Högt över Gamla stans takåsar i Stockholm ligger en vindsvåning som är hem för två riktiga flyttfåglar. Men kanske har Thomas och Calle flaxat färdigt nu?

A

tt flytta sju gånger på tolv år är inget för den känslige. Men så har livet sett ut för mäklarparet Thomas Bergstedt och Calle Degefors sedan de slog ihop sina kappsäckar. Båda är vana att flänga runt, de har arbetat som purser på SAS. De möttes i Malmö och hann renovera två lägenheter där. Sedan har det blivit ytterligare fyra i Stockholm. De är nu inne på den femte. Puh! I familjen ingår också hundarna Balthazar och Garbo.

takterass gamla stan uteplats klinker golv

Den mörka trappan mot den vita väggen, och det grafiskt mönstrade marockanska golvet kombinerat med växternas gröna färgskala, ger tydlig karaktär i atriet. Trappan är tillverkad av smed och binder samman den undre terrassen med den övre.

takterass gamla stan utsikt

”Vi blandar gärna rosor och Mårbackapelargoner med sydeuropeiska växter som citrusträd och lavendel”,säger Calle. Stolarna är auktionsfynd, bordet Screw är formgivet av Tom Dixon, Nordiska galleriet.

– Här kan vi nog bli kvar, vi är inne på tredje året och vi trivs otroligt bra, säger Thomas.

LÄS OCKSÅ: Sommarens finaste utemöbler 2018 

Deras sjunde hem är en trivsam vindsvåning på 6o smarta kvadratmeter med två terrasser, mitt i Gamla stan. Som många hus i den stadsdelen är grunden från 1500-talet som sedan byggts om och byggts på, långt in på 1800-talet.

takterass gamla stan kök grått

Thomas och Calle lät tillverka köksluckorna hos Järfälla lackering och är anpassade till Ikeas stommar. Trasmattan har Thomas mamma vävt, vattenblandaren kommer från Tapwell, kruka Palissad formgiven av Signe Persson-Melin för Byarums bruk, taklampan med svart porslinssockel är köpt på Gysinge byggnadsvård.

takterass gamla stan magasin förvaring vägg väggförvaring

Strapp, den vägghängda magasinsförvaringen från Klong, frigör golvyta. Form och funktion i ett.

takterass gamla stan trappa klinker krukor

Prunkande bo. På den nedre terrassen intas frukosten. Trappan binder samman den undre terrassen med den övre.

Redan när de klev in i hallen på visningen sade magkänslan ja. Men det fanns förstås en hel del att sätta tänderna i för renoveringsexperterna Thomas och Calle. De gjorde om kök och badrum, målade fönster och dörrfoder i samma grå ton; byggde nya garderober och lät beställa en helt ny trappa som binder samman den undre terrassen med den övre. Dessutom målades väggar och tak puderrosa.

Den puderrosa färgen fastnade på näthinnan

– Den puderrosa färgen såg jag i en inredningstidning för många år sedan. Den fastnade på näthinnan och nu har jag äntligen fått tillfälle att använda den i min egen bostad. Den rosa nyansen följer dagsljuset, mitt på dagen är den blek och på kvällen skiftar den till solnedgångsorange, säger Calle.

takterass gamla stan vardagsrum matta rotting

Puderrosa väggar mot grå snickerier i vardagsrummet. Blombord och soffbord från Fogelmarck, rottingfåtölj och pall, Zika, tavla, Yellow corner, taklampa Kvist av Jonas Bohlin för Örsjö belysning, pälspläd ABC collection.

takterass gamla stan vardagsrum, matta, soffa, örsjö

Vindsvåningens öppna ytor har fått en väl balanserad färgskala med grå väggar i matsal och kök. Men vardagsrummets väggar har målats i en puderrosa färg. Soffan kommer från Posh living, soffbord från Fogelmarck, spegellampetter 1700-tal, Thunér antikhandel, fotokonst inköpt på Lumas i Berlin. Kudde med taxmotiv från Svenskt tenn, på golvet ett skinn med tryckt zebramönster.

takterass gamla stan sideboard bar, spegel

Kristallkarafferna är köpta på loppis, provrörsvasen kommer från Posh living.

Ett vitpigmenterat golv finns genomgående i hela våningen, förutom i hall och sovrum där det ligger en sisalmatta.

”Rassel” (dalmål för skräp!) kommer inte över tröskeln, men gärna mormors gamla matbord.

LÄS OCKSÅ: Så odlar du ett citronträd från kärna

– Att komma hem till mormor var som att gå in i en godisbutik, jag har fått plocka så många fina saker hemma hos henne, bland annat matbordet och stolarna, säger Calle.

takterass gamla stan matplats, vitrinskåp, kristallkrona

De gråmålade takbjälkarna ger extra karaktär åt rummet. Bondrokokostolar, matbord och guldspegel från Calles mormor. Medicinskåpet är inköpt på Bukowskis market, ljuskronan kommer från en antikhandel.

– Stommen till matbordet var målad säkert hundra gånger med olika lager av färg och guld. Men jag tog fram en värmepistol och skrapade bort all färg. När färgen var borta beställde jag en passande marmorskiva till. Stolarna i bondrokoko hade en gräslig klädsel. De klädde vi om med enkel juteväv inköpt på Granngården, dyrare än så behöver det inte bli när man ska klä om stolar.

takterass gamla stan sovrum vitrinskåp

Dörrfodret är gjort som en smyckande inramning till sovrummets dörröppning, och sattes in av den förra ägaren. Calle och Thomas tycker att det känns som art déco och gillar stilblandningen i våningen. På golvet i sovrummet ligger en sisalmatta.

takterass gamla stan sovrum jeans linne

På krokbrädan hänger byxor i färger som matchar inredningen, som en funktionell och dekorativ installation. Sängbordet är från Calles mormor.

takterass gamla stan hall, spegel

Traveling in style i Louis Vuittons hundväskor gör hundarna Balthazar, chihuahuamix, och Garbo, en långhårig tax.

Calle är huvudsakligen den som står för piffet, medan Thomas är den grundlige som nogsamt surfar runt efter de bästa vitvarorna och smartaste förvaringslösningarna. Men bråkar om inredning, gör de aldrig. Thomas gillar det moderna mer, medan Calle är svag för antikviteter. Om man ska prata om usp:en (unique selling point) för deras lya skulle det kunna vara ”Här möter gamla mormor moderna tider”!

LÄS OCKSÅ: Arkitektritat strandhus i Sörmland

Viktigast av allt är att det är varmt, mysigt och välkomnande.

– Jo, fnissar de unisont, det stämmer nog. Mormors kristallkrona får möta Jonas Bohlins Kvistlampa, i det oväntade uppstår något spännande. Men viktigast av allt är att det är varmt, mysigt och välkomnande. Och att det finns gott om bra förvaring.

takterass gamla stan badrum, handfat marmor

Blandarna kommer från Tapwell, handgjort handfat inköpt på en utlandsresa. Väggar och golv har klätts med carraramarmor. Handdukstorken är köpt på Gamla mejeriet i Trelleborg.

takterass gamla stan förvaring badrum

”Jag har alltid drömt om att ha ett tvättställ på en möbel. Jag fann en byrå till rimligt pris på Bukowskis, inte en Hauptbyrå förstås. Vi lackade den med båtlack och det fungerar alldeles utmärkt mot väta. Jag tror att rörmokaren som monterade tvättstället tyckte vi var helknäppa som inte köpte en färdig tvättställskommod”, säger Calle

Det allra bästa med hemmet är kanske ändå de två terrasserna, den nedre blir som en förlängning av matrummet, här intas frukosten under sommarmånaderna. På den övre – intill Tyska kyrkans torn med 360 graders utsikt över Stockholm – finns plats för grill och upp till tio gäster. Till kyrkklockans ringning intas där sommarens mysigaste måltider under bar himmel.

Ur Sköna hem nr 6, 2018
Av: Per Wennberg Text: Cecilia von Mentzer Foto: Johan Carlson