Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Shabby chic – romantiskt och lantligt – 1600-talsgården är fylld med ljuvlig inspiration

Ett utmärkande drag för shabby chic som inredningsstil är färgen vitt i olika nyanser, på allt från väggar, golv och tak till möbler. På 1600-talsgården Kulla viskar historien i varenda vrå, och gården är varsamt renoverad i traditionellt romantisk shabby chic-stil.

Interiören har förändrats, men alla ursprungliga detaljer har bevarats

Handfat och kommod från Fired earth. Svarta, ovala speglar, Nordal.

Vedlåren har alltid stått på gården. Vitrinskåpet ovanför är överdel till ett antikt skåp köpt i Arvika.

Den stiliga gasspisen är från Falcon. På 1600-talet när huset byggdes eldade man på öppen häll med grytor hängande över.

Köksbord från Lantliv & trädgård i Bromma, och bondrokoko-stolarna hos Dahlström Torgner i Mjölby.

Runt matsalsbordet från Grönbacken interiör: stolar med rottingrygg, Frejas boning, bondrokokostolar, Dahlström Torgner, krysstolar, PB home. Lampan är antik och har en gång hängt på ett slott. Fasan, Frejas boning och grönt lerkrus, Grönbacken interiör.

Det vita porslinet och keramiken i huset kommer från Frejas boning, Lustfyllt, antikmässor och loppis.

Barnsängen är en antik resesäng som kan fällas ihop. Hängande vid sängen, vintagekläder från olika loppisar. Överkastet, ett antikt franskt brudlakan från en mässa, liksom mattan i petit point.

Det doftar friskt av sommargrönska och pion på Kulla. Den anrika 1600-talsgården ligger inbäddad bland skog och hagar, långt ute på landsbygden i Närke.

Åse Bäckström besökte Kulla första gången 1993. Hon och sönerna letade efter ett hus på landet och blev erbjudna att hyra gården av bruket. Synen som mötte dem då var sorglig. Golven var täckta med gamla korkmattor som bitvis var murkna och i taket hängde spännväv på svaj. Åse tänkte att detta går bara inte, men hon fick inte gården ur tankarna, och hennes lidelse för gamla hus avgjorde saken. Hon flyttade först in som hyresgäst men 1998 köpte hon loss gården av bruket.

Kulla byggdes runt år 1689. Det var då ett parhus som användes som bostäder för smeder. Många detaljer är bevarade från husets begynnelse, bland  annat den gamla bakugnen i köket. Boytan på mangårdsbyggnaden är 350 kvadratmeter. Till gården hör också bland annat ett gästhus, kontor, verkstad, poolhus, bastu och växthus.

Interiören har förändrats under Åses år på gården, men alla ursprungliga detaljer har bevarats. De vackra gamla golven har renoverats varsamt för att få tillbaka sitt originalutseende. Murbänkar och kakelugnar finns kvar. Timmerväggarna har renoverats och målats, liksom golv och snickerier, och golvet i hallen har fått vackra rutor.

Köket är platsbyggt med trästommar och infällda pärlspontsluckor enligt gammal tradition. Intill köket har Åse byggt en stor glasveranda som fungerar som matsal när de är många runt bordet. Det är nästan alltid fullt hus på Kulla och alla i familjen är glada i matlagning och bakning. Rummet har fått ett tegelgolv för att bryta av mot de övriga trägolven.

Andra våningen som från början var en oinredd råvind har byggts om till två sovrum, ett stort allrum, klädkammare och toalett.

Det mesta har gjorts av Åse själv, med hjälp av sönerna och lokala hantverkare.

Inredningen köper Åse på resor kors och tvärs. Eftersom hon på 90-talet drev en av Sveriges första inredningsbutiker i gammaldags stil, Kullas tidlösa ting, är hon något av en sakletare.

– Om jag bestämmer mig för att försöka hitta ett par gamla franska stolar så dyker det upp ett helt gäng gamla franska stolar. De liksom bara ramlar över mig, säger Åse och ler. Månaden senare kanske jag tänker mig ett gammalt skåp och då dyker det med största sannolikhet upp fem vackra skåp från olika håll.

Kärleken till gamla hus, antikviteter och inredning är medfödd, hävdar hon. Att inreda och pyssla ger henne positiv energi och sinnesro.

– Tyvärr medför det att jag ändrar och gör om mitt hem alldeles för ofta. I alla fall om man ser det ur ett ekonomiskt perspektiv. Men det är så det är, jag kan inte bara luta mig tillbaka när projekten är klara och se huset som färdigt. Jag är en rastlös själ. Men familjen är det som betyder allra mest. Hennes fem barnbarn ger livet mening, och mycket av hennes skapande handlar om att ordna det mysigt för familjen. Kulla har blivit en plats för gemenskap och umgänge. I det fullt utrustade gästhuset kan sönerna och deras familjer bo och rå sig själva.

Åse älskar sitt Kulla och våndas inför det faktum att hon som alla andra blir äldre. Hon har dessutom ett tufft arbete som delägare och administrativ chef på sönernas familjeföretag. Det är ett tungt arbete att förvalta en gammal gård av denna storlek och den ligger långt bort från stan, jobbet, sönerna. Men Åse tror att det kommer lösa sig till det bästa. Kulla har sin egen vilja och är en bestämd gammal gård. Hon kommer att visa dem vägen.

Foto och text: Jenny Tidemo