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen
I hallen har en udda kombination med exakt rätt mått för utrymmet gift sig väl och blivit en avlastningsyta. Gammal kista köpt på auktion för någon hundring, och ovanför ett svart databord från Ikea. Spegeln, som ger utrymmet djup, beställdes från glasmästare. Afrikanska figuriner tillverkade av olika naturmaterial, köpta på NK i Stockholm.
I hallen har en udda kombination med exakt rätt mått för utrymmet gift sig väl och blivit en avlastningsyta. Gammal kista köpt på auktion för någon hundring, och ovanför ett svart databord från Ikea. Spegeln, som ger utrymmet djup, beställdes från glasmästare. Afrikanska figuriner tillverkade av olika naturmaterial, köpta på NK i Stockholm. Foto: Mona Gundersen / Mona Gundersen

Inredningsanalys av Sköna Hems inredare Charlotte Pettersson

Naturskön omgivning ger lugn och ro åt själen. Inredaren Geir Oterkjaer har följt upp med samma kontemplativa känsla när han inrett sitt hus. Men här finns också en urban twist. Här är möblemanget rejält tilltaget för bekvämlighets skull.

1. Stort är skönt och det är litet också

Komfort går före fria ytor. Här är det stora fåtöljer och generös soffa som gäller. Ja, till och med en stoppad soffa vid matplatsen. Man ska sitta lika skönt som i stan när man är på landet och då har storleken betydelse. Däremot har kök och sovrum gjorts yteffektiva. Här är det litet och smart som gäller till förmån för umgängesrummen. En fråga om prioritering helt enkelt.

2. Ickefärgat

Materialen får tala i stället för färg. Mörkt och ljust trä, linne och bomull i olika strukturer och varianter av hittepåfärgen greige. Metall, rotting och sisalmattor, allt bjuder på varierad materialkänsla. Det räcker långt för att skapa en levande och mysig miljö.

3. Naturen får följa med in

De flesta dekorationerna är tagna från naturen. Snäckor, stenar, pinnar och blommor finns lite här och där tillsammans med några få utvalda andra objekt. Det är oplottrigt och lägger bara till en viss livlighet i lugnet.

LÄS MER: Familjen lämnade innerstan – byggde sjönära drömhus vid Mälaren

LÄS MER: Hemma hos Camilla Läckberg i lyxiga sommarhuset i Tyresö