Trädgården i slänten blev till drömterrass i nivåer med ljuvlig pool

Ett hopp ner i poolen efter en stund i solstolen i bästa söderläge - ja tack! Sedan den arkitektoniskt spännande, men lättskötta terrassen byggdes till, har semester för familjen Theolin blivit "hemester".

Ett trist 1980-talshus utan riktig uteplats, med trädgård i en slänt ner mot vägen. För en utomstående är det svårt att föreställa sig så här i efterhand, men så såg det ut när Cecilia Theolin med familj köpte huset strax utanför Stockholm, och började rumstera om både in- och utvändigt. I dag är den sammanlagt 150 kvadratmeter stora terrassen, med pool och uppbyggd i olika nivåer för att fungera väl med den sluttande tomten, en central punkt för allt vad sommarliv heter.

– Barnen kan bada i timmar, särskilt om sommaren är så varm som den var 2018. Vår terrass har blivit en social plats, vänner på spontanbesök tar med sig mat och kommer förbi. På sommaren äter vi sällan inomhus, är vädret dåligt sitter vi i stället på "frukostbalkongen" på husets kortsida, berättar Cecilia.

Stäppsalvia och olika slags gräs håller formen under en härligt lång säsong
För att följa tomtens sluttning byggdes uteplatsen i flera nivåer. Klotlönnar, som kan bli fem meter höga, har planterats i de inbyggda lådorna för att ge skugga. Solsängar och parasoll från Parasoll utemöbler. Handdukar i frotté från Dirty linen.
Från den låga vita muren reser sig växter som en skyddande barriär mot insyn. Loungesoffa och parasoll, privata Parasoll utemobler.
Den kvadratisk kudden i blått och vitt kommer från Bruka design och den våfflade pläden från Granit. Sidobordet i valnöt är pallen All wood stool från Hem.
God uppsikt över badande barn har de vuxna från både solsängarna och loungehörnan. På kortsidan ligger frukostbalkongen under tak.

Hon är inte enbart en praktiskt lagd estet, som satsat på tåliga utemöbler i teak och aluminium och en lättöverskådlig yta, utan driver även inredningsföretaget Theolin Interior & design. Hon vet vad som krävs för ett så här stort projekt.

– Vi har en rätt så liten tomt som sluttar, som vi ville utnyttja maximalt.

Vänner tar med sig mat och kommer förbi

– Bland annat ville vi avgränsa mot vägen, men att bygga en hög mur varken vill eller kan man göra hur som helst. Därför valde vi att göra en försänkt mur, så att det går att fylla upp med gröna växter på toppen. Det blir skyddat men samtidigt inte instängt, förklarar hon.

Stilen på huset anspelar på det traditionella med spröjsade glaspartier som vetter mot uteplatsen, samtidigt är linjerna raka och stilen modernt enkel och tidlös. De många växterna har Cecilia valt med stor omsorg.

Ljuslyktorna vid entrén kommer från Familjen Fogelmarck.
Den stora vasen Luft är munblåst och kommer från Fogia. Vinröd keramikvas från Aeo studio och svart vas från Kristina Stark.
Karmstolar från Parasoll utemöbler och vit bomullspläd från Hästens. Prydnadsfågel Turned penguin i trä kommer från Hem. Vedställ från Familjen Fogelmarck. Prydnadspäron av fibersten från Pottery pots.
Matgrupp Oxnö från Skargaarden. Karaff av rostfritt stål, Alessi. Keramikkruka Cloudy, 1 095 kr, Dbkd.
Linjerna är raka och stilen modernt enkel och tidlös

– Vår stora uteplats förlänger verkligen sommaren, därför är det också viktigt att planteringarna inte vissnar innan säsongen är över. Det är så lätt att plocka åt sig de där plantorna som är som vackrast i maj när man åker till plantskolan, men jag har valt perenner som är vackra även utan att blomma, och som har en lång blomningssäsong.

Olika slags gräs, lila stäppsalvia och klotlönn som planterats för att ge skugga åt den soldränkta, södervända matplatsen, är några exempel.

– Det här är vår oas, perfekt när man har tre barn och logistiken med att fara runt känns tung. Det gör inget att vi stannar hemma en dag extra.

Vill du se mer av Cecilias inredning, kika in på hemsidan theolin.se.

Ur Sköna hem nr 6, 2019

Arr: Hedvig Törneman Text: Anna Ekdahl Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER:

Veranda, pool och trädgård – se stilsäkra lägenheten med villakänsla

Somrig skärgårdsvilla med drömmigt poolliv och sköna naturmaterial

Trädäck med underbar pool – fin inspiration till sommarens uterum

 

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 8 nr av Sköna hem - få 4 rödvinsglas från iittala. Läs mer!