Storängen i Nacka anses som ett av Sveriges bäst bevarade villasamhällen och växte fram under några år i början av 1900-talet. Här står de stora trävillorna i nationalromantisk stil sida vid sida i den förhållandevis orörda miljön.
Flera av husen är ritade av den tidens kända arkitekter, som Ragnar Östberg, Torben Grut, Albin Brag, Ivar Callmander och Carl Westman.
Eva Halfwordsons hus är från 1904, och här har hon och hennes familj bott i över 30 år. Fortfarande i dag, när barnen är utflugna, fungerar huset och trädgården som en mötesplats för familj och släkt, inte minst vid årets olika högtider.
– Det jag älskar mest är det underbara ljusinsläppet från de stora fönstren, den höga takhöjden samt alla eldstäderna, säger hon.
I rummen bidrar växter och djur till att inredningen känns personlig.
– Ett alltför stylat hem ger ett tråkigt intryck, konstaterar Eva. Den bästa kommentaren lämnade en släkting: ”Jag ser att det är ett levande hem!”
Konsten, menar hon, är att blanda gammalt och nytt, slitet och fräscht. Det är blandningen som ger spänst!
När familjen köpte sitt hus var det klätt med eternitplattor. Dessa monterades snart ner och i dag lyser husets träfasad ljust prinsesstårtegrönt. Inomhus har samtliga rum renoverats i omgångar.
– Vi har varit noga med att varje rum ska få sin egen karaktär men ändå ska helheten hänga ihop. Den gröna färgen i hallen hittades bakom ett element … Det är roligt att förnya, men viktigt att bottna i husets villkor och förutsättningar.
Även trädgården har under årens lopp gjorts om. Här har nationalromantikens ideal varit ett riktmärke. Det var England med dess arts-and-crafts-rörelse man sneglade på.
Trädgården skulle vara en förlängning av livet i villan, och tydliga trädgårdsrum byggdes upp med hjälp av murar, klippta häckar, spaljéer och pergolor. Ibland namngavs trädgårdsrummen.
Hos Eva finns just dessa rumsligheter. I köket har en dörr tagits upp ut till trädgårdens ”matsal” och i närheten finns ”badrummet”, alltså poolen. Den har svart poolduk för att -efterlikna en damm och inte dominera så mycket. Köksträdgården och växthuset symboliserar köket.
I växthuset odlas tomater, gurka, squash och olika kryddväxter. I trädgården finns också lekrummet, en plats för krocket och andra lekar.
Eva Halfwordson och Magnus Wiström driver Sweden green house, ett företag som ritar, tillverkar och säljer växthus i trä och glas, i både modern och traditionell stil.
– Det började med min dröm om ett växthus som skulle passa vårt vackra sekelskifteshus. Med vitmålade profiler och rätt proportioner. Men hur jag än sökte fann jag inget som motsvarade mina förväntningar.
I stället lät hon bygga ett eget växthus, konstruerat av gamla växthusprofiler från en handelsträdgård.
– När mitt hus stod klart insåg jag att det var mer än bara en stor drivbänk. Jag upptäckte hur behaglig atmosfären är, hur vackert det blir med alla växter och hur gott det luktar från jord, blommor och blad.
I växthuset kan Eva och hennes familj ta ut våren i förskott och förlänga sommaren till långt in på hösten.
– Här fann jag en plats för mig själv och för mina vänner bland doftande luktärter och mogna tomater.
Av: ANNIKA KAMPMANN
Foto: MADELEINE SÖDER
Ur Sköna hem nr 2 2017
Läs mer:
Se oemotståndliga sekelskiftesvillan som fått tidlöst elegant styling
Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!
3 tips som får ditt hem att se både större och lyxigare ut