I villan från förra sekelskiftet lyser kakelugnarna i starkt turkos och väggarna blommar av handmålade tapeter. Välkommen in!

F

ina proportioner, ljusa rum i fil, spröjsade fönster och en rad mäktiga kakelugnar – helt enkelt ett oemotståndligt hus, byggt år 1899 med tidstypiska detaljer i nationalromantisk stil.

Villan i Saltsjöbaden uppfördes som ett sommarhus, möjligen ritat av Ferdinand Boberg som i alla händelser formgivit den turkosgröna kakelugnen i matsalen. Arkitekten bakom NK-varuhuset, LO-borgen, Rosenbad och andra välkända stockholmsilhuetter ritade även många hus i Saltsjöbaden.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden vardagsrum blommig tapet soffbord

Den handmålade blommande sidentapeten, Earlham från de Gournay/Frank & cordinata, är som en stor tavla i tv-rummet. Mattan, Vandra rugs, och soffan från Slettvoll går ton i ton, medan kuddarna i petrolgrön sammet bryter av. Vid mässingsbordet, från Vaughan/Cadoro, står två franska bergère-fåtöljer klädda i naturfärgat linne. Bakom ligger den stora hallen med nationalromantisk trappa och Arne Jacobsens Ägget som en skulptur.

Ett franskt mönstrat marmorgolv till varmt mullvadsgrå väggar

sekelskiftesvilla saltsjöbaden hall rutiga marmorgolv

Den rymliga hallen har ett franskt mönstrat marmorgolv till varmt mullvadsgrå väggar, Charleston gray från Farrow & Ball. Bakom det nätta sidobordet i smide, Walles & ­Walles, står en gigantisk ­spegel lutad. Stora bordslampor ­flankerar en rosa Daggvas, av ­Carina Seth ­Andersson för Svenskt tenn. Vid trappan står Arne ­Jacobsens Ägget som en ­formstark skulptur. Glaslykta i taket från Vaughan.

Familjen hade bott utomlands ett par år och tog i samband med flytten hjälp av en inredare, Mari Vattekar Markman som också tidigare arbetat med att sätta stilen i flera sekelskifteshus.

– Uppdraget här var att till det 117 år gamla huset skapa en tidlöst elegant inredning – med en personlig twist. De olika tidsepoker som huset genomlevt skulle också speglas i inredningen, med olika möbelstilar och en mix av gammalt och nytt.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden vardagsrum howard soffa daggvas

Den svängda howardsoffan i linne och pallen klädd i Missonityg omger Per Öbergs runda bord, från Svenskt tenn. På bordet en grön lockurna och vit papier-machéstatyett, från Det franska testamentet, samt runda vasen Dagg, Svenskt tenn. Taklampa från Artemide.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden vardagsrum howardsoffa kakelugn

Vardagsrummets kakelugn är skir och romantisk i tonen.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden bukett ranunkel
sekelskiftesvilla saltsjöbaden dekoration

Vit papier-machéstatyett från Det franska testamentet.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden hall lampa fåtöljer

I den övre hallen är det målade furugolvet vitmålat och blankt. Två linneklädda fåtöljer, från Det franska testamentet, står vända mot den öppna spisen. I trappan hänger en guldspegel i empire och till vänster reser sig ett antikt högskåp. Litet plexibord från Kartell.

Även kök och badrum, som totalrenoverades, skulle kännas sekelskifte.

I färgvalet ville Mari ha in naturens palett för att skapa ett djup i inredningen.

– Huset har en så färgstark fast interiör, att inredningen behövde lugnas ner. Därför valde jag gröna, grågröna och blå toner till väggarna, vilket också stämmer väl med de färgstarka kakelugnarna och glasinfattningarna i några av de spröjsade fönstren.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden svart kök brasa

Öppen spis i köket, vilken fröjd! Rummet är rymligt och uppdelat i olika arbetssektioner med svart skåpsinredning inklusive vitrinskåp för porslin, från Kvänum. Svart taklampa Skygarden i design av Marcel Wanders för Flos.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden toalett badrum grönt svart marmor

Gästbadrummet har fått grönmålade väggar, Calke green från Farrow & Ball. Inredningen är från Kvänum, lampetter, Vaughan/Cadoro. I den vita korgen ligger vikta gästhanddukar i prydlig rad.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden matplats krisatllkrona kakelugn
sekelskiftesvilla saltsjöbaden matplats

Den ovala spegeln är gustaviansk, och i vardagsrummet intill syns ytterligare två 1700-talsspeglar. På bordet tabletter och servetter i linne, från Svenskt tenn.

I samband med att ytskikt byttes ut och renoverades, passade man på att dölja sladdar och andra tekniska detaljer för ljud och ljus.

– Villan har en speciell karaktär och bra energi, kommenterar mannen i familjen. Tänk att vi har sex originalkakelugnar bevarade från tiden. Och vi är väldigt nöjda med den harmoniska inredningen, färgsättningen och den moderna tekniken.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden matplats kontor kakelugn blå väggar

En turkos glaserad kakelugn lyser upp arbetsrummet. Skrivbord med stol är arvegods och det större bordet används även av familjens två barn. De inbyggda bokhyllorna är målade i samma färg som väggarna, Oval room blue från Farrow & Ball. Bokhyllebelysning från Besselink & Jones, taklampa Kvist, Örsjö belysning.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden sovrum sänggavel, kuddar gardiner
sekelskiftesvilla saltsjöbaden sovrum bäddning sängbord missoni

Sänggavel i linne, In your dreams, och som sängbord används gustavianska byråer.

sekelskiftesvilla saltsjöbaden sovrum sänggavel blommig tapet

Gäster i familjen får sagolik vila under klassiska tapeten Snowtree, Colefax & Fowler. Sänggaveln i beige linne från In your dreams, sängbordet är köpt på auktion och sänglampor från holländska Eichholtz.

Huset är rymligt med kök och stor sällskapsvåning på entréplanet, fyra sovrum en trappa upp och därtill en inredd vind.

– Så det finns plats för många och vi har ofta övernattande släkt och vänner här från tiden utomlands. Klart att vi stormtrivs.

Av: MARIE-LOUISE DOUGLAS
Foto: HELÉN PE

Ur Sköna hem nr 13 2018

Läs mer:

Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!

3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)