Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sekelskiftesvillan är en kärlekshistoria där modernt möter detaljer från förr

Citytjejen Hanna hade inga planer på hus. Men så dök den där sekelskiftesvillan upp och väckte begär. Nu har familjen återställt huset till sin forna glans och skapat ett ombonat hem för fem.

Foto: Carina Olander

Studiekamrater tillika hängivna hemnet-knarkare! Under ett långt pluggpass visade Ninni sitt föräldrahem i Täby kyrkby för Hanna. En villa från 1916, som låg ute till försäljning, med tidstypiska detaljer som burspråk, korspostfönster, glasveranda och sedvanlig snickarglädje.

Trots att Hanna Östberg och maken Mikael inte letade nytt boende åkte de och tittade, och kände direkt att det var deras drömhus.

–Jag är så svag för sekelskiftesvillor! Det var mycket att sätta tänderna i men det hindrade inte oss. Nästan alla tidstypiska detaljer hade renoverats bort, men jag tänkte att vi kunde plocka fram dem igen, säger Hanna.

Hanna driver en webbshop och hjälper företag med onlinemarketing. Hon älskar att kunna kombinera sitt arbete med sitt intresse för inredning. Hon finns på instagram: @hannasanglar.
Hanna driver en webbshop och hjälper företag med onlinemarketing. Hon älskar att kunna kombinera sitt arbete med sitt intresse för inredning. Hon finns på instagram: @hannasanglar. Foto: Carina Olander
I hallen en Willliam Morris­tapet, The brook. Bakom tapeten, panelerna och en dörr finns en enorm klädkammare där familjens alla ytterkläder, skolväskor, träningsväskor och balettpåsar göms. Bord, Ikea, vas, Oscar & Clothilde.
I hallen en Willliam Morris­tapet, The brook. Bakom tapeten, panelerna och en dörr finns en enorm klädkammare där familjens alla ytterkläder, skolväskor, träningsväskor och balettpåsar göms. Bord, Ikea, vas, Oscar & Clothilde. Foto: Carina Olander

Renoverat varje vrå

Under de fem år Hanna och Mikael har bott här har det hänt massor, både utmaningar och glädjeämnen. Vattenläcka, renoveringar på längden och tvären, utbyggnad och ett tredje barn; förutom de två döttrarna Filippa och Lovisa har familjen utökats med Vilhelm.

–Vi hade en tydlig bild av hur huset skulle fixas, byggas ut och anpassas till en växande familj. Jag satt på ett kafé och skissade på en servett hur vi ville ha det. Vi har ändrat oss flera gånger och fått tänka om. Men nu är hela huset renoverat. Det finns inte en yta som inte har spacklats och målats, säger Hanna.

Den vackra stavparketten får bre ut sig och döljs inte av någon matta. Runt matsalsbordet samlas släkt och vänner till långa sittningar under ljuskronan.
Den vackra stavparketten får bre ut sig och döljs inte av någon matta. Runt matsalsbordet samlas släkt och vänner till långa sittningar under ljuskronan. Foto: Carina Olander
Familjens favoritmöbler är matbordet Lyon dining table från Artilleriet i kombination med stolarna Beetle chair från Gubi. Den blå duken har Hanna sytt. Takkrona, Hemslöjds­ produkter. Vas Dagg, Svenskt tenn.
Familjens favoritmöbler är matbordet Lyon dining table från Artilleriet i kombination med stolarna Beetle chair från Gubi. Den blå duken har Hanna sytt. Takkrona, Hemslöjds­ produkter. Vas Dagg, Svenskt tenn. Foto: Carina Olander
Köksinredningen är platsbyggd av Mikael och snickare, samt målad med linoljefärg. Bänkskiva av marmor. Spis och fläkt, Ilve, lampor, Byggfabriken.
Köksinredningen är platsbyggd av Mikael och snickare, samt målad med linoljefärg. Bänkskiva av marmor. Spis och fläkt, Ilve, lampor, Byggfabriken. Foto: Carina Olander

Under plastmattorna har de plockat fram originalgolv av trä, dragit om all el, renoverat skorstenen och installerat två gamla gjutjärnskaminer och en kassett i en av de öppna spisarna, byggt nytt kök, byggt om ett litet barnrum till ett större badrum. På övervåningen i den äldre delen har Filippa och Lovisa fått en egen avdelning, perfekt när de så småningom blir tonåringar och vill ha lite avskildhet. De har tillgång till ett stort badrum och ett eget vardagsrum. Det allra största arbetet var förstås utbyggnaden på hela 90 kvm. Huset gick från 100 kvm till 190 med hjälp av arkitekten Torbjörn Lundell.

–Torbjörn är otroligt kompetent och hade dessutom en ängels tålamod. Han fick rita om allt två gånger och ansöka om nytt bygglov eftersom jag blev gravid mitt under processen och vi insåg att vi behövde fler rum. I dag är jag glad att det fick ta tid. För det är, som alla säger, väldigt klokt att bo in sig ett tag, säger Hanna.

Bröstpaneler klär en del av väggen i vardagsrummet. Soffa från Ikea med överdrag från Bemz. Soffbord, Schangtil design, matta Ellos, taklampa Spiti och sittpuff från Mimou. Kuddar i soffan från Mimou och Indiska. Blått vägghängt skåp, Raja. Sideboard, Åhléns.
Bröstpaneler klär en del av väggen i vardagsrummet. Soffa från Ikea med överdrag från Bemz. Soffbord, Schangtil design, matta Ellos, taklampa Spiti och sittpuff från Mimou. Kuddar i soffan från Mimou och Indiska. Blått vägghängt skåp, Raja. Sideboard, Åhléns. Foto: Carina Olander
Ett rejält fång vita hyacinter, doftljus och ljusstaken Constella från Klong på glasbordet i vardagsrummet skapar stämning.
Ett rejält fång vita hyacinter, doftljus och ljusstaken Constella från Klong på glasbordet i vardagsrummet skapar stämning. Foto: Carina Olander

Satsar på detaljerna

När bygglovet väl var klart tog familjen kontakt med Lindhov bygg, en lokal firma som är kunnig inom byggnadsvård. Det var viktigt med förståelse och kunskap om hur renoveringsprocessen skulle genomföras med hänsyn till arkitekturen, konstruktionen och miljön.

–Jag ville skapa ett hem med tydliga detaljer från förra seklet men som samtidigt kändes modernt och skulle passa vår familj. Vi har renoverat mycket genom åren. En sak jag verkligen har lärt mig är att satsa på detaljerna, det är de som lyfter hela intrycket. I våningen i stan installerade vi ett fantastiskt fint kök i äldre stil, men när vi skulle välja strömbrytare valde vi några i plast. Jag kommer aldrig glömma hur fel det kändes. Den här gången är alla av porslin! En annan sak som gjorde stor skillnad var väggpanelerna i den nya delen.

Snickarna fick utgå från de befintliga i vardagsrummet och byggde sedan likadana i hela den nya undervåningen.

Sovrummet i den nya delen av huset är Hannas och Mikaels privata tillflykt, här råder totalt lugn. Takbjälkarna kommer från rivningen av Klarakvarteren i Stockholm och gör att rummet känns som en vindsvåning, något som citytjejen Hanna älskar.
Sovrummet i den nya delen av huset är Hannas och Mikaels privata tillflykt, här råder totalt lugn. Takbjälkarna kommer från rivningen av Klarakvarteren i Stockholm och gör att rummet känns som en vindsvåning, något som citytjejen Hanna älskar. Foto: Carina Olander
Raskatten Thierry Henry (döpt efter den franska fotbolls­spelaren) är en mycket sällskaplig och vacker burma.
Raskatten Thierry Henry (döpt efter den franska fotbolls­spelaren) är en mycket sällskaplig och vacker burma. Foto: Carina Olander

Hannas absoluta favoritdetalj i huset är de takbjälkar som sattes upp i parets sovrum på den nya delens övervåning. Av en ren slump kom de över dem – bjälkarna hade sparats från rivningen av Klarakvarteren i Stockholms city – och det var som om allting bara föll på plats.

– Jag är ju egentligen en citytjej som efter 20 år i Stockholms innerstad hamnade i Täby, och att då kunna inreda ett sovrum som – till skillnad från resten av huset – känns mer som en del av en vindsvåning i stan än en sekelskiftesvilla på landet, är fantastiskt. Jag kan ligga och stirra på de där bjälkarna och fundera på i vilket hus de har suttit tidigare, säger Hanna.

Sonen Vilhelms rum. Säng, köpt i antikaffär, sänghimmel, Numero 74, tavla Mrs Mighetto, tapet Cole & son, Noaks ark, Maileg.
Sonen Vilhelms rum. Säng, köpt i antikaffär, sänghimmel, Numero 74, tavla Mrs Mighetto, tapet Cole & son, Noaks ark, Maileg. Foto: Carina Olander

Samlat inspiration på resor

Inspiration hittar Hanna överallt, hon ser färger och former hela tiden. Som ung på resor i Europas storstäder tillbringade hon dagarna till fots och insöp atmosfären; städer i konstant förändring där gammalt möter nytt och olika kulturer mixas bland marknadsstånd, barer och på stränder. Alla de upplevelserna, dofterna och ljuden samlade hon på sig och har översatt dem för att skapa en speciell känsla i inredningen. Stilmässigt är huset inrett i en blandning av det lantliga och det mer modernt, tidlösa.

–Det är nog omöjligt att ha en helt egen inredningsstil, men mitt hem är en spegelbild av min resa, mitt liv som gjort mig till den jag är. Min estetiska kärlekshistoria helt enkelt!

Ur Sköna hem nr 1, 2018

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER:
Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen