Som en nomad i inrednings­branschen drar Laurence från hem till hem, från land till land. För att landa mjukt i sitt eget bo inreder hon med mycket textil, konst och handplockat hantverk. Och vilken färginspiraiton!

H

on kallar sitt konstintresse för ett missbruk, och älskar handgjorda vardagsobjekt. I ett hus på ett av Stockholms bästa lägen på Östermalm bor inredningsdesignern Laurence Beysecker med maken Xavier och tre söner mellan 12 och 18 år. Våningen – i ett flerfamiljhus från 1920 – är på 250 kvadratmeter med kök, vardagsrum, matsal, tv-rum och fyra sovrum.

Laurence arbetar med inredning och design, och är enligt sig själv expert på att flytta. Hon växte upp i en stad några mil utanför Paris. Tidigt blev hon fascinerad av vackra föremål och drev under tolv år en egen designfirma. Hon ritade egna kollektioner, ställde ut på mässor och sålde till varuhus över hela världen. Laurence reste till Asien, besökte fabriker och jagade designidéer. Efterhand blev intresset för just inredning allt mer överskuggande och hon studerade inredningsdesign i Paris. Därefter hamnade hon på företaget Deem som inreder exklusiva hem och driver butik med galleri. Där inredde hon lägenheter i London, Paris, på franska rivieran och i Australien. Numera är hon frilans.

När vi träffade familjen bodde de fortfarande kvar i Stockholm men sedan dess har flyttlasset gått till Hongkong. Det har blivit en livsstil för den flexibla familjen att flytta med jämna mellanrum. Laurences man arbetar för The Absolut company, en del av spritkoncernen Pernod Ricard. Det innebär att han måste vara beredd att byta bostadsort. Allt detta sammantaget gör att hemmet, var i världen det än ligger, blir en oas, en trygghetsfaktor.

farginspiration

Foto: Martin Löf

Vintage Stilnovo-lampa från Deem.

bla-bokhylla-farginspiration

Foto: Martin Löf

matplats,-inspiration,-ovalt-matbord

Foto: Martin Löf

I matsalen hänger favorittavlan,en målning på aluminiumplåt av italienska konstnären Matteo Sbaragli. ”Vännerna säger att målningen liknar mig”, säger Laurence. Hon älskar tuffheten och texturen, och att den är som en grottmålning. Laurence och hennes man såg målningen på ett galleri i Hongkong och föll direkt för den. Ekbord i skandinavisk stil från det belgiska möbelsnickeriet Ethnicraft.

–  Viktigt är att sätta mina egna avtryck i inredningen var jag än hamnar, det måste vara mysigt och ombonat, säger Laurence.

Hemmet är en inredningsmix med influenser från olika länder, här syns möbler från Europa och Asien liksom mycket konsthantverk och konst. Laurence har skapat sin inredningsstil med inspiration från fransk kultur och från alla de olika länder hon och familjen har bott i.

– Jag gillar färger och att fylla rummen med gardiner, mattor, plädar och kuddar för att få det att kännas välkomnande och göra det komfortabelt och trivsamt. När det gäller gardiner är det viktigt att de går hela vägen upp till tak, för att takhöjden ska maximeras, säger Laurence.

fargmatchning

Foto: Martin Löf

Färgmatchning ända in i de minsta detaljerna.

stor-orange-mata-inredningsinspiration

Foto: Martin Löf

stilleben-vas-

Foto: Martin Löf

De höga glasvaserna är från Deem i Hongkong. Glasbollarna kommer från japanska fisknät. Ägg i keramik från Österrike och bricka från Vietnam.

Konsten på väggarna är det hon fascineras allra mest av, ja, det har blivit mer och mer som ett missbruk, säger hon lite krasst.

– Jag köper ofta med mig konst från de länder jag besöker, och samlar på konsthantverk från mina resor och från olika platser jag har bott på. Det är som ett pussel att hitta rätt saker för att göra mixen komplett. Min favorittavla är en målning på aluminiumplåt av den italienska konstnären Matteo Sbaragli. Ett kvinnoporträtt som flera av mina vänner tycker liknar mig. Som fransyska i Sverige är jag förtjust i enkla och vackra vardagsobjekt. Jag är, till exempel, väldigt svag för handgjorda borstar av trä som man kan hitta på bland annat Iris hantverk.

bla-vaggfarg-farginspiration-sovrum

Foto: Martin Löf

gula-langa-gardiner-gardin-inspiration

Foto: Martin Löf

inredaren-laurence-vaning-liggfatolj

Foto: Martin Löf

Som alltid tar livet oss med på nya vägar och till nya världar. Livet i Hongkong skiljer sig markant från det i Stockholm.

– Jag trivdes fantastiskt bra i Stockholm men det var bara att hänga med när min man fick jobb, och se till att ordna med barnens nya skolor. Hongkong är en livfull och internationell stad. Här man får känslan av att allt är möjligt. Nu har jag fått ordning på möbleringen och fått till hemkänslan. Eftersom vi flyttar ganska ofta är det viktigt för mig att snabbt få in alla mina möbler och prylar för att vi ska känna oss hemma. Jag brukar göra en ritning av lägenheten och skissa in alla möbler och konsthantverk. Efter två dagar brukar allt falla på plats. Jag har till exempel blivit expert på att få gardinerna att passa trots olika takhöjder, genom att förkorta dem eller göra dem längre med antingen tyg eller band, säger Laurence.

Naturen är inte allestädes närvarande i Hongkong som den är i Sverige; Hongkong är tättbefolkat och trångt. Laurence ville få in en grön känsla i nya våningen, och nästan genast målade hon en vägg i en djup, skogsgrön färg. Vem vet vart det bär av nästa gång? Kanske blir det till Sverige igen, där grönskan och naturen är en så naturlig del av tillvaron. Inte Laurence emot!

svart-vintageskap-inredningsinspiration

Foto: Martin Löf

Lackat svart skåp från Zuhri i Kina.