Foto: Emma Mattsson 0733 899559

Sunkig jaktstuga blev sagohus!

Sandra Foster har förvandlat en sunkig gammal jaktstuga i amerikanska Catskillsbergen till en viktoriansk prinsessdröm miniatyr.

Det skulle kunna var en lekstugekopia av ett sydstatspalats i New Orleans berömda Garden district. Men det är en före detta jaktstuga i Catskills i nordöstra USA.

Foto: Emma Mattsson 0733 899559

Med betoning på före detta. Förvandlingen började när Sandra Foster, 42, och hennes tio år äldre man Todd för några år sedan köpte ett stycke mark uppe i de djupa skogarna i delstaten New York. Här fanns en ranglig jaktstuga i slitet trä och ett risigt trailerhus dekorerat med amerikanska flaggan. I den senare byggnaden bor nu den skäggige hönsfarmaren Todd, till storleken jämförbar med brunbjörnarna som lurar i skogarna runt omkring. Medan Sandra, storlek ”petite”, försörjer familjen genom att varje vecka pendla mellan Catskills och kamrersjobbet i New York. Några barn finns inte, men väl höns, fasaner, två små malteserhundar, en dobermann och en labrador. 

Det är lika lätt att gissa att de stora hundarna är Todds som att det vita sagohuset är Sandras. Hur fick hon idén att förvandla en inrökt jaktstuga till ett sagopalats?

– Jag har alltid drömt om att bo i ett stort viktorianskt hus på landet, men det kommer vi aldrig ha råd med. Så det är här jag har fått leva ut mina inredningsdrömmar.

Foto: Emma Mattsson 0733 899559

När hon var liten bodde hon i ett fint hus på Long Island, men familjen vräktes när faderns radiostation gick i putten. Sådana minnen kan förklara en del prinsessdrömmar.

Under ett stort lövträd, på en kulle i skogen invid en porlande bäck, står huset på cirka 10 kvadratmeter. Från 1940-talet och framåt fungerade det som övernattningsstuga för traktens jägare. Tills Sandra kom. Hon skulle aldrig ha drömt om att övernatta där, så nedgånget var det. Utan några egentliga snickartalanger, men med desto mer vilja och fantasi, drog hon igång en total ombyggnad. Och hon gjorde jobbet själv, inklusive lövsågad snickarglädje. När Sandrastormen dragit fram var ­stomme och sovloft det enda ursprungliga som fanns kvar. 

Foto: Emma Mattsson 0733 899559

– Många blir förvånade när de hör att jag gjort allt själv. Visst är jag liten och tunn, men samtidigt stark och envis. Jag gav mig helt enkelt tusan på att förverkliga min dröm. 

De gamla fönstren med handblåst glas och verandadörren hittade hon i en byggnadsvårdsbutik. Huset fick nya brädor på utsidan, nya innerväggar, grönt plåttak och pelarveranda. Allt målades i vitt. Och när grovjobbet var klart fyllde hon stugan med saker i shabby romantic-stil. 

– Jag hade en väldigt liten budget och fick leta i secondhandbutiker, på loppmarknader och på nätet. Det svåra var att hitta saker som både var vackra och små nog att rymmas i huset. Jag ville ha det romantiskt, ljust och sagoaktigt. 

I dag har stugan kristallkronor hängande från taket och spetsgardiner släpande i golvet. Här finns spetsdraperade möbler, utsirade speglar och konsoler, blommig Limoges-servis och ett überromantiskt sovloft med tyllhimmel och bolster.

Fast det är inte här Sandra brukar sova. Stegen upp till prinsessängen skulle knappast hålla för Todd.

– Dessutom har jag varken värme eller rinnande vatten, så jag sover mest i trailer-huset. Här sitter jag och pysslar, och ibland äter vi middag eller tar ett glas vin på verandan. Men under vinterhalvåret är det för kallt för att vara här alls.

Foto: Emma Mattsson 0733 899559

Sandra tar sig snabbt till stugan, över en bäck och uppför en skogsslänt. Och kanske skulle det vara lite läskigt att sova här ensam med björn och prärievarg strykande runt knuten.

– Vatten och värme klarar jag mig utan, men jag skulle gärna ha en öppen spis. Jag har stommen till en antik eldstad men än så länge saknar huset skorsten. Mitt nästa projekt är en rosenträdgård i engelsk stil, och den tänker jag anlägga själv.

– Men min verkliga dröm är att hitta ett jobb här uppe och slippa åka till New York. Här i skogen mår jag som bäst, det vore så fint att få träffa Todd och hundarna varje dag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!