Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vilken inspiration! Mönster & färg så långt ögat kan nå hemma hos inredaren

Inget är en slump, allt är känsla. Setdesignern Johan Svenson vet allt om hur man inreder för att skapa upplevelser, oavsett om det handlar om hemmet i 1600-talsvåningen på Södermalm i Stockholm eller egna butiken Fablab.

Foto: Anne Nyblaeus

Han tror att det började redan när han som liten ägnade sig åt barnteater.

–  Då lärde jag mig vad rumslig gestaltning handlar om. Visst kan det ha med vackra saker att göra, men allra mest handlar det om upplevelsen, säger Johan Svenson.

I sitt yrke som inredare, stylist och setdesigner arbetar Johan med både reklam- och inredningsuppdrag.

– Mitt första jobb inom inredning var som scenografassistent på en deckarserie. Mycket har hänt sedan dess. Numera arbetar jag med alltifrån amerikanska Vogue till att jag just nu ritar en glassbar på Södermalm.

Som ett fritidsintresse driver han också sedan tre år konceptbutiken Fablab. En ren slump faktiskt, eftersom han egentligen letade kontor när han fann butikslokalen.

Många av mina saker har följt med mig länge – de är inte köpta för ett specifikt hem
Färgen på väggarna är Morning blue nr 32 från Mylands, som Johan säljer i sin butik Fablab. ”Färgen har glans 3 och en marmorputs som gör att den tål tekniskt slitage i kök och badrum.” Skåpet är från Bulthaup, ur serien B 2, ”inspirerat av hantverkare, att man enkelt ska komma åt sina verktyg och redskap”. Målning av vännen och  konstnären Scooter LaForge. Ljust mintgrön taklampa från Studio WM. Kandelaber med clownhuvud från Seletti. ”Också ett märke jag säljer i butiken.”
Färgen på väggarna är Morning blue nr 32 från Mylands, som Johan säljer i sin butik Fablab. ”Färgen har glans 3 och en marmorputs som gör att den tål tekniskt slitage i kök och badrum.” Skåpet är från Bulthaup, ur serien B 2, ”inspirerat av hantverkare, att man enkelt ska komma åt sina verktyg och redskap”. Målning av vännen och  konstnären Scooter LaForge. Ljust mintgrön taklampa från Studio WM. Kandelaber med clownhuvud från Seletti. ”Också ett märke jag säljer i butiken.” Foto: Anne Nyblaeus
I fönstret står en samling vaser. ”Varför inte?”
I fönstret står en samling vaser. ”Varför inte?” Foto: Anne Nyblaeus
Köksinredningen kommer från tyska  Bulthaup och består av lösa delar som kan kombineras på olika sätt. Kaklet är English Delft från Fired earth och är handmålat. ”Jag ville ha något som gifte sig med husets ålder, motiven är en hommage till den flamländska keramiken från 1500-talet.” Målningarna är båda av konstnären Scooter LaForge. Bulldoggen är en kakburk från Anthropologie och köptes i USA för många år sedan.
Köksinredningen kommer från tyska  Bulthaup och består av lösa delar som kan kombineras på olika sätt. Kaklet är English Delft från Fired earth och är handmålat. ”Jag ville ha något som gifte sig med husets ålder, motiven är en hommage till den flamländska keramiken från 1500-talet.” Målningarna är båda av konstnären Scooter LaForge. Bulldoggen är en kakburk från Anthropologie och köptes i USA för många år sedan. Foto: Anne Nyblaeus
I ett av köksfönstren står en samling vit keramik, bland annat apoteksurnor av Jonathan Adler. ”Jag brukar använda dem
I ett av köksfönstren står en samling vit keramik, bland annat apoteksurnor av Jonathan Adler. ”Jag brukar använda dem Foto: Anne Nyblaeus

som blomvaser.”

– Jag öppnar väl en butik då, tänkte jag, säger Johan och skrattar. Vi har öppet torsdag till söndag och jag försöker att vara där så mycket jag kan. Det är roligt att träffa folk och att vara en färgklick i kvarteret.

Johan i sin livsstilsbutik Fablab på Bondegatan 7 i Stockholm. Att han ”blev med butik” var mest en slump, nu tycker han att det är jättekul att vara en del av kvarteret och området SoFo i staden som han älskar.
Johan i sin livsstilsbutik Fablab på Bondegatan 7 i Stockholm. Att han ”blev med butik” var mest en slump, nu tycker han att det är jättekul att vara en del av kvarteret och området SoFo i staden som han älskar. Foto: Anne Nyblaeus

Här ger Johan kunderna en upplevelse han kallar för att vara ”en concierge i shoppingträsket”. Alltså, han presenterar sitt eget innehåll, Johans urval. Från parfym och lampor till textilier och tapeter, från exklusiva utländska märken – han är exempelvis ensam om att saluföra brittiska Mylands.

– Detta är Englands äldsta färgmärke, från 1884, och kunglig hovleverantör, ett häftigt märke och leverantör till både Downton Abbey och Harry Potter. Lyx i dag är att ha kunskap och att vara kreativ!

Att inreda ett hem handlar först och främst om kombinationen kreativitet och psykologi, förklarar Johan, på frågan varför en kund väljer att anlita honom?

– Man måste vara intresserad av människan. När jag tar mig an ett projekt börjar jag med att utreda vad det är som gör att man tycker om en miljö. Det handlar om mer än estetik, det kan exempelvis vara hur man vill kunna röra sig i miljön. Mycket inom inredning handlar om sådant som inte syns, men ändå påverkar och berör.

Litografi av Fredde Lanka, svensk illustratör och keramiker som gjort karriär i London. Den blårandiga kökshandduken är från Williams-Sonoma, en amerikansk butik för köksattiraljer. ”Textilier med kvalitet är så viktigt, den här kökshandduken i grovvävd bomull har följt med mig länge och är lika fin i dag …”
Litografi av Fredde Lanka, svensk illustratör och keramiker som gjort karriär i London. Den blårandiga kökshandduken är från Williams-Sonoma, en amerikansk butik för köksattiraljer. ”Textilier med kvalitet är så viktigt, den här kökshandduken i grovvävd bomull har följt med mig länge och är lika fin i dag …” Foto: Anne Nyblaeus
Den svartvita soffan är finskt 80-tal med originaltyget kvar, ett auktionsfynd. Kuddarna är Hermèssjalar i siden som Johan ropat in på auktion och låtit en sömmerska sy kuddar av. Stolen med gula sidor är gjord av lackad mdf, Bauchair. ”Den är bekväm att sitta i, men framförallt är den kul!” Baren är från NK Snickeri, köpt hos Lasette antik & design. ”Det går att snurra och stänga den med dörrar av spegelglas.” Fotografier av en amerikansk konstnär som porträtterar dragqueens.
Den svartvita soffan är finskt 80-tal med originaltyget kvar, ett auktionsfynd. Kuddarna är Hermèssjalar i siden som Johan ropat in på auktion och låtit en sömmerska sy kuddar av. Stolen med gula sidor är gjord av lackad mdf, Bauchair. ”Den är bekväm att sitta i, men framförallt är den kul!” Baren är från NK Snickeri, köpt hos Lasette antik & design. ”Det går att snurra och stänga den med dörrar av spegelglas.” Fotografier av en amerikansk konstnär som porträtterar dragqueens. Foto: Anne Nyblaeus
”Man ska ha konst man tycker om, inte sätta upp något bara för att man är rädd för en tom yta!”
”Man ska ha konst man tycker om, inte sätta upp något bara för att man är rädd för en tom yta!” Foto: Anne Nyblaeus

Själv växte Johan upp i Dalarna och extrajobbade på Zorngården, museet som en gång var makarna Zorns hem i Mora, under hela sin tonår. Där fick Johan röra sig bland konst och konstnärer.

– Ditt hem är som ett kartotek över din egen historia. Det är alltid intressant att komma hem till någon som har föremål från resor i sin inredning, men inredningen behöver inte spegla din personlighet eller vara fylld med arvegods. Den kan också spegla dina handlingar. Ett exempel är var du lägger din nyckel när du kommer hem. Svaren är lika många som det finns hem…

Johan menar att historierna och handlingarna är grunden, sedan lägger man till estetiken. Som vilka färger och trender man gillar. Själv tycker han att tapet och textil är avgörande i ett hem.

Inredningen behöver inte spegla din personlighet eller vara fylld med arvegods

– En gardin måste sitta rätt. Tyg och färg blir verkligen en kanvas. Och väljer du kvalitet gör det all skillnad!

Johans egen lägenhet är på 110 kvadratmeter och ligger på Hornsgatan i ett Hansahus från 1600-talet, ”från Drottning Kristinas tid”. I sitt eget hem har man det man själv tycker om på riktigt, är Johans devis.

– Många av mina saker har följt med mig länge, varit i andra hem – de är inte köpta för ett specifikt hem… men hittar till slut sin plats. Det finns ett dna, och det gifter sig i slutändan.

Tv- och läsrum med många mjuka sitsar. Tygtapeten är från Ralph Lauren i skjortblå färg. Karm-stolar från Bukowskis och persisk matta, 1940-tal. ”Det är bra med en matta i ett större rum, den samlar upp mycket damm  som annars skulle virvla runt på kala ytor.” Kuddarna i vintagesoffan är från Pierre Frey i mönstret Montana.
Tv- och läsrum med många mjuka sitsar. Tygtapeten är från Ralph Lauren i skjortblå färg. Karm-stolar från Bukowskis och persisk matta, 1940-tal. ”Det är bra med en matta i ett större rum, den samlar upp mycket damm  som annars skulle virvla runt på kala ytor.” Kuddarna i vintagesoffan är från Pierre Frey i mönstret Montana. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummet går över i matsalen med bord av Prouvé och rottingstolar med metallben från Afroart. På bordet en skål från Fort standard, en designduo i New York. Ljusstake, Seletti, och timglas, Hay. Den stora målningen av Olle Schmidt och den mindre av Scooter LaForge. I taket en fransk gatlykta.
Vardagsrummet går över i matsalen med bord av Prouvé och rottingstolar med metallben från Afroart. På bordet en skål från Fort standard, en designduo i New York. Ljusstake, Seletti, och timglas, Hay. Den stora målningen av Olle Schmidt och den mindre av Scooter LaForge. I taket en fransk gatlykta. Foto: Anne Nyblaeus
Olle Schmidt har målat tavlan med häst och ryttare. Under den en fransk gymnastikbänk som Johan köpt hos antikhandeln Fil de fer i Köpenhamn.
Olle Schmidt har målat tavlan med häst och ryttare. Under den en fransk gymnastikbänk som Johan köpt hos antikhandeln Fil de fer i Köpenhamn. Foto: Anne Nyblaeus

Saker hittar till slut sin plats och det gifter sig i slutändan

Fokus är på sociala ytor och soffor att sjunka ner i. Större middagar hålls utanför köket, som är ganska litet om än 3,30 meter i takhöjd.

– Jag tycker om att låta köket vara som de gamla köken var, inte en skådeplats för matlagning.

Sedan reportaget gjordes har Johan hunnit flytta vidare. Som inredningsproffs kan man väl föreställa sig att han snabbt fixat i ordning i det nya hemmet?

– Nej, nej, ett hem ska få växa fram. Det står fortfarande tavlor på golvet i väntan på att jag känner in deras plats.

Styling: Rebecca Facey 

Ur Sköna hem nr 9 2019

LÄS MER: Perfekt mix mellan klassiskt och modernt i inredarens drömvilla!
LÄS MER: Se toppinredarens "lyxiga" budgetlösningar (Ikeas Malm blev drömsäng)