Timmerhuset av återvunnet trä – lantlig lyx på Australiens landsbygd

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Michaels och Frans moderna variant av timmerhus ligger vykortspittoreskt högst upp på en kulle, med Australiens vidsträckta landskap vid fötterna. Huset är byggt i trä, interiören stundtals asketisk. Här sätts storstadspulsen på välbehövlig paus och lugnet tar över.

Ämnen i artikel:

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Lågmäld arkitektur i samklang med naturen.

För Michael Robertson och Fran Derham är det unika lanthemmet de skapat i delstaten Victoria i Australien, en viktig del av deras gemensamma liv. Livsresan de gör tillsammans började på sätt och vis lite i ”fel” ände, fast det blev helt rätt ändå.

– Michael har alltid hyllat sättet han växte upp på, i en lantlig miljö med stora ytor att röra sig på, och mycket frihet. Han har alltid önskat sig detsamma åt sina egna barn, så han började leta efter ett lantställe långt innan vi var gifta eller barn ens var påtänkta, berättar Fran. 2011 hittade han den här platsen i Victoria, en och en halv timme från vårt hem i Melbourne, och allt föll på plats.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Matplats och vardagsrum med den platsbyggda murstocken i betong och öppen spis från franska Cheminées Philippe. Matbord från Weylandts flankerat av läderklädda stolar, West elm.

Att komma hit är som att dyka ner i havet, all stress sköljs bort

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Vardagsrummet med den platsbyggda murstocken i betong och öppen spis från franska Cheminées Philippe. Matta, Armadillo, trästol från Weylandts, bord från Butlers. Väggarna är klädda med återbrukad douglasgran som Fran och Michael räddat från olika projekt runt Melbourne. Svarta spotlights, Lighting collective.

– Två år senare friade han till mig, på en kostig i hällregn. Det var egentligen menat att ske intill en av de vackra dammarna på tomten, men ovädret kom över oss så han valde att köra på, där och då, säger Fran och skrattar.

De första åren, innan sonen Woodrow och lillasyster Quinn var födda, bodde paret i en husvagn på tomten. Men hos Michael, som själv jobbar i byggbranschen, började tankarna om att bygga något eget så sakteliga ta form i konkreta idéer. Till en början kretsade planerna kring att bygga en enkel timmerstuga, men efter att vännen och arkitekten Nick Byrne börjat bolla idéer med dem, lyfte projektet till något mycket större.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Plats för paus. Porslin från Andrei Davidoff, trädgårdens torkade växter och en mugg av återbrukad metall.

– Nick är känd för att föredra raka linjer och anslående skulpturala inslag i sina projekt. Vi gick igång på det han såg framför sig, men gav huset en lite mer rustik edge med hjälp av återvunnet, grovhugget timmer, säger Fran.

LÄS OCKSÅ: Se arkitektens designparadis (på en klippa fyrtio meter över havet!)

Bygget pågick under två långa år, delvis på grund av det tidskrävande arbetet att hitta precis rätt material. Interiören är minutiöst välarbetad, vilket inte varit helt lätt med tanke på att trä är ett levande material. Läget gör dessutom att huset är extremt utsatt för väder och vind. Mörkt eukalyptusträ och tålig Silvertop-ask, typiska australiska träslag, gör utsida och altan beständiga och vackert patinerade. Insidans trägolv är borstat och oljat, och sammansatt av både ljusa och mörka träslag för att få en levande effekt. Till dörrar, karmar och väggar valde Fran och Michael att använda återbrukad, importerad douglasgran.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

De svarta stålmöblerna på uteplatsen passar väl ihop med den rustika exteriören. Olivträdet är planterat i en snyggt sliten soptunna från Fossil vintage.

Eukalyptusträ och ask gör utsida och altan beständiga och vackert patinerade

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Köket har byggts av lokala hantverkare med inspiration från engelska förlagor. Gasspis från Falcon. Blandare från Consolidated brass. Läderhandtag, Made measure. Keramik, Andrei Davidoff. Lampor i läder, specialbeställda från Lighting collective.

– Frånsett Australiens ursprungsfolk kommer alla i det här landet någon annanstans ifrån! På samma sätt har allt i vårt hus kommit till med inspiration och material från andra länder och kulturer. Den öppna spisen är fransk, douglasgranen amerikansk och köket är inspirerat av traditionella engelska kök, säger Fran, som när själva huset till sist stod färdigt kunde förverkliga det hon föresatt sig med inredningen.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Badrum med klinker i blå kalksten, och gröna kakelplattor från Eco outdoor. Badkar och handfat, naturalstonebathfactory.com, och kranar i oborstad mässing från Consolidated brass.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Här är naturen ett konstverk. Utsikten kan beundras, länge länge.

– Kontrasten i det sofistikerade möblemanget lyfter husets rustika känsla ännu mer. Och det är otroligt hur det här stället påverkar mitt inre. Att komma hit är som att dyka ner i havet, all stress sköljs bort. Och, ursäkta uttrycket, i ett hus byggt helt i trä sover man verkligen som en stock. 

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Sovrummet har sängbord i betong från storie.com. Sänglampor, West elm, papperslampa Sybella court lanterns, plädar och kuddfodral, Bemboka.

Vi gav huset en lite mer rustik edge med hjälp av återvunnet, grovhugget timmer

Foto: Lisa Cohen/Living inside

På trädäcket kan man ta en utedusch i det galvaniserade badkaret från Fossil vintage. Blandare från Consolidated brass.

Inredningsanalys: "Ta i trä"

Träets stilla skönhet spelar huvudrollen i hemmet på den australiska landsbygden. Färgskalan är återhållen, i gengäld får man massor av materialkänsla.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

En orgie i trä– men en härlig materialmix långt ifrån gillestugornas gullackade furu.

1. Trä ute, trä inne 

Som synes går det utmärkt att blanda olika träslag. Grovt återbruksträ i balkar och stommar kontrasterar mot väggarnas och takens välhyvlade lena virke, nästan renons på kvisthål. Därtill inredning i olika träoch korgmaterial. Varmt och levande.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Köket har byggts av lokala hantverkare med inspiration från engelska förlagor.

2. Levande ytor 

Utöver naturfärgat trä och skinn har hemmet en mycket begränsad färgskala i olika gråtoner. Det upplevs inte det minsta stelt eller kyligt tack vare träets värme och de många levande ytorna: buckligt kökskakel, kuddar i grovt tyg med sömmarna utåt, lampor i naturgarvat läder, kran i anlupen mässing... Dualitbrödrosten sticker verkligen ut som hemmets enda högblanka inslag.

Foto: Lisa Cohen/Living inside

Gästrummet är lika enkelt som vackert inrett. Marockansk matta och vintagestol i safarimodell.

3. Rör om i grytan 

Mattan är marockansk, de vackra ljuslyktorna japanska. Ändå präglas interiören av en närmast skandinavisk enkelhet. Stilen blir bara ännu tydligare om man stör den lite.

Ur Sköna hem nr 7 2019, prenumerera på Sköna hem

Av: Kurt G Stapelfeldt Översättning: Anna Ekdahl Foto: Lisa Cohen/Living inside Inredningsanalys av: Karolina Karlsson

 

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 300 000 andra - läs Sköna hem! Se erbjudande!