Juristen Reena Sarwar och hennes man köpte 20-talsvillan i Bromma utanför Stockholm 2018, där de nu bor tillsammans med sina tre barn. Det är familjens andra gemensamma hus.
Tidigare inredde jag som det förväntades av mig. Den här gången fokuserade vi i stället på sådant vi verkligen tycker om
- I vårt förra hem måste jag erkänna att jag inredde som jag tänkte att det förväntades av mig, som ett sådant hus ”skulle inredas”. Det var mycket saker från Svenskt tenn, vitrinskåp och så vidare. Men vi trivdes inte riktigt med det. Den här gången fokuserade vi i stället på sådant vi verkligen uppskattar och tycker om.
Familjen kunde flytta in förra året efter en renoveringsperiod där mycket i huset gjordes om. Planlösningen förändrades, ett rum på övervåningen togs bort för att bli en klädkammare och platsbyggda garderober byggdes till.
Det blev ett nytt badrum på övervåningen, en köksö och alla ytskikt sågs över. Reena valde en varmbeige ton som invändig väggfärg till det cirka 300 kvadratmeter stora huset.
- Jag har en livlig personlighet och bär ofta kläder med mycket färg. Just därför ville jag att vårt nya hem skulle kännas rofyllt i sin framtoning och omfamna oss med en närmast total harmoni, berättar hon.
Konsten föreställer starka, uttrycksfulla kvinnor. Min man skojar om att det handlar om mitt alter ego.
Reena har en självsäker, uttrycksfull stil och är full av uppslag.
- Men jag har svårare för att genomföra mina idéer ... Jag är väldigt intresserad av inredning men på något vis faller det sig inte naturligt för mig. Därför anlitade jag inredaren och designern Nina Kullberg som har hjälpt mig den här gången. Vi bor i samma område och kände varandra litegrann.
Reena och Nina hade ett nära samarbetade under hela processen, de pratade om husets flöde och om färger. Nina var noga med att detaljerat rita ut idéer och skicka över tyg-provet så att Reena fick känna in och möjlighet att fatta intuitiva beslut.
- Vi har försökt få in olika element i inredningen med trägolven, stenen och mässingen; det handlar om att skapa en fin balans. Inget ska dominera, utan allt ska samexistera i en skön rofylldhet.
Vi behöver inte ha en massa möbler, hellre rymd och lite avskalat så att vi har utrymme att umgås
Möblerna har valts både för att vara funktionella och för sina tydligt definierade formuttryck. De ska kunna stå för sig själva, likt konstverk. Fokus har också lagts på att de är placerade på ett inbjudande vis.
- Vi har mycket middagar och barnkalas, så det är viktigt att många kan vara tillsammans här. Vi behöver inte ha en massa möbler för det, hellre rymd och lite avskalat så att vi har utrymme att umgås. Fina mattor gör mycket för att skapa rummens känsla, de är designade av Nina Kullberg i Reenas val av färger.
- Det var jätteroligt att få vara med och formge mattorna, som är i en fantastisk kvalitet.
Modern konst har länge varit ett intresse för Reena, inte minst fotografi och abstrakt konst, och allt som hänger i huset har hon själv valt ut. Kvinnoporträtten dominerar.
- Det är starka och uttrycksfulla kvinnor. Min man brukar skoja och säga att det handlar om mitt alter ego, skrattar Reena.
Hemmet bjuder på flera ovanliga och distinkta detaljer i mässing, som skjutdörren in till köket, skåpshandtag och trappans eleganta räcke.
- Paret som bodde här tidigare lät specialtillverka dem, det är äkta hantverk. De hade uppenbarligen ett stort intresse för konst och form. Reena är inte det minsta nostalgisk när det gäller gamla hus, ”trappan behöver inte knarra för att jag ska tycka att det är charmigt”, och hon erkänner att de först var osäkra på om mässingsdetaljerna verkligen passade deras stil, och att de funderade på att kanske byta ut dem.
Nu ser jag mässingsdetaljerna som smycken i huset
- Men vi landade i att det vore synd att ta bort det som någon har lagt ner så mycket tid och tanke på, det vore nästan som att inkräkta på huset självt. Dessutom är det verkligen ovanligt att se inredning i mässing på det här viset. Nu ser jag mässingen som smycken i huset, en självklar del av balansakten som gör hemmet till vårt.
- För att summera kan jag bara säga att jag är så himla nöjd! Jag älskar att hemmet har egna lösningar som inte är plagierade rakt av.
Arr GILL RENLUND
Ur Sköna hem nr 12 2020
LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen