Snyggt & smart på få kvadrat – kika in på Josefinas 35 välplanerade kvm

Två krav: Ett område hon gillade och en liten men ändå ”vuxen” lägenhet. Och visst lyckades Josefina! Kika in på 35 välplanerade kvadratmeter.

G

öteborgstjejen Josefina Källberg landade i huvudstaden efter studier i ekonomi och marknadsföring. Jobb hade hon, nu skulle hon bara gå iland med bostad också. Som nyexaminerad är budgeten aningen begränsad. Hon gick grundligt tillväga och ställde två krav: Hon måste gilla kvarteren, och även om ekonomin bara tillät en liten lya skulle den ändå rymma bra kök, gott om förvaring och kännas ”vuxen”. Studentboende var hon klar med.

compact living valplanerad lagenhet svart kok ikea.jpg

Öppningen med dubbeldörrar mellan kök och vardagsrum skapar härlig kontakt mellan rummen. Svart kök från Ikea.

compact living valplanerad lagenhet sang kudde svenskt tenn
Compact living valplanerad lagenhet tavelvagg.jpg

Grådis heter väggfärgen från Alcro. De två fåtöljerna i grön manchester kommer från NK och bär namnet Lilla Eva. Spotlight från Flos.

– Jag gillar Vasastan, det är ett lugnt område. Nu bor jag mittemellan Odenplan och Hagaparken. I en liten lägenhet där alla komponenter finns på plats. Helt perfekt, säger Josefina.

Enrummaren ligger på femte våningen i ett hus från 1914. Trots att den bara är 35 kvadratmeter ryms ändå allt som behövs för att göra ett boende till ett hem. Och detaljerna som skänker det lilla extra: plankgolv i original som målats ljusa, spröjsade fönster och enkla takrosetter. Takhöjden på 3,10 meter bidrar förstås till rymden. Liksom de höga fönstren som släpper in mycket ljus.

– Jag tyckte om vyn från hallen rakt in köket direkt. Och att lägenheten inte är avstyckad utan känns genuin. Jag har bott in mig, renoverat långsamt och ändrat mycket, men det fina plankgolvet har jag inte rört.

Compact living valplanerad lagenhet fatolj spegel.jpg

Intill fåtöljen Lilla Eva står paret Eames plaststol Dax, en snygg krock.

Compact living valplanerad lagenhet bokhylla.jpg

De nyinsatta dubbeldörrarna öppnar upp mellan kök och vardagsrum. Lampa, Gubi. Stolar, Kartell.

Compact living valplanerad lagenhet svart kok ikea 2.jpg

Väggen i köket är målad i Alcrofärgen Fajans.

Compact living valplanerad lagenhet stilleben svart kok tekanna.jpg

På köksbänken Rörstrandvas, arvegods, EM-termos från Stelton och tekanna från Bredemeijer.

Compact living valplanerad lagenhet matplats svart kok.jpg

Det gamla pelarbordet kommer från familjens sommarhus, och med iläggsskiva kan man sitta sex personer här. Lampa, Gubi, vas från Housedoctor. Två Kartellstolar, den med armstöd är ett loppisfynd. Gardinlängd, Himla.

Vita väggar fick bli grå, även taket har målats i samma grå ton. De vita inslagen står golv och garderobsväggar för. För att öppna upp mellan kök och vardagsrum/sovrum satte hon in dubbeldörrar.

– Öppningen gjorde att det blev en mer social känsla här hemma. Jag kan lägga i en skiva i bordet och då kan vi sitta sex personer i köket. Jag gillar att ha kompisar på middag.

Att möblera smart på få kvadrat är alltid en utmaning. Det ska finnas plats för säng, matplats och umgänge. Och ändå inte kantra åt det övermöblerade hållet. Hur tänkte då Josefina?

– Jag valde bort soffa. Först hade jag en, men tillsammans med sängen såg det inte klokt ut. Två stora möbler i ett litet rum, nej det går bort. Nu står min mormors gamla NK-fåtöljer Lilla Eva av Kerstin Hörlin-Holmquist framför fönstret. Så nätta och fina, i grönt manchestertyg som färgklickar i det grå.

Teven har Josefina också sålt. Det är på datorn det händer ändå. Eftersom köksbänken är hela tre meter lång har hon lyckats få in både disk- och tvättmaskin där. Det förenklar livet. En garderob i hallen och fyra i det kombinerade sov- och vardagsrummet gör att hon inte behöver sakna plats för kläder, skor och städattiraljer.

Compact living valplanerad lagenhet tapet hall.jpg

Hallväggen är tapetserad med Hexagon, Cole & son. Stol av Børge Mogensen, skor från ATP atelier.

Compact living valplanerad lagenhet portratt josefina.jpg

Josefina Källberg hemma i sin ombonade enrummare i Vasastan i Stockholm.

Inredningsmässigt blandar hon gärna in lite nytt bland kärt arvegods. Som en Gubilampa över matbordet – som har stått i familjens sommarhus i Bohuslän. En Le Klint-skärm på Carl Malmstens golvlampa Staken. Dessutom kryddar Josefina med inköp från sina resor. Hennes stora surfintresse har tagit henne till bland annat Bali, Sri Lanka och Costa Rica.

– Jag stortrivs här, med ljuset, lugnet och alla trevliga grannar. Men det är klart, får jag drömma så skulle ett litet torp eller kolonilott sitta fint som kontrast till livet i stan.

Följ Josefina på instagram @josefinakallberg.

Av: MYRICA BERGQVIST
Text: CECILIA VON MENTZER
Foto: PATRIC JOHANSSON

Ur Sköna hem nr 10 2018

Läs mer:

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil

Underbar lägenhet som tar compact living till en helt ny nivå (missa inte sängen!)