Foto: Carina Olander

Spiraltrappa och fantastisk rymd i drömhuset med öppen vy över skånska fälten

Högt i tak och luftiga, välkomnande rum i en ombonat jordnära stil. När Yvette och Anders Lindell byggde sitt stenhus i Skåne var det umgänget med familj och vänner som styrde deras val. Här skulle det vara lätt att vara gästfri och finnas plats för många.

Barnen var utflugna och Yvette och Anders Lindell såg ingen riktig poäng i att bo kvar på sina trehundra kvadratmeter som varit så härliga att ha när de fyllts av stojande barn och deras kompisar. Dessutom hade de fått mer än nog av att klippa gräs och ständigt underhålla den stora trädgårdstomten. Men Allerum, den mysiga lilla byn utanför Helsingborg, ville de inte gärna lämna. 

– Eftersom vi levt här i många år med djurlivet, grönskan och naturen tätt inpå ville vi försöka hitta något här, och gärna med någon granne i närheten så man kunde låna socker om det skulle behövas, säger Yvette. 

Yvette och Anders började drömma om att bygga ännu ett nytt hus. Nu när det bara var de två hemma ville de skapa ett hem utifrån sina egna behov så som de såg ut just nu. Högst på önskelistan stod luftighet och mycket plats för umgänge. Till skillnad från deras gamla hus som hade varit indelat i många rum – praktiskt när man är en stor familj – ville de nu ha öppen planlösning och stora ytor att vara tillsammans på med vänner och familj. Däremot behövdes det ju bara ett enda sovrum. För övernattande gäster ville de ha ett separat litet hus bredvid. 

Innan vi flyttade från vårt stora hus bestämde vi att vi ville börja om helt så vi sålde av i princip allt vi hade där

Yvette och Anders tillbringade alltmer tid med att lusläsa huskataloger i jakten på ett hus i sin smak, något som visade sig vara allt annat än lätt eftersom de flesta modellerna hade en planlösning som var gjord för familjer, ingen hade den typen av luftighet och stora rum som Yvette och Anders sökte. Men när det gällde själva byggplatsen ramlade Anders en dag faktiskt bara över en perfekt plats när han var ute för att träffa en kund i arbetet som byggare. En till synes bortglömd hörntomt med öppen vy över fälten i två riktningar låg där och verkade liksom bara vänta. 

Runt Yvettes och Anders mycket rustika matbord från PB Home vill man sitta länge och mysa i de stoppade stolarna. I det stora, ljusa kombinerade köket och vardagsrummet i deras nybyggda hus trivs även växterna som blivit härligt stora. De högsmala taklamporna från Lene Bjerre understryker takhöjden. Foto: Carina Olander
Yvette Lindell med sheltietiken Lexie. Foto: Carina Olander
Yvette och Anders både arbetar och tillbringar fritiden tillsammans med sina vuxna barn och deras familjer – inte sällan i det fina stenhuset i Allerum. Foto: Carina Olander
Köksön är en av favoritplatserna. Här tycker både vuxna och barn om att samlas, laga mat och vara tillsammans. Köket är ett HTH-kök, lampan över ön är från House Doctor/Soluppgången. Foto: Carina Olander

– Efter lite efterforskning visade det sig att ägaren hade haft tomten stående tom i många år, sedan han flyttat utomlands. Dessutom var han en gammal poolkund till Anders så det gick till sist att övertala honom att sälja tomten till oss, berättar Yvette. 

Nu började en rolig period. Då Anders och Yvette hade haft svårt att hitta ett kataloghus som passade dem vände de sig i stället till en arkitekt som Yvette läst ett reportage om och vars hus hon tyckt mycket om. De mötte arkitekten, Heidi Mikalsen, på tomten för att få en bra gemensam känsla för husets placering och omgivning. 

– Heidi tog bilder och filmade och sedan satte vi oss och pratade om våra önskemål och vi visade upp alla sparade magasinsurklipp, moodboards, idéer och annat. 

– Processen till färdigt förslag tog sedan ett bra tag, men till sist fick vi ett utkast i form av en 3D-film med möblerade rum som kändes helt rätt. 

Eftersom både Yvette och Anders dagligen arbetar med hus, inredning och byggen kom det naturligt för dem att se på sin flytt och även inredningen av det nya huset med ganska osentimentala ögon, som ett kul projekt. 

Huset blev nästan ännu bättre än vad vi hade förväntat oss

– Innan vi flyttade från vårt stora hus bestämde vi att vi ville börja om helt så vi sålde av i princip allt vi hade där. Vi annonserade på Blocket, på Facebook, via auktionskammare med mera. Sedan köpte vi nytt utifrån de nya behoven. Och med en egen inredningsbutik är det ju sällan svårt att hitta detaljer till hemmet! säger Yvette. 

När Yvette beskriver stilen de var ute efter kommer ord som ”annorlunda”, ”mysigt”, ”luftigt” och ”trevligt”. 

– Jag tror vi kan säga att vi är nöjda med nästan allt, huset blev nog nästan ännu bättre än förväntat. 

Men som alltid när man bygger nytt blev det några kompromisser att leva med, till exempel när det gäller vad som ska ligga i vilket väderstreck. 

Yvette och Anders ville ha stora fönster och utsikt i vardagsrummet men då hamnade uteplatsen utanför sovrummet och det gick inte att ändra på. 

– Vi har också en matplats ute som vi inte kan använda så mycket eftersom den skånska blåsten ofta gör det svårt. Nu funderar vi på att göra någon typ av inglasning – vi får se hur det blir. 

Huset har en fantastisk rymd tack vare att det är öppet upp i nock. Nästan all inredning i hemmet kommer från Soluppgången, butiken som Yvette driver tillsammans med sin dotter och sin svärdotter. Foto: Carina Olander
Husets enda sovrum går som resten av hemmet i mjuka naturtoner. Den fina sänggaveln har Yvette gjort själv, den smala bänken är från Snowdrops Copenhagen. Foto: Carina Olander
Från badrummet har man direktkontakt med innergården och poolen, en smart och praktisk detalj i planlösningen. Foto: Carina Olander
Gästhuset erbjuder besökarna skönt compact living, bekvämt med gott om förvaring och med poolen som vy utanför glasdörrarna. Foto: Carina Olander

Det enda Yvette definitivt skulle göra annorlunda nästa gång är att sätta in öppningsbara fönster i sovrummet. Att kunna lufta under varma sommarnätter hade varit värdefullt. Det de är allra mest nöjda med är nog rymden. Och det är också alltid den som nya gäster först kommenterar. 

– Vi är också supernöjda med den mysiga innergården som bildats mellan huset, gästhuset och förrådet. Det är något vi verkligen kan tacka arkitekten för. Vi hade aldrig kommit på att lägga gästhuset mot gatan på det sättet. Nu har vi en insynsskyddad oas där inne. 

Även utemiljön var något som Yvette och Anders tänkte igenom noggrant. Nu, efter alla år med jättetomt och enorma gräsmattor, skulle det bli litet och lättskött. Stenplattor och trädäck utgör trädgårdens golv – inte ett grässtrå syns till. Insprängt finns rabatter, träd, en liten damm med porlande vatten och en mosaikklädd pool, kanske ett måste när husets herre är poolspecialist. För en mjukare känsla har de också jobbat med mycket utomhusbelysning, något som skapar liv och skuggspel och gör trädgården extra vacker även så här års. 

Så hur blev det, tar de det lugnare nu, i sitt lättskötta hem utan en trädgård som pockar? När man frågar Yvette vad de helst gör en ledig dag hemma så ler hon stort och säger att en ledig dag, det har de aldrig. 

– Nej, vi är ju egenföretagare som håller på med sådant vi tycker om så vi jobbar alltid… Och vi älskar att greja och renovera, så under det senaste året har vi också totalrenoverat en sommarstuga som vi köpte sommaren 2019. Och med vår kreativitet så hittar vi alltid något i hemmet som ska göras om eller fixas. Det kan man inte ändra på, det är liksom vår hobby!

Ur Lantliv nr 1 2021

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!