Foto: Mark Scott /GAP INTERIORS

Stilrent svartvitt hem med klassisk design hos Emma

Med inspirerade lån, utvalda antikfynd och spridda färgklickar i det svartvita har Emma skapat ett hem som gör intryck.

Med envishet och målmedvetenhet kommer man långt. Påhittighet, näsa för fynd och lite extra tid till skänks skadar förstås inte heller. 

Så var det för Emma Coyle och Al Byrnes när de kom över ett nästan osäljbart hus billigt – tidigare uppdelat i två trånga lägenheter – och omvandlade det till ett smakfullt hem.

Köket har ett fantastiskt mosaik-golv – lägg märke till mönstersättningen under matbordet! – och de många fönstren och verandadörrarna gör att hela köket fylls med ljus. Foto: Mark Scott /GAP INTERIORS

Huset ligger i Ranelagh som är en förort till Dublin och påminner om många andra irländska flervåningshus från den edwardianska eran vid 1900-talets första decennium.

Paret gjorde mycket av arbetet bakom omvandlingen på egen hand. Tack vare att Al just sålt sitt företag hade han en del tid att lägga på renoveringen.

Jag brukar plåta det jag gillar och sedan be någon att tillverka det åt mig
Vardagsrummet är inrett i grafiskt svart och vitt, med välfyllda bokhyllor och en värmande brasa i den vackra gamla eldstaden blir intrycket mysigt ombonat. Foto: Mark Scott /GAP INTERIORS

Mycket av den ursprungliga planlösningen behölls men man återställde huset till ett enda hem genom att ta bort ovanvåningens kök från tiden då huset var uppdelat i två lägenheter. Originalköket på bottenvåningen har i sin tur uppdaterats och utökats med cirka 40 kvadratmetrar. Ett verkligt lyckokast! Emma gjorde designen själv och lät sedan en arkitekt kontrollera och godkänna planen.

– Vi samarbetade med en fantastisk byggare och tog bara in extra hjälp när det behövdes, berättar Emma.

Magnetlist för knivarna och krokar för köksutensilierna ger restaurangkökskänsla – både snyggt och praktiskt. Foto: Mark Scott / GAP INTERIORS

Varje rum i huset har lite av sin egen personlighet och stil. Det är tydligt att Emma känner kärlek till en mängd olika designperioder och gärna kombinerar dem på sitt eget vis.

Det kan absolut vara värt att lägga lite extra pengar på enstaka unika föremål som verkligen gör intryck och stor skillnad
Skön sammet i soffa och kuddar mjukar upp i det sobert färgsatta vardagsrummet. Foto: Mark Scott /GAP INTERIORS
Köket går i vitt och grått men har lekfulla inslag av gröna färgklickar som verkligen poppar. Foto: Mark Scott / GAP INTERIORS

Paletten är överlag vit, grå och svart men här och var hittar man lekfulla inslag av färg. Emma skapar också gärna effekt genom att låta någon lite mer speciell möbel få en mer framträdande plats.

Inspiration finner hon lite varstans och hon kopierar gärna när hon ser något hon tycker om.

– Jag brukar plåta det jag gillar och sedan be någon att tillverka det åt mig.

Klassisk god design kommer alltid att se bra ut
”För mig är det de personliga sakerna, som fotografierna, böckerna och konsten som verkligen skapar ett hem”, säger Emma. Byrån med pärlemorintarsia bildar ett fint stilleben med svartvitt tema. Foto: Mark Scott / GAP INTERIORS/
I gästrummet har Emma omvandlat släta, vita garderobsdörrar med hjälp av speglar. ”Speglar tillför så mycket, de reflekterar ljuset och får små rum att upplevas som större än de är.” Foto: Mark Scott / GAP INTERIORS

En ihärdig attityd som bland annat resulterat i de härliga spröjsade fönstren och dörrarna i det – numera – ljusa köket.

– Jag hade egentligen först tänkt mig lite mer industriella glasdörrar men de var alldeles för dyra. Så såg jag vackra spröjsade glasdörrar på ett hotell i Dublin och bad vår byggare att göra något liknande, säger Emma.

”Spegeltricket” har använts även i badrummet för att skapa djup och rymd. Foto: Mark Scott / GAP INTERIORS
”Med enstaka fantastiska antikviteter kan man blanda upp med enklare och billigare föremål utan att man sabbar rummets look”, tipsar Emma. Foto: Mark Scott / GAP INTERIORS

Emma ger gärna gamla möbler en ny look och målar ofta om loppisfynd. Hon blandar antikviteter med enklare och billigare prylar från exempelvis Ikea.

– Det kan absolut vara värt att lägga lite extra pengar på enstaka unika föremål som verkligen gör intryck och stor skillnad. Men mitt främsta råd är att skynda långsamt och undvika det som är alltför trendigt. Klassisk god design kommer alltid att se bra ut.

Text: Gap Interiors

Ur Sköna hem nr 3 2020.

LÄS MER: Antikt och moderna klassiker i drömhus i Sydney

LÄS MER: Så blev 1800-talsgården i Australien ett riktigt drömhem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Sköna hem + 4 rödvinsglas från Iittala. Köp nu!