200 kvadratmeter, utsikt i alla väderstreck, i två plan, med härlig grönska och flera sittgrupper. Det här är en terrass utöver det vanliga.

L

eija Graf och hennes man Åke Hellstedt har verkligen tagit sitt älskade Marbella och Medelhavet hit till centrala Stockholm. Mitt på Östermalm ligger denna spektakulära terrass helt utan insyn. Den tillhör parets penthouse och är nästan dubbelt så stor som själva boytan.

– Vi älskar vår terrass, och så fort solen börjar visa sig och värmer lite hänger vi här ute. Det är inte så dumt att man hela tiden kan välja mellan solljus eller skugga. Vi har ju inrett flera olika uteplatser här uppe. Utrymmet finns ju, säger Leija med ett skratt.

På taket finns matdel med grill och plats för tio personer runt bordet

soffa-pergola-terass-penthouse

Foto: Anne Nyblaeus

Pergolan på den övre terrassen används gärna och ofta. Här sitter man skyddad för vind och kyla – eller för all del också stekande värme. Glasdörrarna kan öppnas och stängas efter behov. Markistak, Persienn-kompaniet, utemöbler från Classic garden.

tva-vaningar-trappracke-trad-terass-penthouse

Foto: Anne Nyblaeus

Rönnsumaken, från Ulf Nordfjell, ger skugga och silar solljuset fint. I bakgrunden syns trappräcket till den övre terrassen. Det avlånga fönstret vänt mot köket.

Möblerna är valda med omsorg och kan stå ute året om. En pergola med glasväggar används när det är lite kyligare, vi ska ju inte sticka under stol med att svenska somrar kan vara, hm… ombytliga vädermässigt.

Möblerna är valda med omsorg, för att kunna stå ute året runt

– Då är det skönt att sitta skyddat därinne, vi har skapat en vardagsrumskänsla i pergolan med stor, oöm soffa och mycket kuddar och plädar.

parasoll-grill-sittgrupp-terass-penthouse

Foto: Anne Nyblaeus

Från övre terrassen blickar man mot den nedres moderna uteplats. Det stora parasollet ger effektivt skydd, från Persiennkompaniet. Gruppen med barstolarna kommer från Classic garden. Sittgrupp och gunga från Kettal.

olivtrad-stenar-porslin-rosa-duk-terass-penthouse

Foto: Anne Nyblaeus

Uppdukat med ost och vin. Runda stenar håller duken på plats om vinden friskar i. Olivträd från Floristkompaniet.

Men utöver de många sittgrupperna – somliga med parasoll, andra utan – finns här uppe på taket också matdel med grill och plats för tio personer runt bordet.

Leija tycker att det är viktigt att uteplatserna har tåliga möbler, men ändå känns ombonade. Som vardagsrum utomhus.

Här bor man lika skyddat som Karlsson på taket, med strålande vy över Östermalms takåsar

stengolv-utemobler-korgmobler-utevaxter-kuddar-terass-penthouse

Foto: Anne Nyblaeus

Kuddar i folkloristisk stil känns varmt och vänligt. Korgmöbler från Newport.

stengolv-beige-soffa-bla-kuddar-filtar-utsik-kyrka-terass-penthouse

Foto: Anne Nyblaeus

Ingen insyn alls, bara makalös utsikt mot Hedvig Eleonora och Östermalms många vackra tak. Soffa, bord, fåtöljer och matta från Kettal. Plädar och kuddar, Mood.

– Växter gör också mycket. Vi har tre rönnsumak som ger viss skugga men som också silar solljuset väldigt vackert. Olivträden trivs också här, säger Leija.

Publicerad i Sköna hem nr 5, 2019

Missa inte att kika in i våningen som tillhör denna fantastiska terass: Våning med magisk terass och bastu högt över takåsarna

Läs mer:

Hattstugan på skånska östkusten – sommarhuset med sagolik insida

Hemma hos konstnären Caroline Tamm står dubbelsängen i burspråket

Moln och maxade fjädrar – spana in årets trendigaste tapeter 2019

_________________________________________

20 hetaste trendfärgerna 2019!

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.
SE ALLA HÄR!
ny kollektion från Caparol by sköna hem 2019

Foto: Martin Cederblad