Att lyckas med det lilla boendet kan vara en utmaning. Daniellas sekelskiftestvåa om 43 smarta kvadratmeter bjuder på fin balans mellan dramatik, dekadens – och en gnutta återhållsamhet. Och väl utnyttjade hörn för att skapa harmoni.

D

et som fick Daniella att redan innan visningen bestämma sig för att hennes nya hem skulle finnas i det här huset – en ståtlig byggnad i jugendstil från 1912 mitt på Kungsholmen i Stockholm – var skylten som skymtade fram om man skamlöst pressade näsan mot foajéns glasdörrar: ”E L Lagström Choklad och Konfektyrer”.
Hade byggnaden varit god nog att inhysa choklad och konfektyrer, skulle den även vara god nog åt Daniella – en 34-årig aspirerande författare med första boken nyss ivägskickad till förlagen.
– En sådan miljö måste ju bära på en del trevliga minnen och generera en positiv atmosfär, tänkte jag. Och det kan behövas när man sitter med skrivkramp och förbannar sig själv, säger Daniella.

Compact living vardagsrum soffbord blommor skåp

Foto: Anne Nyblaeus

Klassiska howardsoffan från Mio och soffborden Three set table från Ruth & Joanna, ramas in av mjuka ullmattan Entrance i färgen True greige från Layered.

Compact living soffbord stilleben blommor guld
fönster med zebrarandiga gardiner och svart lampa

Det generösa fönstret med sin djupa fönstersmyg ramas in av tungt fodrade veckbandsgardiner i tyget Shadows från G P & J Baker.

Compact living hall tavla zebramatta

Till den mjuka färgskalan gör sig svartvita grafiska tryck perfekt, detta från Society 6 står lutat mot väggen. Sammetsstolen med ram i borstad mässing från BVN design upptäckte Daniella på Sofias instagramkonto @tretowdeco, och blev handlöst förälskad.

 

Nöjd har hon all anledning att vara i sin smakfullt inredda tvåa, där hon nu, efter flera år som redaktör i London, bor och arbetar sedan en tid tillbaka. Det var först när hon flyttade in med endast en resväska full av pennor och ett gigantiskt antikt skåp, ”som rymmer alla städartiklar man kan tänka sig, en tv och 31 fårfioler” som hon upptäckte det ovanliga lugn som rådde i den 43 kvadratmeter stora tvåan. Märkligt nog, den ligger trots allt på en av Kungsholmens mest trafikerade gator. – Lägenheten är varm och tyst. Atmosfären är underbar: inspirerande, upplyftande och välkomnande. Mycket av det är nog min inredares förtjänst.

Det är siden, sammet, tofsar, fjädrar och en smula cirkus som gäller.

grå sänggavel i sovrum med rosa överkast och kuddar speglar

Sovrummet är vilsamt och ­inbjudande, med en generös säng och vackra blickfång.

Compact living blommor bukett sideboard lampa

Snittblommorna tar upp färgen i överkast och lampskärm. Det antika pelarbordet är inropat på auktion och ommålat i svart högblank snickerifärg. ­Lampfoten i mässing från ­Oscar & Clothilde.

sovrum med qviltat överkast, kuddar och zebra matta
stilleben med askar lampa och fjäder

Minnesvärda småprylar förvaras i stilfulla lackaskar från Oi soi oi. Dimrosa plymer ger den rätta boudoirkänslan.

Inredaren, Sofia B Tretow, hittade Daniella på ­Instagram.
– Jag behövde proffshjälp för att skapa en plats där jag kunde få vara helt i min egen bubbla och bara skriva. Inredning
påverkar mig otroligt mycket, och en ful och oharmonisk miljö gör mig obalanserad.
Lägenheten fick en sammanhållen färgskala, lyxiga textilier och en varsamt uttänkt harmoni mellan olika material och mönster. Väggarna är vilsamt vita. Möbelvalen är klassiska med moderna inslag för kontrastens skull. Stilen är sparsmakad – men absolut inte minimalistisk.

– Här råder en maximalistisk balans. Inget spartanskt här inte; det är siden, sammet, tofsar, fjädrar och en smula cirkus med tältrandiga kuddar som gäller. Både Sofia och jag är anhängare av ”more is more”, men skillnaden mellan oss är att Sofia vet när det räcker. Hon förstod att jag behövde en balanserad kombination av dekadens, dramatik och återhållsamhet.

vitt modernt kök med vitt kakel

Köket är nybyggt och kommer från Ikea. Den strama framtoningen lättas upp av en zebrafäll från Zara home. I förgrunden skymtar det snidade lejonhuvud som är karaktäristiskt för baljfåtöljer. Denna är nutida och kommer från Oscar & Clothilde.

stilleben i kök med vitlök karaff och växt

Trots att lägenheten ytmässigt inte är så stor har den inretts för att utnyttja alla ytor. Djupa fönstersmygar kan bli ”tänkarhörn” för författaren. Och all inredning går att flytta mellan rum, den kommer ändå att passa.
– Om jag fastnar i skrivprocessen ändrar jag nämligen gärna i min omgivning för att skaka igång kreativiteten. Nu kan jag få ett nytt sammanhang och ombyte utan att behöva köpa nytt. Det känns bra att tillämpa återbruk, säger Daniella.
Så snart hon har spikat storyline för nästa bok planerar hon att måla om.
– Jag vet redan att huvudpersonen kommer att bo här, i en sekelskiftestvåa på Kungsholmen som förr rymde mängder med choklad.

Arr: SOFIA TRETOW
Text: HANNA OSCARIA
Foto: ANNE NYBLAEUS

Ur Sköna hem nr 10, 2018

Läs mer:

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil

Underbar lägenhet som tar compact living till en helt ny nivå (missa inte sängen!)

Prenumeration banner SKH_1200x628 (1)