TV-domaren från ”Mästerkocken” visar sitt danska drömhus med wow-kök!

Hus i ljus, och med grönskan alldeles runt knuten. Välkommen in i kockens välmixade drömvilla. Hos Jakob och Ditte är köket hemmets hjärta!

Nordväst om Köpenhamn finns fortfarande rester av de gamla försvarsvallarna som byggdes på medeltiden och revs först runt 1850. I ett hundra år gammalt byggmästarhus i det natursköna området vid vallarna bor kocken, krogägaren och tv-domaren Jakob Mielcke med sin sambo Ditte och deras två barn. Han äger restaurangen Mielcke & Hurtigkarl och syns i den danska versionen av tv-succén Masterchef.

– Vi har nära in till Köpenhamn men bor mitt i naturen, det passar oss utmärkt. Vi ville att barnen skulle ha en stor trädgård att leka i. Djurlivet här är rikt, i trädgården får vi besök av ankor, gäss, harar och en och annan räv. Och huset är ljust och luftigt med en vänlig själ.

Köket kommer från Kvänum. Genomgående i hela huset ligger lutat och vitsåpat golv av Douglasgran från Dinesen.
Kockens drömkök kommer från Kvänum. Över diskbänken hänger en PH-pendel.
En sprakande braskamin värmer det skandinaviskt stilrena köket.
Att omge sig med trä känns naturligt för Jakob Mielcke. Och designklassiker som Wegners Kinastol och taklampor från Louis Poulsen sätter förstås stilen.

Huset var i gott skick när de flyttade in för ett par år sedan, men eftersom båda är passionerade matlagare stod ett nytt kök överst på önskelistan. Det blev ett Kvänumkök i ek. Och en sprillans ny vinkällare. I hall, kök och vardagsrum ligger ett gediget plankgolv från av Douglasgran från Dinesen. Golven har lutats och vitsåpats.

– Som kock och jägare vistas jag gärna i naturen, och träet finns på något vis i skandinavers DNA. Jag tycker att det känns avslappnat och behagligt att omge sig med trä.

Hela hemmet andas ljus och grönskan alldeles utanför fönstren skänker en naturlig kontakt med trädgården. På bottenvåningen finns hall, kök, vardagsrum, och liten toalett, allt binds ihop av det vackra trägolvet.

En närmast sakral stämning råder i matsalen. Det stora bordet har Jakobs gamla fysiklärare byggt till honom, runt det står fyra stolar från Gubi. Taklampor, Louis Poulsen.
Köksvitrinen är full med Jakobs samlingar från Royal Copenhagen och Bing & Grøndahl. ”Jag tror att jag har porslin så att det räcker till en middag för 100 personer” säger han.
Vid trappan står en skulptur av Bjørn Nørgaard. De inramade teckningarna har Bjørns hustru Lene Adler Petersen gjort.
Ovanför Eilsersen-soffan i vardagsrummet hänger ett konstverk som tar för sig, av Maiken Bent. Teakbordet är ett arvegods. Kuddar från Henrik Vibskov, en gammal vän till familjen Mielcke.

På övervåningen finns badrum, två barnrum och parets sovrum med fransk balkong med härlig utsikt över nejden. Det stora, inbjudande köket är hemmets hjärta. Här samlas familjen, leker, pysslar men framförallt lagar mat och bjuder in till middagar.

Inredningen är en blandning av saker som betyder något för paret, Wegners Kinastol, ett speciellt konstverk av Maiken Bent som hänger över soffan, och utvald dansk design. En modern, avslappnad skandinavisk stil.

Ett sovrum med utsikt. Familjen njuter storligen av att bo mitt i grönskan. Och ändå är det bara en kvart från centrala Köpenhamn.
I badrummet agerar en gammal tavelram spegel, platsbyggd badrumsförvaring med filtkorgar, Muuto har liknande. Tavla av Michael Kvium.
Kocken, krogägaren och tv-domaren Jakob Mielcke.

– Vi är inte särskilt genomtänkta, det är helt enkelt saker och ting vi gillar och som vi samlat på oss under åren. Vi bryr oss inte så mycket om vem som gjort möbeln eller att allt måste passa ihop. Att det är vackert och att vi tycker om det räcker. Detsamma gäller konsten, säger Jakob.

– Det bästa med huset är läget och omgivningarna. Vi har väldigt vackra solnedgångar här. Och min vinkällare förstås. Jag är i Frankrike minst en gång om året och köper vin

Foto: PERNILLE KAALUND

Textbearbetning: CECILIA VON MENTZER

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!