Oavsett om man tycker att Palace of Versailles, paret David och Jackie Siegels nyproducerade bostadsdröm, är ett skamlöst exempel på överdåd eller inte, så väcker det uppseendeväckande bygget känslor.

The real queen of Versailles. Så kallar sig Jaqueline Siegel, socitetsdam, före detta Miss Florida och sedan 2004 projektledare för sitt och maken David Siegels livsprojekt: Palace of Versailles, det största privata bostadshuset i Usa.

palace_versaille1

Bildkälla

Versailles, denna arkitektoniska symbol över nyrikedom är så överdådig och överdriven på så många sätt. Rent storleksmässigt är residenset med sina 8000 kvadratmeter boyta nästan dubbelt så stort som Globen, och en och en halv gånger större än Vita Huset.

Att paret Siegel älskar den franska 1700-talsstilen råder inget tvivel om, inspirationen till palatset har man hämtat från Slottet i Versailles och de två översta våningarna från det amerikanska och nyproducerade Hotel Paris Las Vegas. Glaspyramiden från Louvren finns som en pikant detalj på en av uteplatserna, och referenser till Operahuset i Paris finns representerad interiört.

Själva huset ligger på en enorm sjötomt i Orlando, Florida ett stenkast från Disney World. Värt att notera är att i huset finns (såklart) en utsiktsplats där man varje kväll kan se fyrverkerierna från nämnda nöjesfält.

Miljardärsfamilj

David Siegel är affärsmannen som med sin time share-business, blod, svett och förmodligen en och annan tår har lyckats jobba ihop en svindlande stor summa sprillans nya pengar. Men bredvid varje framgångsrik man står som bekant även en framgångsrik kvinna, och bredvid David Siegel står hans äkta maka Jackie, därtill åtta gemensamma barn (äldsta dottern Victoria gick dock tragiskt bort i somras, mer om det längre fram), samt ett entourage med ett trettiotal anställda.

palace_versaille3

Bildkälla

Första spadtaget på Versailles togs 2004 och tvärt emot vad många tror så var målet egentligen inte att bli det största privata bostadshuset i riket, utan det var något som bara hände.

– Jag ville ha en bowlinghall, då ville han ha ett spa, och så håller det på, säger Jackie i en intervju med Arizona Daily Star, och plötsligt så var vi uppe i 8000 kvadratmeter, fortsätter hon.

Men allt är inte bara guld och gröna skogar, inte ens i en miljardärsfamilj. 2008 blev ett kämpigt år för Mr Siegel, finanskris och likviditetsproblem gjorde att husbygget fick ta en paus och det var oklart om de ens skulle ro projektet i hamn. 2009 försökte de sälja det halvfärdiga huset till ett utropspris på 600 miljoner kronor, men få var intresserade. 2013 redde dock ekonomin upp sig och Siegel kunde fortsätta sina utsvävningar i byggbranschen.

palace_versaille5

Bildkälla

Mycket vill ha mer

Jackie är inte helt nöjd med bara 8000 kvadratmeter.

– Saken är den att jag önskar att vi kunde bygga ännu större, jag har så många inredningsidéer som det inte finns plats för, svarar hon i en intervju med Arizona Daily Star.

För inredningsintresserade är de både herr och fru Siegel. David drömmer om att möblera hela huset med samma typ av möbler som franske kungen Ludvig XIV möblerade sitt slott med. Och Jackie berättar om planerna för det äkta parets enorma svit på 400 (!) kvadratmeter. En rund säng på en rund plattform ska det vara, en jacuzzi, hans och hennes dusch, samt en extra dusch placerad någonstans i mitten om man skulle få för sig att duscha tillsammans (eftersom det är för långt att gå mellan hans och hennes).

Alla dörrar och fönster i huset är tillverkade av den på grund av skövling sista omgången äkta brasiliansk mahogny, och mängder av kinesisk marmor har flugits in. Sammantaget uppgår enbart mahogny- och marmorkostnaden på 74 miljoner kronor.

Antal rum (hur många är det nu egentligen?)

Googlar man Palace of Versailles hittar man lika många uppgifter på antal rum som man får träffar på Versailles, men vi kan enas om att det är många.

Inte ens Mrs Siegel har full koll. På frågan om hur många sovrum de har svarar hon tveksamt.

– Jag har faktiskt aldrig räknat, så jag har ingen aning, vilket känns hemskt att säga. Om jag får gissa så runt 15? Jag vet dock att vi har 30 badrum, dessa har jag räknat vid något tillfälle.

Och vem kan klandra henne. Sovrummen är ju inte det enda att hålla reda på.

Enligt uppgift rymmer palatset inte 15, utan allt som allt 13 sovrum, 10 kök och 30 badrum.Vidare finns två bowlinghallar (en för vuxna och en för barn), en inomhusrink för antingen rullskridskor eller vanliga skridskor, en inomhuspool och tre utomhuspooler (kan inte låta bli att undra varför man nöjt sig med bara en inomhuspool ändå), arcadspelrum, en biosalong med sittplatser i två våningar med en balkong inspirerad från Operahuset i Paris, ett enormt gym med spa och yogastudio.

Hänger ni med? Vi är inte klara än. Vinkällare med plats för minst 20 000 flaskor (trots att pappa Siegel säger att han inte ens gillar vin), hiss mellan våningarna och en enorm sal med plats för 1000 gäster. Utomhus hittar vi förutom de tre poolerna, två tennisbanor, en baseballplan, anlagda engelska trädgårdar och garage för minst 20 bilar.

Dålig eller god smak?

Det är omöjligt att inte komma in på frågan huruvida Versailles är ett exempel på god eller dålig smak. Men stilpoliserna är säkra på sin sak och hymlar inte det minsta med sin åsikt kring bygget som kallas både pråligt och barockt, för att inte tala om vilken skamlös excess i överdåd, ja, Palace of Versailles är helt enkelt själva sinnebilden för dålig smak skanderas det upprört i kör.

palace_versaille_hall

Bildkälla

Och ju mer omgivningen hetsar upp sig kring det smaklösa överdådet, menar paret Siegel att de bara lever sin dröm, ”Allt det vi drömmer om vill vi lägga på detta hus”, som Mr Siegel själv uttrycker det. Och drömmer man om 8000 kvadratmeter nyproducerad fransk 1700-tals-arkitektur med onyx och ametistbeströdda golv, och dessutom har budget för det, ja vad bryr man sig då om huruvida pk-eliten kraxar om dålig smak?

palace_versaille4

Bildkälla

Och som för att knyta ihop säcken kring det här med drottningen av Versailles. Man skulle kunna säga att Jaqueline Siegel likt den franska drottningen Marie Antoinette som offrades i giljotinen för sitt skamlöst överflödiga leverne, i vissa ögon också kan betraktas som en symbol för de privilegierade klassernas slöseri. Dock inte i lika hög grad på de underprivilegierades bekostnad som det franska originalet. Men ändå. Det är säkert många som skulle hålla med även om det.

Men en tragedi och ett offer finns dock kopplat till historien om paret Siegel och deras Versailles. Äldsta dottern Victoria, 18, slutade sitt liv den 6 juni förra året efter en överdos av smärtstillande och antidepressiva tabletter. Varken Jackie eller David har satt sin fot i Palace of Versailles efter det.

Slutnotan för Versailles som beräknas stå klart i år kommer hamna på närmare 900 miljoner kronor. Oklart dock om familjen Siegel någonsin kommer flytta in i sitt drömhem, residenset ligger listat hos ninehomes.com, för 100 000 000 dollar (ca 850 miljoner svenska kronor). Här kan vi också läsa att Jackie trots allt räknade fel när det kom till antal badrum. 25 badrum, varken mer eller mindre finns i Versailles Lake Butler Mansion by David Siegel, som huset tituleras på mäklarsidan.

Källor: tucson.com, curbed.com, wikipedia.com, wikipedia.com, ninehomes.com, time.com, harvardmagazine.com

cecilia-ohrn-byline2

Historien om Jayne Mansfields Pink Palace – inreddes för 11 miljoner