Utanpå är det vilket 90-talsradhus som helst – inuti har fantasin fått flöda helt

Ut med fejk och in med fantasi! Bella och Alex har med en liten budget förvandlat sitt 90-talsradhus till ett originellt älsklingshem.
Mycket av inredningen är köpt på Blocket, Bella har tränat upp förmågan att hinna först till godbitarna

Den blå manchestersoffan klickade de hem från Sweef utan att ha sett den live. "Precis så mjuk, skön och i den blå färg vi tänkt oss". Bordet, gjort för trädgården, har de byggt av träplank och en skiva av betong. Matta från Carpetvista.

"Hur fin är inte den här tyllkjolen från Mokkasin?" Vitrinskåpet från Blocket är målat med Alcrots snickerifärg, kulör grådis. Träbjörn från Superstudio, cirkus från Mokkasin och pappersfigurer från Dahls agenturer. Sonen Dylan med bästisen Stella. "Barnen vill alltid vara där vi är, så de får tälta i vardagsrummet". Tält från Granit.

När Dylan själv väljer outfit blir det antingen kostym eller Spiderman-dräkt. Här spexar han framför den ommålade Ikeaspegeln. Bokhyllan från en loppis var tidigare tallrikshylla. Målad noshörning i papp från Kreatima. Junos spjällsäng är en gammal från Ikea som Bella målat med kalkfärg. Tygdockor från Dahl agenturer, svan från Etsy och sprattelbjörn från Mokkasin.

"Kaklad vägg med öppna hyllor blev helt rätt i vårt nya kök. Vi är svaga för blå detaljer, som den superfina tillbringaren från Posh living." Vitt kakel från Bauhaus, på golvet Alcros hangarfärg i grått. Bänkskiva i ek, vitvaror och hyllplan, Ikea. Bord Öresund av Børge Mogensen, från Alex morföräldrars hem, ärvda stolar, danskt 50-tal. Tripptrappstolen har fått ny färg samt dyna av Estrid Ericsons elefanttyg. Hampamatta från Dahl agenturer och kristallkrona från Markslöjd.

"Vi har precis lagt in en heltäckningsmatta från Tarkett i sovrummet, och det blev genast mer ombonat, tyst och mysigt. Taklampan från Vita är gjord av fjädrar från gäss, stor grå bomullspläd från Edblad, som sängbord, hattaskar från Granit.

Efter en färgglad period gick vi in i en svartvit, som vi nu börjar mjuka upp med grått och blått

D

et finns inte många spår kvar efter de gamla ägarna i Bellas och Alex 1990-talsradhus i Kungsängen nordväst om Stockholm.

- Samma dag vi flyttade in rev vi ut träpaneler, allmogelister och laminatgolv. Sedan rullade hela första året på med renoveringar. Vi hade en väldigt tydlig bild av hur vi ville ha det, berättar Bella.

När Bella Hedman och Alex Meyer blev sambor köpte de först en lägenhet i Kungsängen, en tvåa som de renoverade och sålde för att kunna köpa radhuset på 90 kvm.

- Vi ville att vår son Dylan, 5 år i dag, skulle få ett eget rum, en trädgård att leka i och närhet till andra barn. Själva älskar vi naturen i Kungsängen. Under sommarhalvåret kan vi gå i badkläder ner till Lillsjön som ligger 200 meter från vårt hus.

Alex, Dylan och Bella framför radhuset i Kungsängen. "Här ska vi bygga staket, lägga nytt trädäck, ta bort markisen och byta asfalt mot plattor."

Träpaneler var upplimmade i köket och det låg laminatgolv på hela nedervåningen. Inte Bellas och Axels stil. Som sagt, allt revs ut. I köket kaklade de två väggar med vitt standardkakel från Bauhaus, och de målade golvet grått med Alcros slitstarka hangarfärg. Överskåp flyttades och allmogedörrar byttes ut mot rostfria. Bänkskåpen behölls men lackades om. Till det en ny bänkskiva i ek, och vitvaror och hyllor från Ikea.

- Det var en befrielse att få bort allt fejk, säger Alex.

- Ja, det blev så mycket schystare, precis som vi önskade. Det knallorange Smeg-kylskåpet följde med från en period då vi var lite mer färgglada av oss. Efter den färgglada perioden gick vi in i en svartvit, som vi nu börjar mjuka upp med grått och blått, säger Bella.

I duschrummet byttes plasten ut mot marockanska keramikplattor på golvet och vitt kakel på väggarna. Badrummet på övervåningen fick mattsvart golvklinker och vitt kakel uppsatt med så kallat halvförband, en halv plattas förskjutning på varje rad, och svarta fogar.

Familjesamling i trappan: Bella, Juno, Alex och Dylan.

Mycket av inredningen är köpt på Blocket, Bella har tränat upp förmågan att hinna först till godbitarna.

- Jag köper och säljer prylar på Blocket hela tiden, på så sätt får jag i princip alltid tillbaka pengarna jag har betalt. Det känns bra att grejerna lever vidare och man undviker för mycket slit och släng. En av mina passioner i livet är att förändra och göra om prylar, samtidigt som jag snabbt tröttnar på saker och då är andrahandsmarknaden en perfekt plats för mig.

Det blå, patinerade plåtskåpet i hallen, köpte Bella av en tjej som motvilligt släppte ifrån sig det.

- Jag har lovat att ringa henne om jag ska sälja det. Lika roligt som det är att göra ett kap, kan det vara att bli av med samma pryl senare. Jag går på känsla och bryr mig inte så mycket om designernamn.

En av mina passioner i livet är att förändra och göra om prylar

När insidan av huset var klar tog de tag i utsidan. Byggde en altan med pergola, utekök och snickrade egna trädgårdsmöbler. Sedan de flyttadein har de också fått dottern Juno, som delar rum med Dylan.

- Visst vore det toppen med lite större boyta och ett garager Drömmen är ett stort hus på landet, gärna ett renoveringsobjekt som vi kan sätta vår egen prägel på. Men just nu är vi jättenöjda.

- Med liten budget har vi förvandlat ett halvtrist radhus som såg ut som alla andra, till ett hem som vi älskar.

Av: Tone Rörseth & Jessica Hoffmann Foto: Karl Anderson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + produkter från Rituals för 199kr. Köp nu!