Se sommarparadiset en mil från Stockholm – lantlig idyll på egen udde

Foto: Madeleine Söder

Sjöbod och kräftfiske, hästar som betar och lantlig ro. Så har Mimi och Bengt det i sin röda stuga, drygt en mil från Stockholms innerstad.

Ämnen i artikel:

Längst ut på en udde ligger Mimis och Bengts röda hus i lummig grönska. Vi befinner oss nära Farsta i södra Stockholm men det känns som att vara långt ute på landet. För att kunna ta sig hit med bil måste man köra en bra bit på en liten grusväg ut i Ågesta-Orlångens naturreservat.

Foto: Madeleine Söder

Vid sjön Orlången har Mimi och Bengt både brygga och sjöbod.

Det var samma väg som Mimi och Bengt tog för 19 år sedan för att titta på ett hus som var till salu. De hade tidigare skojat om att det ultimata vore att bo i ett litet hus på landet, cirka en kvart med tunnelbanan från T-centralen mitt i Stockholm. När de svängde av från skogsbrynet och anade huset längst ut på udden var det ingen tvekan om att de hittat rätt.

LÄS OCKSÅ: Villan i Djursholm med nationalromantisk lyx och finurliga lösningar

Budgivningen tog hela sommaren och till slut ringde Bengt till mäklaren och sa ”nu hoppar vi av, vi klarar inte mer”. Efter en vecka ångrade de sig och ringde tillbaka, varpå mäklaren svarade: ”Jag har väntat på att ni skulle ringa igen!” Och så var huset deras.

Foto: Madeleine Söder

Ett av Mimis intressen är fotografi. På bordet ligger bland annat böcker med fotografier av Sune Jonsson och Irving Penn.

Byggnaden är från 1910 och var troligtvis ett sommarhus från början. Dolt i grönskan cirka 100 meter från huvudbyggnaden ligger även ett mindre hus. Där bodde förmodligen trädgårdsmästaren och hushållerskan en gång i tiden. Mimi och Bengt flyttade in där medan de renoverade sitt framtida hem, som de tidigare ägarna lämnat i ”befintligt skick”. Mycket av bohaget lämnades kvar i huset. Mannen i familjen samlade på keramik och i husköpet ingick bland annat en fantastisk servis i 45 delar, som han beställt från den lilla staden Vallauris utanför Cannes vid franska Rivieran.

Foto: Madeleine Söder

I krukan står en rumslind. Lampan är en gåva. Glaset med veke, den lilla keramikvasen och keramikharen är loppisfynd. Den lilla glasvasen är från Svenskt tenn. Bordet är från Ikeas 1700-talsserie.

Foto: Madeleine Söder

Skönt sommarhäng ute på udden. Hängmattor från Åhlens.

Familjen har fiskerätt och kan fiska egna kräftor eller paddla ut med kajaken från bryggan på sommaren

Foto: Madeleine Söder

Bordsservisen ingick i husköpet. Den beställdes och köptes i Frankrike på 60- eller 70-talet av den tidigare ägaren, som samlade på keramik. Motiven är inspirerade av träden runt huset och udden, och har ställets namn Orlångsjö ingraverat.

– Det finns fortfarande delar till servisen som jag undrar vad de brukade användas till? Vissa delar kan jag vända upp och ned på och så får de en helt annan funktion, säger Mimi. Mimis och Bengts hus är ett traditionellt rött 1910-talshus med en del tidstypiska byggnadsdetaljer av nationalromantisk karaktär. Huset har en vidunderlig utsikt mot sjön, och reflexerna från vattnet bjuder på ett ständigt ljusspel, även inomhus. Det är ett funktionellt och på samma gång hemtrevligt och ombonat hem utan onödiga krusiduller.

Foto: Madeleine Söder

Pärlsponten i vardagsrummet är original, men har målats vit. Dagbädden kommer från Ilse Crawfords serie för Ikea. Vita runda bord, också från Ikea. De små husen på hyllan är barndomsminnen och leksaker som Mimi hade som liten. De är tillverkade på 60-talet av en konstnär som var väninna till Mimis mamma.

De hade skojat om att det ultimata vore att bo i ett litet hus på landet, cirka en kvart från T-centralen mitt i Stockholm

Foto: Madeleine Söder

I vardagsrummet kan man slå sig ned i en chesterfieldsoffa i vinrött skinn. Den lilla blomhyllan och ramen i mahogny har Mimis morfar tillverkat av virke från en lyxbåt som gått på grund vid Ängholmen utanför Göteborg. Den uppstoppade fågeln är en duvhök. Lampan är från Laholm keramik, formgivare Bonnie Rehnqvist. Bordet är ett loppisfynd från Myrorna.

Att huset ligger så nära både tunnelbanan och stan är omöjligt att tro när man står här mitt i naturen, med egen sjöbod och allt, vid sjön Orlången. Familjen har fiskerätt och kan fiska egna kräftor eller paddla ut med kajaken från bryggan på sommaren. På vintern binder isen ihop udden med områdena på andra sidan sjön och man kan promenera eller ta skridskorna till kaféet tvärs över vattnet.

LÄS OCKSÅ: Så skapar du romantiskt lantlig stil med loppisfynd

– Man kan visserligen bli fast här när snöröjningen inte fungerar, säger Mimi. Då får man sätta på sig skidorna och ta sig fram till stora vägen för att sedan åka vidare kommunalt till jobbet. 

Foto: Madeleine Söder

Sommarparadis i kvällssol, så nära sjön att man kan höra vattnet klucka. Så nära stan men ändå så långt borta. På tomten vid sjön Orlången finns flera uteplatser där man kan njuta av stillheten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!