Här börjar julen redan vid första advent. Då ställs pyntet fram i röda stugan på Selaön i Mälaren. Det får sedan vara kvar till tjugondag Knut – allt för att kunna njuta så länge som möjligt.

Elden sprakar välkomnande i vardagsrummet och en semiantik rosenkelim hjälper till att värma upp det vita. Soffor från Ikea och filtar och soffbord, Jerners rum. På bokhögen står en kvist i den lilla ekollonvasen från Svenskt tenn. Ljusstakarna intill kakelugnen är franska ooch nytillverkade.

jerner-08

Foto: Fotograf Lina Östling

Huset, bastant med fina proportioner och spröjsade fönster, är ett av byns äldsta. Grunden är från 1700-talet, och andra våningen påbyggd århundradet efter, då huset sannolikt också flyttades till sin nuvarande plats.

jerner-20

Foto: Fotograf Lina Östling

Julgranen har sin plats i vardagsrummet på övervåningen och har klätts med gamla julgransprydnader och levande ljus.

Köksbänken är platsbyggd och bredvid står en stor skänk från slutet av 1800-talet som innehåller glas, porslin, betstick och mycket mer. Blomkruka från Gysinge. Franskt krus med amaryllis.

Bocken har sin plats i köket och skvallrar om juletid, tillsammans med granris, halmpynt, apelsiner och ljusstaken i fönstret. Stålstolarna från Jerners rum, har försetts med värmande fårskinn. Skänken är 1880-tal liksom målningen ovanför. Taklampa Semi, formgavs 1968 och tillverkas idag av Gubi.

jerner-21

Foto: Fotograf Lina Östling

Amaryllis är julens pampigaste julblomma, med sina dignande klockor.

Julevangeliet, Lukas berättelse om Jesu födelse är en av linnetrycket på väggen. På det lilla avlastningsbordet i köket står gamla redskap  som fortfrande används.

jerner-32

Foto: Fotograf Lina Östling

Lantlig stjärna av halm. 

jerner-27

Foto: Fotograf Lina Östling

I sovrummet är väggarna tapetserade med lumppapp. Tavla med hästmotiv, från Jerners rum liksom överkastet och bords-lampan.

Julstjärnan från Watt & veke lyser lika inbjudande ute som inne i fönstret.

Granen lyser i sin  tunna ute i trädgården. På dörrarna till gästhus och ladugård hänger dekorativa kransar.

Ljuslyktor och granris i en kruka hälsar gästerna välkomna redan i trädgården.

Publicerad i Sköna hem nr 14, 2014.

Inspirerad? Läs också:

10 sista minuten-tips som höjer julstämningen direkt

Slå in en julklapp på 12 sekunder – så här trodde du aldrig man kunde göra!

Vik en servettgran till julens dukning – jättefint och jättelätt