Josef Frank ritade Sveriges första funkishus

Josef Franks funkisvillor, Villa Claëson, Villa Carlsten, Villa Seth, Villa Låftman och Villa Wehtje ritades mellan 1927 och 1936. Villorna är belägna i Falsterbo och anses som Sveriges första funkisvillor.

Villa Claëson var det första av de fem sommarhus som Josef Frank ritade, och som uppfördes i Falsterbo mellan 1927 och 1936. Villan stod färdigt 1927 och var beställd av Josef Franks svåger och svägerska, Axel och Signhild Claëson.

Det andra huset, Villa Carlsten, ett rosa trähus med fyra rum, byggdes åt familjen Carlsten 1927.

Villa Seth och Villa Låftman är små och välplanerade sommarvillor, dessa stod färdiga 1934.

Villa Wehtje är den största av de fem funkishusen, vilka räknas som Sveriges första funkishus.

Villa Wehtje som stod klar 1936 och anses som ett mästerverk i funktionalism. I entréhallen möts man av typiska funkisdetaljer som det storta runda fönstret och det schackrutiga golvet.

I den stora trädgården finns bland annat en en japansk trädgård och en lekstuga, även den ritad av Josef Frank.

På andra sidan gatan ligger Villa Claëson, vilken ur arkitekturhistoriskt perspektiv är Falsterbos mest intressanta byggnad. Dock ansågs den mycket ful när den stod klar 1927.

Det speciella med villan är hytten på taket och att villan är klädd med tegel. En rund trappa sträcker sig genom hela huset, ända upp till hytten och terassen på taket med öppen spis och havsutsikt.

På det nedre planet finns sällskapsdel med vardagsrum, matsal, kök och serveringsgång med platsbyggda serveringsskåp bevarade. Fyra sovrum finns varav ett master bedroom med ett intilliggande badrum.

Funktionalism, till vardags kallat "funkis", är en stil inom arkitektur och design som formades under 1920- och 30-talet. Fokus låg på funktion, till skillnad från tidigare epoker där utsmyckningen var viktigast. De nya husen fick släta, ljusa, oftast putsade och odekorerade fasader, platta tak och geometriska formerer som kuber, rätblock och cylindrar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!