Stilsäkert hemma hos stylisten Jennifer Jansch

Möbler från Ikea blandas med industrilampor och kinesisk inredning. Hemma hos familjen Jansch är stilen träffsäker och lagom crazy.

Den 237 kvadratmeter stora 1920- talsvåningen nära Humlegården i Stockholm, där stylisten Jennifer Jansch med familj bor, bjuder på en upptäcktsfärd full av intryck. Minst sagt. Alice skulle känna sig lika hemma här som i Underlandet, samtidigt som ett gäng internationella jetset-människor säkert också skulle trivas som fisken i vattnet. Hela hemmet genomsyras av stilfull kreativitet, och Jennifer är själv bubblande entusiastisk över, och oförställt nyförälskad i, det senast tagna steget i förädlingen av den snart hundra år gamla sällskapsvåningen: köket.

– Vad tycker du? Ärligt? Är det inte ett av de finaste kök du sett!

Jennifer inreder med hjärtat, och älskar detaljer.

– Jag tittar inte så mycket på hur andra gör, utan jag blir kär i olika föremål. Ett efter ett. Och eftersom jag tydligen har en speciell stil så gifter sig sakerna sedan väldigt bra med varandra när de kommer på plats hemma, säger Jennifer.

Hon köper hellre gammalt än nytt, och gillar saker med personlighet.

– Att köpa saker begagnat är en miljöprincip. Dessutom är det bättre kvalitet och billigare pris. Att handla på auktion är väldigt rakt, på så sätt att jag vet att jag betalar rätt pris, just då. Om jag köper något som någon annan också budar på, betyder det att någon annan också vill ha det. Så rimligtvis kan jag sedan sälja det för ungefär samma pris. Tradera, Blocket och alla auktionshus som finns är otroligt bra, säger Jennifer. 

Viktigast är att hemmet är lätt att leva i, och att det är tillåtande.

– Det är också en fördel att köpa saker som inte är särskilt dyra på auktion, går någonting sönder så är det inte hela världen.

Jennifers och maken Mikael Jansch tre döttrar Celeste, Margaux och Caprice får gärna ta hem kompisar och leka loss. 

– Vi har inget hemma som man behöver vara särskilt rädd om. Celeste och hennes kompisar brukar anordna ”modefotograferingar” med sina kompisar. De använder alla mina kläder och skor, och allt mitt smink. Det är precis så jag vill att det ska vara!

När familjen flyttade hit var lägenheten rätt bedagad, men alla ytliga skavanker gick att fräscha upp, och de för Jennifer viktiga originaldetaljerna fanns kvar liksom hemmets ursprungliga planlösning. 

– Jag sänder ofta en tacksamhetens tanke till arkitekten som ritat den här lägenheten, för planlösningen är fantastisk. Tyvärr görs inte lägenheter på det här viset längre. Framförallt finns det stora garderober – de är som små rum. Så man har verkligen tänkt på förvaring, säger Jennifer.

– Sedan finns det gott om sällskapsutrymmen eftersom det är en representationsvåning. Det är upplagt så att man kan stänga in till ”tjänstedelen” och cirkulera i ”finrummen”, där det också finns en toalett för gäster. Och jag tycker att det är skamligt att förstöra gamla våningar genom att riva ut och ändra 
i planlösningen. 

Allra mest tycker Jennifer om de vackra fönstren som vetter ut mot gatan. 

– I dag är det finare att bo högt upp, men då, kring 1920, var det här husets paradvåning och därför satte man in de rundade fönstren med spröjs. När solen ligger på blir det mönster på väggarna. Det är otroligt vackert.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!