Foto: Johan Carlson

Somrig skärgårdsvilla med drömmigt poolliv och sköna naturmaterial

Villan vid vattnet är en sommardröm. Och inte bara under det ljusa halvåret, då de stora fönstren bjuder in omgivningens grönska. Den ljusa paletten och naturliga materialvalen skapar i skärgårdshuset en permanent semesterkänsla.

Vardagsrummets generösa glaspartier från golv till tak skapar känslan av att rummets volym innefattar även naturen utanför. I sovrummet somnar man till stjärnklar himmel och vaknar med en vidunderlig utsikt över havet. Annika och Pehr Marklund bor spektakulärt i ett arkitektritat drömhus på Resarö i Stockholms skärgård.

– Jo, det är ett häftigt hus och vi kunde inte vara mer nöjda, säger Annika.

Tomten sluttar en aning så poolens placering var självklar. Tillsammans med bostadshuset, poolhuset och växterna ramar poolen in uteplatsen som rymmer soffor och fåtöljer, matplats och solsängar för ryggläge vid poolen.
Ett rymligt vardagsrum ger generös golvyta som gör det möjligt att möblera mitt i rummet och frigöra väggar. Det kan man behöva för att ge plats åt konst, skåp eller sidobord. Soffbord, fåtöljer och soffan Ledigt liv, kommer från Allinwood, divanen från Slettvoll.

Annika och Pehr har rötterna i Malå i Norrlands inland, hon är sprungen ur en släkt som arbetat inom träindustrin, Annika är tredje generationen. För 25 år sedan startade hon inredningsföretaget Allinwood. Maken Pehr är ekonom och hans arbete tog familjen till Bryssel. I familjen finns också en dotter på 19 år.

– I Bryssel gick jag som lärling hos en möbelrenoverare. Det var då alla bitar föll på plats och jag insåg att jag ville hålla på med trä och förena det med design.

Linjespel, glasblänk och nivåskillnader. Tavlan fick paret Marklund av vännen och konstnären Nils Arvidsson. Motivet är hämtat från bastun vid Skellefteälven och Tuvan, en västerbottensgård som Annika och Pehr sålde hösten 2017.
En modern variant av himmelssäng är kuben i ask från Allinwood. Bakom sängens huvudända är badrummet placerat, och intill ligger Annika och Pehrs dress­ingroom.
Från sovrummet går man in i badrummet utan att passera några dörrar. Fönstrens placering runt om badrummet ger maximalt ljusinsläpp utan insyn.

Sedan dess har Annika varit med och för företaget skapat fem olika möbelserier som alla kännetecknas av det enkla, rena och funktionella. Annika inreder just nu Holiday club i Åre, Villa Björnrike i Vemdalen och Södertuna slott.

Till Resarö kom familjen för tio år sedan. De hade vänner på ön och hade firat flera midsomrar här. Egentligen hade de tänkt köpa tomt och bygga nytt, men så kom det 290 kvadratmeter stora huset ut på marknaden och pockade på. Annika och Pehr slog till. Läget är magnifikt, huset ligger högt med utsikt över fjärden och här följer man årstidernas skiftningar genom höga panoramafönster.

I sovrummet somnar man till stjärnklar himmel och vaknar med en vidunderlig utsikt över havet

På bottenvåningen finns kök, badrum, tvättstuga, gästrum och det enorma vardagsrummet som är inrett i sköna naturmaterial, trä, ljust linne, keramik och mycket vitt. Favoritfärgen grönt bryter av. Vardagsrummet nås via några trappsteg från hallen – en nivåskillnad som ger dynamik. Loungemöblerna ramas in av en gigantisk sisalmatta.

Vinkelköket från danska Invita är tillverkat av brunbetsad ek. Klocka från PB home, matbord och stolar från Allinwoods serie Ledigt liv.
Matplats med grön utsikt. Matbord och stolar från Allinwood. Taklampa från Tierlantijn, matta av hampa från Tine K home. Glas och bringare från Ikea, vas Äng från Klong.

I det stora och inbjudande köket vittnar mängden kokböcker om att här bor matlagningsintresserade personer. Pehr är den som gillar att koppla av med matlagning.

På golvet på bottenvåningen ligger ett oljat betonggolv med värmeslingor. På övervåningen finns parets sovrum, innanför det ett stort badrum och två mindre sovrum. I stället för trappräcken avskiljs trappan och balkongen på övervåningen med glas. Det bidrar till den härliga ljusduschen som hela huset liksom dränks i.

– Jag känner mig lugn och harmonisk här. Jag jobbar mycket på gehör när jag skapar inredningar och känner direkt när saker inte fungerar. Här finns inget som skaver.

Varma, soliga sommar-dagar sitter man behagligt vid swimmingpoolens

kant eller på den trappa

som leder ner i vattnet.

Växthuset beställdes som en

byggsats av Hasselfors garden och har gott om plats för odling och förvaring av krukor och redskap.

Annika och Pehr har byggt pool, poolhus, växthus och nya terrasser runt om villan. När det svenska sommarvädret tillåter hänger de gärna utomhus och bjuder in till fest.

LÄS MER: Inredningsparet från Husdrömmar visar upp sin senaste huspärla!

– Vi har en lägenhet i Nice sedan många år tillbaka. Livet där nere har satt sina spår, så vi tog med oss en liten del av vårt Frankrike hit till Sverige i form av sydeuropeiska växter. Asien är ett favoritresmål som ligger oss varmt om hjärtat. Det rena och enkla uttrycket i material och formspråk tilltalar oss där. Därför blev trädgården en blandning av Frankrike och Asien.

Av PER WENNBERG Text CECILIA VON MENTZER Foto JOHAN CARLSON

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!