De ser den från matsalsbordet, från den stora terrassen och från badbryggan. Utkiksplatserna skiftar, men vyn ut över Öresund tröttnar familjen aldrig på.

N

är paret hyrde sin första lilla tvåa på Nørrebro i Köpenhamn för 25 år sedan, med toalett ute i trappuppgången och duschkabin i skafferiet, hade de inte kunnat drömma om att de en dag skulle sitta på sin egen brygga och doppa tårna i Sundet.

Men efter att ha flyttat några gånger och fått tre barn fick de 2014 möjlighet att köpa det hus de gått och beundrat
i många år.

Det är lätt att förstå att matsalen är familjens favoritplats. Här blir man sittande i timmar på middagar med vännerna. Bordet kan förlängas så att det blir plats för 20 gäster.

Den stora villan har sjötomt vid Öresund med egen båt och badbrygga. Klara dagar ser man över till skånska kusten.

korgmöbler och stora fönster

Utsikt de luxe och ett lättflyttat möblemang med korgstolar och golvkuddar placerade kring ett runt soffbord.

Den gula patriciervillan från 1907 gömmer sig i slutet av en liten grusväg, inte så långt från parets tidigare bostad. De hade listat ut att ägarna hade planer på att sälja och med lite tur och is i magen slutade det med att paret kunde köpa huset innan det kommit ut på marknaden.

Inredningsstilen är skandinaviskt luftig, med ny design blandat med loppisfynd.

De tidigare ägarna hade renoverat hela huset med de yppersta materialen, utan att kompromissa med något, så paret kunde bara flytta in som det var. Dessutom ville de känna sig för, och i lugn och ro lista ut hur de skulle använda de olika rummen och var möblerna skulle ställas, innan de satte i gång att måla om och ändra. De tycker att alla nya husägare borde göra så, innan de kastar sig över inredningen.

platsbyggd bokhylla

Den stora bokhyllan är platsbyggd runt dörröppningen mellan de två sällskapsrummen.

soffbord i teak med blå soffor

De två sällskapsrummen ligger i fil och ger en fin vy genom hela bottenvåningen. Keramiken på soffbordet har familjen samlat ihop på resor runt om i världen. Tak­spottarna är special­gjorda för huset.

glasveranda kelimmattor, kelimkuddar och blå soffa

Ett av sällskapsrummen ligger i en utbyggnad som blir som en enda stor glasveranda. ­Gråblå ­soffor från danska Bo-tikken ­passar fint till kelimmatta och kelimkuddar.

drinkvagn barvagn

Drinkvagnen står redo i bibliotekshörnan.

En sak som familjen upptäckte när de ”provbodde” var att de blev lite väl bländade av alla vita väggar, särskilt med tanke på att huset badar i dagsljus stora delar av året. Därför har de målat en del väggar i blå och gröna nyanser, som en kontrast till det vita. Det ger huset ett sammanhållet och avslappnat intryck. De köpte också två vackert gråblå soffor, trots att de egentligen letade efter något mer neutralt. Men de här passar väl ihop med de många kelimmattorna och kelimkuddarna som finns i huset.

Rotting, keramik och kelim i mustiga färger bidrar med värme i allt det luftigt vita

Ljusa brädgolv, höga vitmålade bröstpaneler och massor av spröjsade fönster präglar huset. Inredningsstilen är skandinaviskt luftig, med ny design blandat med loppisfynd.

grått kök med köksö

Det enda familjen ändrat i köksin­redningen är att ­väggen målats i en grågrön ton för att få kontrast mot det vita kaklet, och att ett arbetsbord ställts som en köksö mitt på golvet

detalj i kök trälådor postlådor

Trä­lådorna som satts in under köksbänken till vänster kommer från ett nedlagt ­postkontor och ­bidrar till den trivsamma känslan.

köksö och kelimmatta

Kelimmatta från Boho me.

Parets absoluta favoritrum är matsalen, som ligger mellan köket och terrassen, med utsikt mot Öresund. Klara sommardagar ser man över till Sverige.

Det är här i matsalen alla samlas när släkt och vänner är på besök, och här sitter man i timmar i bekväma stolar vid bordet som kan dras ut så att 20 personer får plats. I de höga väggpanelerna i matsalen hade den förra ägaren byggt in massor av fiffiga skåp. De nuvarande ägarna har bidragit till den smarta förvaringen med en stor inbyggd bokhylla runt dörren mellan de två sällskapsrummen.

Från hallen går trappan upp till över­våningen. De höga vitmålade original­panelerna är bevarade överallt i huset. ­Takhöjden gör kristallkronan rättvisa.

Föräldrasovrummet har utgång till en stor altan. Inredningen är en blandning av design och loppisfynd. Paret valde blå pastellton på väggarna för att bryta av mot husets många vita rum.

badrum med svart badkar under fönstret, blågröna väggar, kakel och kelimmatta

Badrummet inreddes av husets tidigare ägare. Inredningen kommer från danska Lemérand.

Huset är på 250 kvadratmeter, med föräldrasovrum, tonårsrum och badrum på övervåningen. Bottenvåningen består helt av sällskapsytor och det stora köket.

När paret flyttade in sa en granne att de till slut inte kommer att se den fantastiska utsikten eftersom de lär bli så vana vid den. Men för paret blir utsikten över vattnet aldrig vardag eftersom den växlar från dag till dag. De värdesätter varje stund i sitt stora hus, inte minst för att ljusinsläppet i de stora ljusa rummen är så vidunderligt.

terrass uteplats med utsikt över östersund

Framför huset finns en stor terrass som badar i sol på förmiddagarna, och det är nära ner till den egna sandstranden och bryggan.

Det är lätt att förstå att matsalen är familjens favoritplats. Här blir man sittande i timmar på middagar med vännerna. Bordet kan förlängas så att det blir plats för 20 gäster.

Ur Sköna hem nr 7, 2018

Läs också:

Sommarstugan i skärgården ett ljust och luftigt drömhus – kika in!

19 vardagsrum som visar att kelimmatta är en mycket god idé

5 starka inredningstrender att inspireras av 2018