Sekelskiftesvilla ritad av Loa Falkmans farfar

Den k-märkta sekelskiftesvillan ritades i nationalromantisk stil av Loa Falkmans farfar. I dag är den stora villan återställd till sin forntida glans och inredd med konst och ett potpurri av gammalt och nytt.

Att berika sitt hem med de senaste statussymbolerna har genom alla tider varit på modet. En man som visste hur han skulle imponera på sin omgivning år 1912 var grosshandlaren Andrew de Pont-Alrutz.

Kolindustrin hade gjort honom förmögen och han var mån om att investera sina pengar på ett förnämligt sätt. Han fann en passande tomt i utkanten av huvudstaden och anlitade arkitekten Harald Falkman – skådespelaren Loa Falkmans farfar – att rita en praktfull fyravåningsvilla i den allra senaste stilen: nationalromantik, med drag av jugend.

Men herr de Pont ville sticka ut än mer, så han inrättade ett snookerrum uppe på vinden. Biljardspelet snooker var då något helt nytt och exklusivt: ett sällskapsspel för distingerade gentlemän, där deltagarna var minst lika angelägna om att puffa på en god cigarr och sippa en fin årgångskonjak som att lyckas stöta kulorna.

Själva bordet väger runt två ton vilket medförde att hela husets konstruktion fick anpassas och förstärkas med extra bjälklag för att klara belastningen. Med sin boyta på drygt 500 kvadratmeter och drygt 2 000 kvadratmeter tomt räknas elvarummaren i dag som en av landets dyrbaraste villor. Den klassas även som kulturhistoriskt värdefull i sin kommun.

Den pampiga fyravåningsvillan stod färdig 1912 och är ritad av Harald Falkman, farfar till skådespelaren Loa Falkman.

Villans tvåtusen kvadratmeter stora tomt har med hjälp av en landskapsarkitekt fått stenbeläggning, kallmur och en trädgård med tretusen olika växter. Poolen är byggd av pooldesign.

Det lantliga köket är platsritat för att passa husets stil. Ägarens ambition var att skapa ett kök med stora ytor som inbjuder till umgänge. Här finns dubbla kylskåp, gasspis från Ilve och en specialtillverkad fläktkåpa. Köksbänk och väggplattor i cararramarmor ger känsla av tidlös lyx.

Matbordet från förra sekelskiftet har tillsammans med stolarna målats om i en mintgrön ton. Byrån är sengustaviansk, inropad på Stockholms auktionsverk.

Huset är mörkt utvändigt men ljust inuti, tack vare stora spröjsade fönster i alla rum. Entrén känns precis som resten av huset mycket ombonad. Fåtöljen i barockstil är köpt på Norrköpings auktionsverk och är omklädd.

Vardagsrummet är inbjudande med sina varma färger och sitt sköna möblemang. Mellan de vita howardfåtöljerna står ett rökbord med hamrad kopparskiva. Engelskt golvur från 1800-talet.

Publicerad i Sköna hemn nr 1, 2013.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!