Ett vilt blommande fotokonstverk har fått ge färg åt kuddar och detaljer i den för övrigt neutralt färgsatta våningen. Effektfullt, var ordet!

P

ia Holmqvist deltog för några år sedan i en av Sköna hems inredningskurser. Hon ville bättra på sina kunskaper och få verktyg att använda i sitt arbete med inredning och förädling av lägenheter. Kursledare var inredningsarkitekten Ulrica Hansson, och henne tog Pia kontakt med igen när det var dags för henne och maken Lars att skaffa ett andra boende i Stockholm. Paret åker ofta till huvudstaden både på arbetsuppdrag och för att hälsa på sina vuxna barn. Nu hade de hittat en härlig fyrarumslägenhet i ett sekelskifteshus i Vasastan och ville ha Ulricas hjälp med att arbeta fram färgsättning och en möbleringsplan.

En tidlöst klassisk stil,
kryddad med inslag av art deco
och etniska detaljer

Den stora tavlan över soffan i vardagsrummet fick bli utgångspunkten. Rummen är neutralt färgsatta ton i ton, och hemmets accentfärger är hämtade från tavlan, ett fotokonstverk av Isabelle Menin, från Lumas i London.

sköna hem inredningskurser hem vardagsrum tavlor puff matta färgsättning kuddar

Foto: Pernilla Hed

Tavlan till vänster har inspirerat till hemmets färgklickar. Här plockar kuddarna från Chamois och Louise Roe upp färgerna i det stora fotokonst-verket av Isabelle Menin. Vita soffor och zebramönstrad sittpuff från Slettvoll. Den generöst tilltagna mattan ligger som en bricka under soff­gruppen, vilket ger ett välinrett och välkomnande intryck. Notera även gardin­hängningen i fönstrens ytterkant, och ända från taket – ett sätt att få fönstren att kännas större.

sköna hem inredningskurser hem vardagsrum tavlor färgsättning

Foto: Pernilla Hed

sköna hem inredningskurser hem hall sidobord lampa

Foto: Pernilla Hed

Gyllene detaljer sätter guldkant på hallen. Sideboard, Frejas boning, bordslampa, Posh living och lampetter från Odhners Böhlmarks. En måttbeställd spegel är klistrad på väggen, vilket förstorar intrycket i hallen och bidrar med ökat ljus.

sköna hem inredningskurser hem hall

Foto: Pernilla Hed

Snickeridetaljer som socklar, lister och den gamla hatthyllan i hallen är vitmålade i fin kontrast till de grå väggarna.

Pia hade först fallit för det färgstarka motivet när hon såg en version av den i en tidning, men hon lyckades sedan inte få tag på den. När Lars så var i London fick han plötsligt syn på tavlan, i ett skyltfönster.

– Vi skeppade hem tavlan till Stockholm. Och som tur var gick den precis att få uppför trapporna, med bara fem centimeter tillgodo, säger Pia.

sköna hem inredningskurser hem sovrum sänggavel hotellkänsla

Foto: Pernilla Hed

Mycket textilier ger ett ombonat intryck i sovrummet. Även här bidrar den ljusa, väl tilltagna mattan till den lyxiga känslan. Sängkläder, Mille notti, pläd, Kamelo, kimono, Soft rebels.

sköna hem inredningskurser hem vitt kök matplats

Foto: Pernilla Hed

Köket är ljust och fräscht med liggande vitt kakel med fasad kant och fast inredning från HTH. Köksbord från Dis, stolar från Ikea, lampa Artwood.

sköna hem inredningskurser hem skrivbord hemmakontor

Foto: Pernilla Hed

Med undantag för den iögonfallande tavlan eftersträvar Pia och Lars en tidlöst klassisk stil de kryddar med inslag av art deco och etniska detaljer. En sorts stilbrott Ulrica gärna förespråkar för att miljön inte ska kännas platt.

Belysningen är också viktig, och efter konsultation med
Ulrica föll valet på led-ljus. Lister med led-ljus placerades som indirekt ljus och diffus allmänbelysning i vardagsrummet. Även övriga armaturer i lägenheten fick led-ljus – något som sänker elkostnaderna och dessutom inte påverkar miljön på samma sätt som traditionella ljuskällor gör.

sköna hem inredningskurser hem ltapet badrum

Foto: Pernilla Hed

Gästtoaletten pryds av tapeten Cheetah från amerikanska Thibaut. Tavla, Vanilla fly, gäst­handdukar, Craft collective.

sköna hem inredningskurser hem litet badrum

Foto: Pernilla Hed

Badrummet är ganska litet så material och färger är valda för att få det att kännas rymligare. Detaljer i trä skänker värme åt den i övrigt kalla färgskalan med glasmosaik från Italien och rostfritt stål. Träpall från Muubs och handdukar, Craft collective.

I hallen placerade Ulrica måttbeställda speglar som fästes direkt på väggen, utan ram, och gör att hallen känns bredare och reflekterar det naturliga ljuset från kök och arbetsrum.

De luftiga rummen, med bevarade stuckaturer och takrosetter, klär i sin nya moderna inramning i klassiskt snitt – det har blivit ett andra hem där Pia och Lars känner sig riktigt hemma.

Av: Annika Kampmann & Ulrica Hansson
Foto: Pernilla Hed

Ur Sköna hem nr 2, 2019

Läs mer:

Drömhem sobert stylat med 1900-talets designklassiker

Djursholmsvillan är som klippt ur en scen i The great Gatsby, titta in!

Villan har renoverats med återskapad romantik & ljuvliga badrum, titta in!