Victoria Skoglund: "Allt jag omger mig med måste vara resultatet av liv"

Sköna hems trädgårdsexpert Victoria Skoglund och maken Rikard driver sedan tio år anrika Zetas trädgård i Huddinge utanför Stockholm. Efter att först ha bott i träd­gårdsmästarbostaden byggde de eget hus – som nu börjar få lite patina.

Variation är ett tydligt motto för Victoria,

 både på jobbet och hemma i den relativt nybyggda villan bara några kilometer från jobbet. Ett hem måste få förändras utifrån hur människorna som lever i huset utvecklas och mår. Och det är viktigt att inte fastna, utan våga byta stil och bryta mönster.

– Jag tycker inte att ett hem nödvändigtvis behöver vara praktiskt. Där emot måste det vara fint och mysigt, så att man trivs. Rikard kan tycka att det ser ut som en utställning hemma hos oss, men jag gillar att ha vackra saker omkring mig.

Föga förvånande är Victorias inredningsstil inspirerad av natur och växter. Till att börja med är trädgården ljuvlig, med blommande höstanemoner, japanskt gräs, blodhägg och blodax som avger en svag men tydlig doft av smultron. Och Victoria plockar gärna in utelivet och trädgårdsrummet, inte minst om hösten. Rätt som det är har ett gammalt trädgårdsbord flyttat inomhus, tillsammans med kryddväxter som kan hålla sig vid liv ända in i november.

– Det gör att längtan inte blir så lång, resonerar hon.

»Om man låter sensommaren och hösten följa med inomhus, dröjer det bara några månader innan det blir vår igen«

Silverbägarna på matbordet kommer från Tjoff, som är en leverantör till Zetas.

– Det avgörande är att man har en kärlek till sina saker, att de ger en varm känsla inombords. Det är samma sak med växter. Ska man plantera utifrån vad som anses trendigt kan det vara svårt att veta vad man ska göra med det vackra trädet som har vuxit i trädgården i femton år. Ska man såga ned det om det plötsligt har blivit otrendigt? Det sättet att tänka är Victoria Skoglunds livsfilosofi.

– Jag har ett tydligt exempel på hur viktigt det är att låta känslan styra: När jag flyttade hemifrån fick jag en tavla av trädgårdskonstnären Helge Lundström. Den är långt ifrån trendig men min första riktiga tavla, och den symboliserar mitt steg in i vuxenvärlden. Jag tycker bara mer om den där tavlan, och känslan i den, ju äldre jag blir.

– Jag kan inte säga att jag är inredningsintresserad, och har ingen bestämd stil, men har lärt mig mycket av de kreatörer jag jobbat med. En är Jenny Ericson, tidigare dekoratör och pressansvarig på Zetas. Hon och min nuvarande högra hand, dekoratören Helen Wretman, har lärt mig vara fri i tanken och blandningen.

»Lite flärd är också betydelsefullt, om man kliver runt i blåbyxor ­dagarna i ända. Även en trädgårdsmästare kan vara fåfäng.«

Som egen företagare smälter Victorias yrkesliv ihop med det privata, vilket syns inte minst i valet av böcker som ligger i staplar på det gamla slagbordet i matrummet. I princip är det trädgårdslitteratur för hela slanten, böcker hon får som recensent för TV4. Om hon inte tillbringar sin lediga tid med att laga mat i det härliga köket ligger Victoria i sovrummet på övervåningen och läser.

– Ska man lista viktiga detaljer i ett hem så är det böcker, mat och blommor. Och barn, förstås! Nu när mina egna pojkar blivit stora har jag börjat locka in grannungarna på fika. Jag skulle inte överleva utan barn, eller människor överhuvudtaget.

Lite flärd är också betydelsefullt, menar Victoria, inte minst om man som hon kliver runt i blåbyxor dagarna i ända. Därför har hon för vana att göra härliga fredagsmiddagar, gärna med fina råvaror från favoritbutiken Erssons fisk & deli i Fruängen. Där handlar hon efter jobbet, och åker sedan hem och skrubbar naglarna rena, lagar mat och tar på sig finkläder.

– Oftast stannar vi hemma i förorten. Ett av mina favoritställen är Långbro värdshus i Fruängen, en lyxkrog med humana priser som ligger i den gamla överläkarvillan på det som en gång var mentalsjukhus, och drivs av kocken Fredrik Eriksson som alltid gör bra fisk- och skaldjursrätter.

Ett annat av hennes älsklingsställen är Chokladverkstaden på Hanna Paulis gata i Fruängen. Där tillverkas pralinerna för hand, och till favoriterna hör chokladbitar med hallonbalsamico och lime.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Sköna hem & 24 andra titlar! Se erbjudande